Loliteti

Loliteti: Tiffany Art by Sanela Sabljaković: Umjetnost detalja na staklu

Kada se hobi pretvori u posao i navika zamijeni za nove izazove, dobije se realizacija sna u nekoliko stotina detalja. Riječ je o projektu Tiffany Art by Sanela Sabljaković. Ona uspješno i posvećeno radi na izradi nakita, unikatnih lampi, ali…

Sara Velaga

Kada se hobi pretvori u posao i navika zamijeni za nove izazove, dobije se realizacija sna u nekoliko stotina detalja. Riječ je o projektu Tiffany Art by Sanela Sabljaković. Ona uspješno i posvećeno radi na izradi nakita, unikatnih lampi, ali i veoma zahtjevnim vitražima. Njeni radovi privukli su pažnju Lola pa smo o svemu saznali i nešto više.

Kada i kako ste došli na ovu ideju i o čemu je zapravo riječ?

Nakon edukacije kroz koju sam prošla, koja je trajala godinu i pol dana vidjela sam da to nije samo hobi nego novo zanimanje. Sve je krenulo spontano gledajući na tv emisiju o izradi Tiffany lampi moj muž mi je provukao kroz uši kako je to kao stvoren posao za mene. Ja sam uvijek imala afiniteta prema zanatskim obrtima voljela sam alate, ručne radove nešto što se stvara s rukama. I poslije te emisije nakon jednog vremena krenem po internetu istraživati, kako, gdje da naučim, gdje materijal da nabavim, i nakon dužeg traženja sve to nađem u Zagrebu i moja avantura počinje 2010 godine.

“Stvaralac svega ovog čega se ja bavim je Luis Confort Tiffany koji je revoluciji i izrade vitraža donio od 1848. do 1933. godine ovu nadasve lijepu tehniku. Ona je u staklarstvu najraskošnija i najzahtjevnija tehnika. Njegova karijera je trajala skoro 50 godina. Njegov doprinos u vrijeme Art deco je kud i kamo doprinio puno na ljepoti savemu što se pravilo u tom vremenu”, ističe Sanela.

Dodaje kako je eksperimentisao skoro 30 godina sa tehnikama, hemijom da napravi najljepša stakla na svijetu. I uspio je na tome s timom stručnjaka koje je doveo iz Italije u Ameriku. Danas još uvijek imaju kupiti orginalna stakla iz tog vremena koja su nevjerovatno skupa. Postoje tvornice u Americi koej se bave izradom tog stakla po orginalnim receptima još uvijek, i koje rade distribuciju po cijelom svijetu.

Staklo kao materijal koji je čini se bio presudan za sve oblike Vašeg rada. Prvenstveno u struci naočalnog optičara, a onda i danas kada ga koristite za vitraže. Koliko je zahtjevno raditi sa ovako osjetljivim materijalom i koliko vremena vam je potrebno za jedan komad nakita ili lampu?

Ništa nije zahtjevno raditi ako to volite što radite, i tako laganim korakom kreće sve na bolje. Za svaki posao kojim se bavite ako ne radite sa ljubavi i ako niste 100% posvećeni ne možete ni očekivati nikakav uspjeh. Uspjeh je u tome kako se vi osjećate to što radite, to se i vidi na mojim radovima je to toliko očito, meni ništa nije teško raditi. Ja znam raditi neke projekte bez odmora po dva tri dana, ali kad imate viziju šta pravite adrenalin vas pokreće to je nešto nevjerovatno. Meni za jednu lampu od 160 detalja treba 7 do 10 dana, vitraže isto tako a, nakit je sam momenat inspiracije. Najviše vremena u ovom poslu je posvećeno pripremi, imate više faza da biste napravili finalni proizvod.

Koji komad je bio najzahtjevniji za izradu i koliko vremena je bilo potrebno?

Najzahtjevniji komad je bio jedan vitraž koji je bio samo zbog svoje veličine 2.80 visine i 1,00m širine bio zahtjevan, inače nije ništa toliko zahtjevno za mene su to sve izazovi što ovaj posao čine tako lijepim.

Kako se odvažiti na ovakav korak i rizikovati u trenutku biranja između sigurnog posla i avanture?

Kod mene to nije išlo baš preko noći, ja mogu reći da sad nakon 7 godina kako se intezivno s ovim bavim da ubirem plodove svoga rada. Sad će svi pomisliti da je to dugo ali nije, ja sam kroz ovaj posao stekla puno novih prijatelja, naučila puno na svojim greškama, izoštrila svoju rutinu u radu vjerujte vrijedi. Kod nas ljudi samo kukaju na sve, kod mene to ne postoji s obzirom da kao žena koja se bavi vrlo zahtjevnim poslom. Moj uzor je moj otac koji je bio nevjerovatno vrijedan i jedne prilike ja njega pitam pa dragi tata ti stalno radiš a, pare slabo dolaze on meni odgovori drago dijete ti samo radi a pare će doći. Tako da poručujem svima samo radite a pare će doći.

Mladima poručuje da se svaki rad i trud isplati. Nijedan početak nije lak ali ako ne probate niste ništa niti izgubili niti dobili. Odluka je samo na vama. Uskoro nas očekuju i izložbe, sajmovi, ali i veb stranica, kao i edukacija kroz radionice. Više detalja na fejsbuk stranici, gdje možete pronaći i ostale unikatne vrijednosti.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije