AktivizamHrabra Lola

Znate li zašto se žene žrtve nasilja najčešće vraćaju nasilniku?

Znate li zašto se žene žrtve nasilja najčešće vraćaju u kuću u kojoj su prolazile torturu? Zato što najčešće ekonomski zavise od nasilnika. Zato što ih, po izlasku iz sigurnih kuća, čeka neizvjesnost. A djecu moraju da hrane, da im…

Žana Gauk

Znate li zašto se žene žrtve nasilja najčešće vraćaju u kuću u kojoj su prolazile torturu?

Zato što najčešće ekonomski zavise od nasilnika. Zato što ih, po izlasku iz sigurnih kuća, čeka neizvjesnost. A djecu moraju da hrane, da im nađu novi dom, da plate sve račune… I da im ostane bar ono bolje sutra, ako je već prošlost ostala umazana krvlju, puna modrica, teških udaraca i gorkih riječi.

Zato je Fondacija Udružene žene Banjaluka pozvala sve zainteresovane da učestvuju u kampanji “Zaposlenjem prekidamo začarani krug nasilja” kako bi poslodavci omogućili zapošljavanje žena koje su preživjele nasilje u porodici.

“Kampanja ima za cilj uključivanje javnog sektora, kao i privrednih i privatnih poslodavaca u zapošljavanje žena koje koriste posebnu mjeru podrške u Sigurnoj kući, skloništu za žene i djecu žrtve nasilja u porodici. Pozivi su upućeni na adrese institucija, preduzeća i kompanija u Banjaluci, a ishod i mogućnost za realizaciju zaposlenja u toku 2017. godine će biti objavljena povodom predstojećeg osmomartovskog praznika”, kazala je Nada Golubović, predsjednica Upravnog odbora Fondacije.

Znate li zašto se žene žrtve nasilja najčešće vraćaju u kuću u kojoj su prolazile torturu? Zato što najčešće ekonomski zavise od nasilnika. Zato što ih, po izlasku iz sigurnih kuća, čeka neizvjesnost. A djecu moraju da hrane, da im nađu novi dom, da plate sve račune… I da im ostane bar ono bolje sutra, ako je već prošlost ostala umazana krvlju, puna modrica, teških udaraca i gorkih riječi.

U Sigurnoj kući žene i djeca žrtve nasilja mogu da borave šest mjeseci. U posljednjim danima boravka Fondacija čini sve da im omogući da u novi život zakorače bez straha. Taj momenat je posebno težak kada žrtva ne nailazi na podršku porodice i prijatelja, kada ne može da pronađe posao prema njenim trenutnim kvalifikacijama i kada želi ponovo na tržište rada nakon perioda nezaposlenosti.

“Žene žrtve nasilja suočavaju se sa cijelim nizom prepreka prilikom pronalaska posla, kao što su: visoki troškovi brige za djecu što smanjuje sredstva koja žene mogu potrošiti za stan, hranu i druge potrebe; siromaštvo kojem su izložene često vodi ka prihvatanju manje plaćenih poslova ili visoko rizičnih poslova; finansijska kriza i brige utiču na sposobnost žena da budu stalno zaposlene ili budu efikasne na poslu. Za žene koje preživljavaju nasilje zaposlenje je najvažnija potreba koju imaju. Bez stalnog zaposlenja i prihoda zavise od pomoći svoje porodice ili preživljavaju od dječijeg dodatka ili nekog od socijalnih prava. Za žene žrtve nasilja posao je preduslov za materijalnu samostalnost i mogućnost osiguravanja normalnog života da izađu iz začaranog kruga nasilja. Ovim ženama zaposlenje, pored finansijske dobiti, potrebno je kako bi povratile samopouzdanje, samopoštovanje i kontrolu nad svojim životom”, navodi Golubović.

Ako želite da budete dio kampanje odgovorite na pitanja u vrlo jednostavnom upitniku:

KAMPANJA “ZAPOSLENJEM PREKIDAMO ZAČARANI KRUG NASILJA”

UPITNIK ZA UČEŠĆE U KAMPANJI

  1. Da li se slažete da je nasilje u porodici jedan od velikih problema u našoj zajednici?

1-DA  Zašto? ____________________________________________________________

2-NE Zašto? _____________________________________________________________

  1. Da li planirate zapošljavanje novih radnika/ca u toku 2017. godine?

1-DA

2-NE

3-______________________________________________________________

  1. Da li ste spremni da se uključite u kampanju “Zaposlenjem prekidamo začarani krug nasilja” i u toku 2017. godine zaposlite jednu ženu koja je preživjela nasilje ukoliko bude zadovoljila kriterije?

1-DA

2-NE

3.______________________________________________________________

 

Upitnik popunio/la: _________________________________________

Pozicija_______________________________

Proslijedite ga faksom na broj 051/427-211 ili 463-143 ili pošaljite na mail [email protected] najkasnije do 1. marta 2017. godine.

Važno je da prepoznate značaj ove kampanje kako bi život žrtava nasilja postao kvalitetniji i srećniji. Ako ponudite posao nekoj od žena, značajno ćete smanjiti rizik od novog nasilja. Vaše malo, nekome znači cijeli život!

 

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije