LjudiRadoznala Lola

Mihajlo Čeprkalo: Jedva čekam da uskočim u vodu i otplivam najbolje što mogu

Za Mihajla Čeprkala, mladog plivača iz Banjaluke i bh. reprezentativca, protekla godina je bila i više nego uspješna. Član Akademskog plivačkog kluba „22. april“ iz Banjaluke, ispunjavanjem olimpijske norme, stekao je uslove za nastup u Rio de Žaneiru gdje je,…

Lola Magazin

Za Mihajla Čeprkala, mladog plivača iz Banjaluke i bh. reprezentativca, protekla godina je bila i više nego uspješna. Član Akademskog plivačkog kluba „22. april“ iz Banjaluke, ispunjavanjem olimpijske norme, stekao je uslove za nastup u Rio de Žaneiru gdje je, u disciplini slobodnim stilom na 1.500 metara, osvojio 2. mjesto u svojoj kvalifikacionoj grupi.

Mihajlo je višestruki šampion Bosne i Hercegovine u nekoliko kategorija i vlasnik gotovo 50 državnih rekorda. Takmiči se u tri plivačke discipline, slobodnim stilom, leđno i leptir, na dužinama od 50 do 1500 metara. Njegov najbolji rezultat u seniorskoj konkurenciji je osvojeno 26. mjesto na Svjetskom prvenstvu 2015. godine u Rusiji, kada je sa 16 godina bio jedan od najmlađih takmičara.

Kao kruna uspješne 2016. godine Čeprkalo je, u veoma jakoj konkurenciji, izabran za najboljeg sportistu Republike Srpske, nakon čega je proglašen i za najboljeg sportistu Banjaluke.

U razgovoru za Lolu govorio je o stanju u plivačkom sportu kod nas, otkrio ko su bili njegovi plivački uzori i naveo svoja iskustva sa velikih sportskih takmičenja.

Za uspjeh, čime god se bavili, potrebno je dosta odricanja i posvećenosti. Kako bi opisao svakodnevicu najboljeg sportiste u Republici Srpskoj?

Prilično je teško organizovati sve obaveze, ali ako voliš to što radiš, uvijek ćeš naći način da to i uradiš. Što se tiče mog dana, tokom priprema izgleda ovako: ustajem u šest sati, u sedam sam već u bazenu i treniram do 9.30. Poslije toga vježbam u teretani bar sat vremena. Popodnevni trening je između pola tri i pola pet, a između treninga odmaram i pokušavam se što bolje spremiti za naredni dan.

Na Olimpijskim igrama si. Spreman za svoj prvi izlazak na bazen na najvećoj svjetskoj smotri sporta i za jedno od svojih najznačajnijih nadmetanja. Kakav je osjećaj?

Osjećaj je neopisiv. Znam da sam sve uradio da otplivam najbolje što mogu, ali kao i uvijek, postoji malo treme. Naravno, one pozitivne. Samo čekam da uskočim u vodu i zaboravim sve i da uradim najbolje što mogu.

Koje su najveće poteškoće na koje nailaze mladi sportisti u BiH i koji bi bio tvoj recept za uspjeh?

Definitvno nedostatak uslova za treniranje i nedostatak stručnog kadra. Što se tiče recepta za uspjeh to je aposlutno samo rad, jer koliko god da je neko talentovan, bez truda i rada ništa ne može postići.

Prilično je teško organizovati sve obaveze, ali ako voliš to što radiš, uvijek ćeš naći način da to i uradiš.

Da li si na početku bavljenja ovim sportom imao svog plivačkog uzora ili ga možda još uvijek imaš? 

Od malih nogu sam se ugledao na Milorada Čavića i Nađu Higl. Tu je naravno, ne samo plivačka, nego i sportska legenda Majkl Felps, na koga sam uvijek gledao sa divljenjem.

Nakon što si ponio titulu za sportistu godine Republike Srpske, izabran si, uz Nikolinu Kopanju, za najboljeg sportistu Banjaluke. Oboje ste uspješni plivači. Da li to znači da ovaj sport u gradu ima svijetlu budućnost?

Plivački sport u Banjaluci se konstantno razvija i napreduje. Otvaranjem Gradskog olimpijskog bazena su se otvorile mogućnosti za treniranje i puno više mladih se interesuje, što je svakako jedan od bitnih preduslova za razvoj plivanja kao sporta.

Kakvi su tvoji planovi za 2017. godinu, koji nastupi i takmičenja te uskoro očekuju?

U 2017. godini preda mnom je dosta velikih takmičenja, uključujući Evropsko i Svjetsko prvenstvo za juniore i seniore. Na kojim takmičenjima cu učestvovati zavisi najviše od mog fizičkog stanja, odnosno da li ću sanirati povredu ramena.

Da li se družiš sa kolegama plivačima ili nekim drugim sportistima?

Naravno, družimo se stalno. Provodimo dosta vremena zajedno i pomažemo jedni drugima ukoliko se ukaže potreba. Jako puno putujemo i poznajemo se već dugi niz godina.

Od malih nogu sam se ugledao na Milorada Čavića i Nađu Higl. Tu je naravno, ne samo plivačka, nego i sportska legenda Majkl Felps, na koga sam uvijek gledao sa divljenjem.

Bavljenje sportom zahtijeva i finansijsku podršku, a država često nema dovoljno sredstava da isprati sportiste na velika takmičenja? Da li u takvim slučajevima domaće kompanije pružaju podršku sportistima i kakvo je tvoje iskustvo?

Od nastupa na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru prošle godine, a i prije toga, dobio sam podršku nekoliko domaćih kompanija, a prva u susret mi je izašla kompanija m:tel, koja me finansijski podržala pred put u Rio.

*Razgovori sa Frendom se realizuju u sklopu velike m:tel-ove nagradne igre „Frend plan za novi stan“, o kojoj više detalja možete saznati ovdje.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije