AktivizamHrabra Lola

Nekrolog za Kristinu Krupljan

Osamnaestogodišnja Kristina Krupljan brutalno je ubijena u Zagrebu. Njen slučaj bio je dovoljno uznemirujući za sve iole normalne glave. Bez detaljisanja. A onda je krenulo lešinarenje. Boljim naslovom, “masnijim” detaljem do više čitalaca. Oko njenog privatnog života okupili su se… Moralisti!…

Žana Gauk

Osamnaestogodišnja Kristina Krupljan brutalno je ubijena u Zagrebu. Njen slučaj bio je dovoljno uznemirujući za sve iole normalne glave. Bez detaljisanja.

A onda je krenulo lešinarenje. Boljim naslovom, “masnijim” detaljem do više čitalaca. Oko njenog privatnog života okupili su se… Moralisti!

Ne, ovo nije mjesto gdje ćete pročitati te svoje naslove. Jer, kodeks novinarske časti, makar i nepisani i nepročitani, postoji.

Radi se o ubistvu. Riječ je o nečijem životu. Riječ je o djevojci koja je tek trebalo da prodiše punim plućima. I riječ je o mržnji i bijesu. Onome o čemu je mnogo prije tragedije trebalo da se vodi računa. Jer, činjenica kojom bi trebalo da se bavite je da je nasilje prijavljivano, da je policija reagovala na vrijeme, ali je zakazao pravni sistem. Zašto je zakazao? Ko je koga podmitio? Ko je moćan, a ko slab?

Da smo o tome razgovarali na vrijeme, danas možda ne biste punili stupce u “crnoj hronici”. Znam vrlo dobro kako to ide. Popuni prostor od 35 redova, nađi informaciju… Kakvu god. Trudi se da imaš detalj više od konkurencije.

Radi se o ubistvu. Riječ je o nečijem životu. Riječ je o djevojci koja je tek trebalo da prodiše punim plućima. I riječ je o mržnji i bijesu. Onome o čemu je mnogo prije tragedije trebalo da se vodi računa. Jer, činjenica kojom bi trebalo da se bavite je da je nasilje prijavljivano, da je policija reagovala na vrijeme, ali je zakazao pravni sistem.

Jer, “ljudi više vole vrelu krv nego raskrinkavanje kojekakvih malverzacija u pravnom sistemu”.

Jeste li se najeli više?

Majka Kristine Krupljan, foto: slobodnadalmacija.hr

Od te krvave zagrebačke noći pera su, u potrazi za 35 redova, skrenula u sto i jednu uličicu, a onda, kako to i obično biva, izgubila pravac. Lešinarima dala povod da otvore mnogo više rana. Da rovare po djevojčinom životu. Da je moralne vertikale osuđuju zbog mladosti. Odbacila su pera profesionalne principe radi trke za “boljim” naslovom.

A onda su, sasvim logično, uslijedili komentari…

“Ne bih da osuđujem, ali ovako neodgojena i nevaspitana nije ni mogla da očekuje da prođe bolje. Bože me oprosti, zaslužila je.”

Bio je ovo samo jedan od nevjerovatnih. Onih koji vas šokiraju. Tjeraju da napišete nešto ljudsko. Da prigrlite to mrtvo tijelo i zaštitite od novih ugriza. Prsti ostaju kruti, a šok ne prolazi. Jer, kome da objašnjavate i pričate kad su u pitanju “čvrsti stavovi” od kojih tastatura-moralisti ne odustaju.

Od te krvave zagrebačke noći pera su, u potrazi za 35 redova, skrenula u sto i jednu uličicu, a onda, kako to i obično biva, izgubila pravac. Lešinarima dala povod da otvore mnogo više rana. Da rovare po djevojčinom životu. Da je moralne vertikale osuđuju zbog mladosti.

Ne, ne. To se njima ne dešava. Nikada! Ni njima ni nekome u njihovoj porodici.

I, evo, ja na Kristininoj strani, pitam šta je ova djevojka toliko loše uradila da je zaslužila takvu smrt? Odakle bilo kome pravo da joj sudi na ovakav način? Čime je vas, lešinare, toliko dotakla i uvrijedila da zabadate kljunove u njene rane? Koliki nečovjek moraš da budeš da stojiš iza ovakvih riječi? Da na nekoga potegneš nož ili mu namijeniš metak, da mu riječ zabiješ u mrtvo tijelo?

Ko i čime mjeri nečiji (ne)moral? I kojih principa se i sami, uvijek i u svakoj prilici, pridržavate?

Naviru mi sjećanja. Težak zločin prije dvije godine dogodio se u Modriči. Otac je ubio dijete. Da se osveti ženi.

I danas, dok čitam sve o Kristini, u glavi mi odzvanja rečenica od koje ne mogu da se oporavim.

Prsti ostaju kruti, a šok ne prolazi. Jer, kome da objašnjavate i pričate kad su u pitanju “čvrsti stavovi” od kojih tastatura-moralisti ne odustaju.

“Ovo će joj biti na umu sljedeći put kad bude jahala nekog novog!”

***

Kristine više nema. I vi ćete uskoro ućutati. Ali tu nećete stati. Desiće se nova Kristina i opet ćete sve ispočetka.

Korijen nećete liječiti. Mržnju, bijes i komentare nećete suzbiti, a onda ćete dati opravdanje nekom novom ubici. Jer, on, valjda, nije vidio drugi izlaz, već samo nož i metak. Ali, za takve ćete uvijek imati riječ sažaljenja.

“Pomračilo mu se. On je za liječenje!”

Kristinu Krupljan i sve druge Kristine više niko ne može da izliječi.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije