Hrabra LolaLoliteti

Ukus Beograda: Kako je nastao posao iz snova?

Četvoro prijatelja, četiri različita ukusa. A samo jedan Ukus Beograda. Mnogi bi rekli da Beograđani Jelena Ignjatić, Vanja Vidaković, Aleksandra Ivanović i Nikola Radović imaju posao iz snova – idu po restoranima i jedu. Za njih to je kao da su…

Žana Gauk

Četvoro prijatelja, četiri različita ukusa. A samo jedan Ukus Beograda. Mnogi bi rekli da Beograđani Jelena Ignjatić, Vanja Vidaković, Aleksandra Ivanović i Nikola Radović imaju posao iz snova – idu po restoranima i jedu. Za njih to je kao da su na tajnom zadatku.

“Nije lako opisati tu eksploziju ukusa koja se dešava u ustima, malo kiselosti od soka limuna na levoj strani jezika, pun ukus krompira sa hrskavim vlašcem na vrhu ili prhko testo sa desne strane, treba se pripremiti za sve te oštre ukuse. Iako nas je četvoro, očekivano svi smo različiti, ali hedonizam, ljubav prema hrani i vinu nam je imperativ. Nekada nam nisu dovoljne sve reči da opišemo oduševljenje koje restoran izazove kod nas, kako hranom tako i uslugom, ali fotografije nadomeste i kompletiraju sliku. Možda se nećemo setiti imena konobara ili šefa kuhinje, ali opisaćemo vam sigurno svaki zalogaj i emocije koje izaziva”, kažu.

I tako je nastao vaš insajderski gastro vodič?

Shvatili smo da internet više nije samo komunikaciono sredstvo, već je svojim mogućnostima u poslovnoj i društvenoj sferi postao način života. Ljubav prema hrani je svakako bila vodič, želeli smo da upoznamo i vidimo šta se to kuva u kuhinjama velikih hotela i lanaca restorana. Bakina kuhinja je lepa, ali velikoj gastronomiji je potrebno nešto mnogo više. Za nas je kuvanje i hrana kao jedno veliko umetničko delo i onda smo želeli da sve te impresije prenosimo dalje na sve one koji vole da usvajaju nove navike i da još više zavole Beograd. Kreativnost i inovativnost su preduslov za preživljavanje, stoga sve to što nas pokreće osetili smo da želimo preneti i na druge.

Nije lako opisati tu eksploziju ukusa koja se dešava u ustima, malo kiselosti od soka limuna na levoj strani jezika, pun ukus krompira sa hrskavim vlašcem na vrhu ili prhko testo sa desne strane, treba se pripremiti za sve te oštre ukuse.

Zajedno ste na ručku. Šta uglavnom birate?

Za dve godine kako smo se spojili u ovoj priči, restorani nam nisu dosadili. Svaki put sa istim ushićenjem prenosimo priče i dogodovštine sa ručka kako međusobno, tako i svima koji nas prate na našem portalu. Naše različitosti pokreću mnoge diskusije, a posao ugostitelja je da zadovolji svačiji ukus. Nekima je obrok kompletan samo kada završi sa dobrim desertom, drugi uživa u jakim začinima, dok treći ni u kom slučaju ne voli da eksperimentiše sa hranom, a ugostitelj mora da zadovolji sve te ukuse. Znamo da nismo jednostavni gosti, postavićemo bezbroj potpitanja, nekada zbuniti konobara ili tražiti nešto što nema na meniju. Samo na izuzetna mesta uspevamo da odemo na zajednički ručak, funkcionišemo kao jedna velika porodica koja se u specijalnim situacijama okuplja za stolom. Sigurno je da će se ispred nas naći meso i povrće i da ćemo sve začiniti neobičnim začinima, dok neki dele posebnu ljubav prema slatkišima, drugi će popiti koju čašu više za kraj. Slažemo se u jednom, život bez prave poslastice, dobrog bifteka ili sira, je zapravo jako dosadan. Naučite da uživate u svakom zalogaju.

Bez zadrške govorite gdje je najbolje, a gdje nije. Šta Beograd nudi?

Nekada, beogradske face su bili pravi boemi – pisci, pesnici, muzičari i glumci, oni su svojim delima promovisali duh svog grada, pa tako i svoje kafane, kojoj bi to donelo kultni status. Danas su stare kafane skoro pa izumrle. Ne volimo pretenzije u bilo kom obliku. Stari restorani koji pokušavaju da se preobrate u savremene koncepte idu u pogrešnom smeru, a opet novi fine dining moraju mnogo više da rade prvo na edukaciji gostiju. U poslednje vreme otvara se bezbroj različitih restorana, neki su vredni pažnje, drugi su blede kopije, dok su treći grupa inovatora. Veliki je Beograd za sve i svačiji ukus će zasigurno biti zadovoljen. Pitanje je samo da li ćete lutati ili ćete na vreme doći na naš sajt da vam pružimo konkretne upute i olakšamo posao.

Bakina kuhinja je lepa, ali velikoj gastronomiji je potrebno nešto mnogo više. Za nas je kuvanje i hrana kao jedno veliko umetničko delo i onda smo želeli da sve te impresije prenosimo dalje na sve one koji vole da usvajaju nove navike i da još više zavole Beograd.

Danas vi promovišete te “restoranske priče”. Vaši tajni savjeti su…

 Ono što nas svakako razočara, a što je primetno u poslednje vreme, jeste uniformisanost restorana, igranje sa hranom kao da je postalo moda. A otkrićemo vam i neke trikove: malo više sosa, pokriva mnoštvo pehova koje je kuvar napravio. Takođe, naučili smo da je ukusna hrana često najjednostavnija hrana. Eksperimentišite sa ukusima, ali nemojte da se odričete i svoje izvorne kuhinje. I da, imajte na umu da šef kuhinje ima najveću moć u restoranu, koja je običnom gostu potpuno nevidljiva. Osatale zanimljive restoranske priče pronaći ćete u našim tekstovima na sajtu.

Plaše li se vlasnici restorana vašeg suda? 

Teško je reći da nas se plaše, ali zasigurno imamo informacije da nas već prepoznaju kada uđemo u restoran. Nismo još doživeli da nas šef kuhinje lično pozove i obrati nam se, a čak su retki i oni koji nas direktno kontaktiraju nakon posete i objavljenog teksta kako bi se zahvalili. To svakako govori o našoj gastro sceni, koja mora još da uči i napreduje. Ne volimo da budemo izrazito negativni, pogotovo kada su u pitanju mali porodični restorani, ali desilo se nekoliko puta da zbog drskoti osoblja ili loše usluge izađemo gorkog ukusa u ustima.

Danas su stare kafane skoro pa izumrle. Ne volimo pretenzije u bilo kom obliku. Stari restorani koji pokušavaju da se preobrate u savremene koncepte idu u pogrešnom smeru, a opet novi fine dining moraju mnogo više da rade prvo na edukaciji gostiju.

Ukus Beograda je prava gastro avantura. Traže li Beograđani i turisti vaše savjete?

Hrana za nas uvek predstavlja svojevrsnu avanturu, nekada nas inspiriše, nekada šokira, drugi put oduševi, ali na kraju ostavi snažan utisak. Sve te avanturističke priče prenosimo dalje. Beograđani, ali i turisti iz okolnih zemalja nam pišu na društvenim mrežama tražeći savete, dok trenutno pripremamo i englesku verziju sajta i za sve strance kojima treba insajderska informacija kada je hrana u pitanju.

 Vaša idealna beogradska mjesta za doručak, ručak i večeru, za poslovne prilike i romantične sastanke?

Uživamo u lokalnim restoranima, tamo gde se osećamo domaće, kao kod kuće. Nije baš da se sećamo ukusa hrane kada smo na poslovnom ručku; u košulji, sakou ili sedeći pravo. Zato je atmosfera na prvom mestu, odmah pored usluge. Za nas najukusnije jelo nije ono najprefinjenije, nego upravo ono koje nas vezuje za lepe trenutke i budi neka čarobna sećanja. Uvek želimo čaroliju na tanjiru, mistiku koju prenosi lično šef kuhinje. Nećemo vam otkriti nazive restorana, to ćete sami pročitati na našem sajtu i obavezno pratite naš Viber Public Chat, za dnevnu dozu ukusnih informacija.

Nismo još doživeli da nas šef kuhinje lično pozove i obrati nam se, a čak su retki i oni koji nas direktno kontaktiraju nakon posete i objavljenog teksta kako bi se zahvalili. To svakako govori o našoj gastro sceni.

U prvoj smo posjeti Beogradu. Šta predlažete?

Želimo da Beograd pamtite po dobroj hrani, kvalitetnom vinu i još boljem druženju i gostoprimstvu. Provešćemo vas kroz sve njegove kutke, one za koje znaju samo lokalci, kafanu u kojoj su se okupljali boemi, u restoran sa najlepšim pogledom. Zato predlažemo jednog dobrog vodiča.

Atmosfera je na prvom mestu, odmah pored usluge.

Želimo da Beograd pamtite po dobroj hrani, kvalitetnom vinu i još boljem druženju i gostoprimstvu.

Šta je iskonski ukus Beograda?

Zahvaljujući trendu globalizacije koji se posebno odražava na kulinarstvo, ukusa na koje su generacije navikle je sve manje. Sada su na sceni neki novi, savremeni, modernizovani ukusi, za koje nismo sigurni koliko će se održati. Vreme je sa liste izbrisalo piroške iz Atine na Terazijama i viršle iz crvenih kioska. Jedan od retkih koji se održao je svakako Moskva šnit, autentični beogradski kolač, koji je što se nas tiče na obaveznoj listi kada ste u poseti Beogradu. Ako ukusi glavnog grada kreću u izgradnju svoje prepoznatljivosti, ova poslastica može biti dobar početak.

Fotografije: Ukus Beograda i Fabrika Fotografa

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije