PorodicaPraktična Lola

Šta sve možeš uraditi da se pripremiš za porođaj?

Nerijetko se dešava da se babica u rađaoni porodilji obrati riječima: „Ti se baš nisi dobro pripremila!“ A šta je u stvari dobra priprema i koliko možemo da uradimo povodom toga? Dok ste trudni i čekate dan kad ćete na…

Lola Magazin

Nerijetko se dešava da se babica u rađaoni porodilji obrati riječima: „Ti se baš nisi dobro pripremila!“

A šta je u stvari dobra priprema i koliko možemo da uradimo povodom toga?

Dok ste trudni i čekate dan kad ćete na svijet donijeti novi život idete na redovne preglede, a u međuvremenu čitate, informišete se, i razmišljate većinom o tome da porođaj prođe bez komplikacija.

Ono što znate otprilike se svodi na to da trebate da bol predišete, da slušate medicinsko osoblje i da će se za ostalo pobrinuti priroda. U suštini, porođaj i jeste sasvim prirodan proces koji u većini slučajeva prođe bez komplikacija. Žene se porađaju otkad postoji čovječanstvo, ali čovječanstvo evoluira, a žene uveliko rade na tome da porođaj olakšaju koliko god je to moguće.

Da bismo u tome i uspjele potrebno je da budemo više informisane.

Kvalitetnu pripremu, fizičku i psihološku možete dobiti u nekoj od školica za trudnice. Što se tiče fizičke pripreme, ona najčešće obuhvata vježbanje tehnika disanja kojima možete značajno olakšati bolove kao i zauzimanje odgovarajućeg položaja, te kako prepoznati kontrakcije i na vrijeme krenuti u porodilište.

U našem porodilištu novina je prisustvo osobe od povjerenja. To znači da vaš partner ili neka druga osoba od povjerenja može da prisutvuje vašem porođaju. Nekim budućim majkama je ovo veoma značajno, jer ne moraju da kroz cijeli porođaj prolaze same.

U školicama, partner bi trebalo da bude prisutan sa budućom majkom gdje može da nauči razne tehnike masaže kojima može da joj pomogne tokom porođaja, a takođe i da bude upućen u sve ono što dolazi nakon njega da bi što spremnije zajedno dočekali novog člana svoje porodice. Veoma je važno da žena ima podršku, da se osjeti sigurnom i da ne mora da prolazi sama kroz cijeli proces ukoliko to ne želi. Fizička priprema bi trebala da obuhvata veliku informisanost o dojenju, različitim položajima za dojenje i kako pravilno postaviti bebu na grudi. Veliki broj majki ove informacije ne dobije u porodilištu što može izazvati poslјedice po majku i dijete.

Najčešće fizičke posljedice su mastitis i ragade, a psihološke stres i osjećaj krivice. Sve ovo može dovesti i do potpune nemogućnosti dojenja.

Ono što je podjednako važno, a kod nas zanemareno jeste psihološka priprema budućih roditelja. Psihološka priprema bi trebala da pomogne budućoj majci da se oslobodi straha od porođaja i da joj da sve potrebne informacije o stanju koje se naziva Baby Blues.

Baby Blues je stanje uzrokovano promjenom nivoa hormona, a odlikuju ga promjene raspoloženja i čest nekontrolisan plač. Majke bi trebalo upoznati sa ovim stanjem, naučiti ih kako da prepoznaju simptome i ohrabriti ih da razgovaraju sa partnerom ali i stručnjacima ukoliko za to postoji potreba. Kroz nekoliko ciklusa Razgovaraonice koje smo održali, primjetili smo koliko se buduće majke zbližavaju međusobno i koliko im znače uzajmna podrška i različita iskustva. Majke koje su se porađale bez pripreme podijelile su neka od svojih iskustava sa nama:

Voljela bih da sam znala koliko je važan prvi kontakt koža na kožu.“ 

Nisam znala da su moje loše raspoloženje i bezrazložna tuga uzrokovani promjenom mojih hormona.

„Voljela bih da sam bila bolje informisana, i mogla sama da donesem odluku o epiziotomiji.“

Pored fizičke i psihološke pripreme budući roditelji bi trebali da dobiju razne praktične savjete, od toga šta treba da ponesu u porodilište do toga kako da njeguju svoju bebu u prvim danima života i kasnije.

Velika je razlika između slušanja savjeta od vaših poznanika i bliskih osoba, i stručnjaka koji svoj posao rade godinama i mogu da vam prenesu svoje znanje. Kada su budući roditelji dobro pripremljeni, uveliko možete da olakšate porođaj i dane koji slijede nakon njega. Budite pripremljeni i dočekajte svoje najmilije biće bez straha i sa radošću na licu.

Potražite DRIP na Fejsbuku.

Branka Mitrović

UG „DRIP“ djeca, roditelji i porodilje

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije