FantastičnoZabavna Lola

32 besplatna predavanja koja će vaše razmišljanje promijeniti na bolje

Jedan od najvećih problema današnjice je činjenica da većina osoba u svetu i kod nas nije osposobljena da obradi kvalitetno veliku količinu informacija oko nas na dovoljno kritičan način. Posledica toga je nemogućnost pojedinaca da se izbore sa poplavom lažnih…

Žana Gauk

Jedan od najvećih problema današnjice je činjenica da većina osoba u svetu i kod nas nije osposobljena da obradi kvalitetno veliku količinu informacija oko nas na dovoljno kritičan način. Posledica toga je nemogućnost pojedinaca da se izbore sa poplavom lažnih i obmanjujućih vesti, koje se šire vebom, jer sadržaj takvih vesti jednostavno odgovara onome koji deli te informacije, bez ulaženja u ramatranje da li je takva vest tačna ili ne.

Što veći broj osoba bolje nauči da posmatra i proverava informacije koje saznaje, i to iz različitih izvora – po mogućnosti suprotstavljenih mišljenja – živećemo u boljem društvu… Upravo posmatranje i proveravanje informacija do kojih dolazite uči se kroz oblast kritičkog razmišljanja (kritičkog mišljenja).

S druge strane, ako mislite da ste naivni, jedan od najboljih načina da to ne budete jeste da naučite da kritički razmišljate.

Serijal od 32 besplatna animirana predavanja iz oblasti kritičkog razmišljanja kreirala je ekipa relevantnih profesora pod nazivom „Wireless Philosophy“ ili „WiPhi“, između ostalih Geoff Pynn sa Northern Illinois Univerziteta, student doktorskih studija Kelley Schiffman sa Univerziteta Yale, Paul Henne sa Universiteta Duke, itd.

Ova predavanja na jednostavan način objašnjavaju kako da postavljanjem jednostavnih, ali pravih pitanja, dođemo u situaciju da proverimo informacije koje dobijamo, ili informacije do kojih sami dolazimo.

Npr. Geoff Pynn kaže da je kritičko mišljenje „način da budemo (objektivno) sigurni da imamo dobre razloge u pouzdanost našeg određenog mišljenja o nekome ili nečemu„.

Tekst prenosimo sa preporukavesti.com. I dodajemo:

Nemojte propustiti da ova predavanja odgledate. Zahvalite nam kasnije.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije