PorodicaPraktična Lola

Autosjedalice za djecu: Ko i šta diktira cijenu?

Kako izgleda vaša vožnja sa djetetom u autu? Kakav stav imate prema auto-sjedalicama? Kako to – “kakav stav imam prema auto-sjedalicama“? Statistika sa puteva RS je poražavajuća. Tek jedno od troje djece prevozi se u skladu sa propisima. A propisi…

Žana Gauk

Kako izgleda vaša vožnja sa djetetom u autu? Kakav stav imate prema auto-sjedalicama?

Kako to – “kakav stav imam prema auto-sjedalicama“? Statistika sa puteva RS je poražavajuća. Tek jedno od troje djece prevozi se u skladu sa propisima. A propisi su jasni, i oni stari i oni novi.

U Zakonu o bezbjednosti saobraćaja RS stoji da svi vozači moraju da se pobrinu za bezbjednost djece u automobilu. Jer, vaše krilo ne može da bude zaštita. Dijete do pet godina mora se voziti u auto-sjedalici, a od pet do 12 godina može koristiti podmetač.

Na prednjem sjedištu može se prevoziti dijete mlađe od pet godina, ako je ispravno vezano u sjedalici, uz uslov da je ona postavljena suprotno od smjera kretanja vozila i da je isključen vazdušni jastuk, stoji u propisima.

Novi Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH, koji je na snazi od 15. februara, propisao je još rigoroznije kazne.

Mnogi roditelji muku muče sa izborom auto-sjedalica. Zašto neka košta 150, a neka 300 ili 600 KM? Odgovore smo potražile u Bojpromu, prodavnicama u kojima je izbor za sigurnu vožnju ogroman.

“Sve auto-sjedalice u našoj ponudi imaju neophodne sertifikate i prošle su stroge kontrole kako bi vožnja bila što sigurnija i udobnija. Ispunjavaju sve uslove koje moraju da uspiju. Ako se nešto zove Chipolino ili Kiddy uradiće potpuno isti posao – zaštitiće dijete. Ali, brend diktira cijenu i zato su razlike u cijenama velike. Ako neka auto-sjedalica ima dodatak više, njena cijena biće veća. Takođe, jeftinije su auto-sjedalice koje se vežu pojasevima, od onih sa ugrađenim isofixom”, kažu u Bojpromu.

Takođe, puniji umeci i dodaci za vezanje pojasa diktiraju cijenu, ali se zadatak i odgovor sjedalice u kriznoj situaciji ne mijenjaju. Tako ćete u Bojpromu naći nosiljke jaje već od 79,90 KM, auto-sjedalice od 0 do 18 kilograma već od 156,90, a od 9 do 36 kilograma već od 109,90 KM.

U nekom od sljedećih tekstova donijećemo i uporedni test sjedalica, a do tada možete pogledati test koji je sproveo njemački auto klub na čak 45 sjedalica.

Prilikom izbora sjedalice nije se najvažnije voditi izgledom, već sigurnošću koje će ona donijeti vašem djetetu, a samim tim i vama.

Ne žurite u odabiru, saslušajte prodavačice i uputite se u sve detalje. Ovo nije trošak, već investicija.

Evo još nekih modela koje možete naći u Bojpromu.

 

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije