Lole iz komšilukaO ljudima

Ne postoje ćelave djevojčice

‘Ne postoje ćelave devojčice’, zaključio je otac razgovor o njenim grbavim i asimetričnim šiškama koje je tog jutra sama odsekla. Da, ne postoje. Otkad je Manja iz ulaza 4 C, jedina ćelava devojčica koju je ikada upoznala, prestala da dolazi…

Radmila Trebovac

‘Ne postoje ćelave devojčice’, zaključio je otac razgovor o njenim grbavim i asimetričnim šiškama koje je tog jutra sama odsekla.

Da, ne postoje. Otkad je Manja iz ulaza 4 C, jedina ćelava devojčica koju je ikada upoznala, prestala da dolazi na igralište, a Manjina majka počela da nosi crni šal, više ne postoji nijedna ćelava devojčica.

Iskoračila je na pešački prelaz. Crveni čovečuljak se uspravio i podsetio je na njeno nepravilno držanje tela. Pomislila je da prava leđa neće učiniti da njene šiške izgledaju manje krive, naprotiv, pa je samo još dublje zarila ruke u džepove jakne i opustila ramena.

Otac ju je povukao za okovratnik i zadržao je na trotoaru. Zagledala se u izlog frizerskog salona preko puta.

Osim što su bile uvežbanije,  kretnje frizerkinih ruku nisu bile ni po čemu različite od onih koje je ona načinila jutros pred ogledalom u predsoblju. Iako, u njenom slučaju, umešnost i nije bila tako važna jer je cilj bila ćelava glava.

Bilo je potrebno samo dovoljno puta štricnuti makazama. Kad je Velika prošle nedelje morala da je čuva, Velikin brat joj je ispričao da regrute šišaju na ćelavo kako bi starešine lakše videle šta im je u glavi i šta misle. A da vojnici u ratu nose šlemove upravo zato da neprijatelj ne bi video šta smeraju. Velika je zaključila da su to gluposti za dečake, pa su njih dve onda lakirale nokte.

Sad je izvukla ruku iz džepa jakne i pokušala da izgricka crvene ostatke laka. Ionako je Velika još ranije počela da je nervira. Još više je nervira što teta Sonja sve češće ostaje da prespava i ujutru obavezno obuje mamine skoro nove papuče sa štiklom i mašnom, a otac kaže kako joj lepo stoje.

Teta Sonja onda pita ‘Lepo ili lepše?’

Ipak, najviše je nervira što se svi ponašaju kao da ne mogu da vide šta ona misli o svemu tome.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije