AktivizamHrabra Lola

Da li je možda i vaše dijete žrtva internet manijaka? Kako znate?

Alicia Kozakiewicz imala je 13 godina kad se u Pitsburgu srela sa muškarcem kojeg je upoznala na Internetu. Poslije novogodišnjeg ručka 2002. godine legla je u krevet i glumila da je bolesna, a onda se iskrala iz kuće. “Sjela sam…

Žana Gauk

Alicia Kozakiewicz imala je 13 godina kad se u Pitsburgu srela sa muškarcem kojeg je upoznala na Internetu. Poslije novogodišnjeg ručka 2002. godine legla je u krevet i glumila da je bolesna, a onda se iskrala iz kuće.

“Sjela sam u njegov automobil. Odjednom sam osjetila strah”, sjeća se.

Mislila je da je upoznala dječaka svojih godina koji je nekim čudom uvijek imao savjet i koji je rado slušao o njenim problemima. Na najokrutniji mogući način saznala je da je u pitanju pedofil.

“Stezao mi je ruku i govorio mi: ’Budi mirna, budi tiha’. Prijetio je da će me strpati u prtljažnik, ako ne budem slušala. Nastavio je da vozi narednih pet sati do Virdžinije. Konačno, automobil je stao, a on me odvukao u kuću “, priča Alicia.

Okrenuo je ključ.

“Ovo će biti prilično teško za tebe, u redu je plakati”, rekao je, a onda joj oko vrata zavezao ogrlicu za pse, odvukao u spavaću sobu, silovao i lancima vezao za krevet. Silovanje i udarci trajali su četiri dana. Njeno lice i tijelo bili su prekriveni modricama. Na njenim genitalijama bili su vidljivi tragovi zlostavljanja. Na njenoj dječjoj duši otvorena je rana za cijeli život.

“Stezao mi je ruku i govorio mi: ’Budi mirna, budi tiha’. Prijetio je da će me strpati u prtljažnik, ako ne budem slušala. Nastavio je da vozi narednih pet sati do Virdžinije. Konačno, automobil je stao, a on me odvukao u kuću.”

Foto: Alo.rs

Policija je našla sklupčanu ispod kreveta…

Ne dešava se ovo tamo negdje. Ovo je univerzalna priča. Tako bolna i tako stvarna i na našim prostorima. Priča koja kida dušu i naše djece.

Vlada Arsić, novinar i pisac, nekoliko sličnih sa ovih prostora iskoristio je za svoja literarna djela “izgubljene u magli” i “Armagedon”. Za nauk roditeljima. Za upozorenje društvu. Za prst u oko svima koji pišu zakone koji pedofile poprilično štede. Pedofilija, kaže, postoji od postanka društva, ali dosad nije bila toliko afirmisana. Internet je učinio da procvjeta na društvenim mrežama.

Silovanje i udarci trajali su četiri dana. Njeno lice i tijelo bili su prekriveni modricama. Na njenim genitalijama bili su vidljivi tragovi zlostavljanja. Na njenoj dječjoj duši otvorena je rana za cijeli život.

Mreža ne pravi razliku između grada i sela, djeca su svugdje jednako ugrožena. Zato je krenuo i u seoske obrazovne ustanove u Brankovini, Stavama, Goloj Glavi, Poćuti i Dračiću, kako bi na vrijeme edukovao najmlađe. Priča im o svim opasnostima koje Internet sa sobom nosi. Kako bi bar jedno dijete spasio od predatora.

Jer, šta nam znači puno ime i prezime i pritvori i zatvori i kazne kada je zlo već učinjeno?! Kada je jedan život pretvoren u pakao u momentu kada još nije prodisao punim plućima?!

Foto: objektivno.hr

Njegova edukacija nije tek puko predavanje. Djeca širom Srbije šalju mu bezbroj pitanja. Obično pišu kako im prijatelji imaju problem, ali najčešće govore o sebi. Kada imaju takav problem vjeruju da su sami krivi i plaše se osude. Najteže im je, priča Arsić, objasniti kako neko ko nije blizu može da ih ugrozi. Zato, svako predavanje počinje rečenicom da ne zna šta sve može da im se dogodi, ali zna šta se već dogodilo.

Vlada Arsić, pisac i novinar, krenuo je i u seoske obrazovne ustanove u Brankovini, Stavama, Goloj Glavi, Poćuti i Dračiću, kako bi na vrijeme edukovao najmlađe. Priča im o svim opasnostima koje Internet sa sobom nosi. Kako bi bar jedno dijete spasio od predatora.

Ključno je da roditelji na vrijeme uoče simptome da je njihovo dijete postalo žrtva Internet manijaka.

To se vrlo lako provjeri:

  • gasi Internet stranicu koju posjećuje
  • Zaključava se satima u sobu
  • Ne odgovara na pitanja o društvenoj mreži koju posjećuje
  • Poslije četa na Internetu dijete postaje potišteno, tužno i djeluje isključeno

Njegova edukacija nije tek puko predavanje. Djeca širom Srbije šalju mu bezbroj pitanja. Obično pišu kako im prijatelji imaju problem, ali najčešće govore o sebi.

Narodna skupština Republike Srpske početkom mjeseca razmatrala je Nacrt krivičnog zakona RS, kojim se uspostavlja evidentiranje osoba koja su pravosnažno osuđena za pedofiliju. Koliko će registar uroditi plodom, ostaje da se vidi.

Ali, roditelji, su ona prva stepenica.

Obratite pažnju na svaki sumnjiv korak. Bavite se djecom. Razgovarajte s njima. Budite im prijatelj od povjerenja. Spasićete ih krvožednih Internet očiju. Spasićete ih patnje i bola. Učinićete da odrastaju zdravo.

Opasnosti je bezbroj, zato ne zanemarujte prevenciju!

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije