PorodicaPraktična Lola

Pred djecom budite ono što želite da kasnije oni budu

Postoji mnogo knjiga i priručnika na temu odgoja djece, ali ipak se još uvijek mnogo roditelja svakodnevno pita radi li pravu stvar kada su njihova djeca u pitanju. Uprkos tome što je disciplinovanje djece jedan od ključnih faktora, vjeruje se…

Priredila Sara Velaga

Postoji mnogo knjiga i priručnika na temu odgoja djece, ali ipak se još uvijek mnogo roditelja svakodnevno pita radi li pravu stvar kada su njihova djeca u pitanju. Uprkos tome što je disciplinovanje djece jedan od ključnih faktora, vjeruje se da postoje i važnije stvari od nje, a koji jednako utiču na njih. S obzirom na to da smo postali pretjerano fokusirani na metode koje primjenjujemo kada je odgoj u pitanju, čini se da smo izgubili svijest o pravom odgoju, onakvom kakav treba da bude.

Umjesto da branite stvari svom djetetu, razmislite o tome kako da mu omogućite da samo shvati svoje greške i kako da se ponaša. Nemojte biti nadređeni autoritet, već ravnopravni sagovornik, koji će mu na lijep način reći kada griješi. Postoje tri veoma važna aspekta roditeljstva, koja imaju veliki uticaj na način na koji vaša djeca odrastaju, a pri tome ne podrazumijevaju disciplinu.

Razvoj odnosa

Ovo je vjerovatno najvažniji aspekt roditeljstva, jer je od presudnog značaja za sve dalje. Trebate pronaći način da sa svojom djecom razvijate odnos koji je na granici prijateljstva i autoriteta. Odnosno da shvatite kako ne trebate konstantno biti osoba koja naređuje i koja izaziva strah kod djeteta, ali istovremeno ni pretjerano popustljivi. Razvoj odnosa u djetinjstvu veoma djeluje na budućnost vašeg odnosa u kojem na temelju onoga što ste imali u djetinjstvu gradite i svoj, ali i druge međuljudske odnose. Ako se vaš odnos zasniva na istini, povjerenju i empatiji onda ste postavili veoma dobre temelje. Međutim, ako se on zasniva na kontroli, strahu, primoravanju i autoritetu, onda će vaše dijete vjerovati da takve odnose treba i budućnosti tražiti.

Kako biste izgradili dobar odnos potrebno je provoditi mnogo vremena u aktivnostima sa djecom. Ali potruditi se da se radi o aktivnostima koje oni vole, kako biste im pokazali da vam nije teško prilagoditi se. Osim toga, slušajte ih, ali veoma dobro, jer najviše što možete uraditi za njih jeste biti dobar sagovornik, koji pridaje značaj svemu što njegova djeca rade i govore. Održite svako obećanje koje date, jer ako ga ne održite vi, neće ni oni kasnije, kada budu trebalo raditi na izgradnji odnosa sa drugim ljudima. Ohrabrujte ih i budite njihov najveći fan šta god oni radili, jer na temelju toga će dati sve od sebe da uspije u svojoj namjeri. Poštujte ih, kako biste dobili njihovo poštovanje i pozitivnom disciplinom radite na postavljanju granica. Budite ono što želite da vaše dijete bude.

Porodična tradicija

Ovo je skup svega onoga što čini vašu porodicu takvom kakva jeste. Sva uvjerenja, stavovi, vrijednosti, navike, običaji, ali i sve ono što želite da bude dio istih u budućnosti. Porodica je temelj društva, na osnovu kojeg djeca grade odnose u budućnosti. Sve ono što želite da postignu u životu, svojoj porodici ili poslu, nastojte razviti unutar vaše. Srećna porodica sa zdravim sistemom vjerovanja daje srećnu djecu, koja poštuju i prate sličan ili isti sistem. Veoma je važno naglasiti unutar vaše porodice koja su to očekivanja koja imate od njih, navike, načini komunikacije, ali i suočavanja sa problemima. Na taj način postavljate okvire unutar kojih će se svi odnosi odvijati u budućnosti.

Partnerski odnosi

Vaša djeca gledaju i uče od vas o tome kako izgleda partnerski odnos. Vi ste njihov prvi i glavni primjer romantične veze, a podsvjesno se nadaju da će jednog dana imati isti ili sličan odnos sa svojim partnerom. Upravo zato potrebno je da radite na izgradnji vašeg odnosa sa partnerom, kako biste bili adekvatan primjer vašoj djeci. Napunite svoj emocionalni rezervoar, kao što biste napunili onaj u automobilu gorivom. Svakoj vezi treba pogon, a vaš su emocije koje imate jedno prema drugom. Zato nastojte činiti partnera srećnim i zadovoljnim, kao što će i on vas. Na taj način ćete direktno pokazati djeci kako veza treba da funkcioniše.

Fokusirajte se na pozitivne stvari u vašem odnosu i spominjite njegove vrline, a malo manje mane. Na taj način ćete pokazati djeci kako je važno vrednovati i cijeniti pozitivne strane vašeg partnera. Naravno, to ne znači da idealizujete partnera, ali je poželjno da ističete ono u čemu je zaista dobar, jer će to značiti i njemu, a i djeci.

Kada se svađate, svađajte se argumentovano. Neka vaše rasprave budu konstruktivne, bez pretjeranih uvreda i vike, kako ne biste srušili viziju koju djeca imaju o vama. Nemojte dozvoliti da djeca prisustvuju bučnim i žustrim svađama u kojima se nazivate pogrdnim imenima, jer takvo što će definitivno ostaviti traga na njih.

Dijelite sve obaveze i stvari u kući, kako bi djecu od ranog djetinjstva učili zajedništvu i toleranciji. Osvajajte ga iznova svakoga dana i potrudite se da sitnicama uljepšate vaš život. Sve će to značiti jednog dana i mnogo više nego mislite, kada vaša djeca odrastu i budu u vezama. Jednostavno je. Budite ono što želite da budu.

Izvor: Imperfect families

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije