FantastičnoZabavna Lola

Ne morate se brijati, ako to ne želite

Ženska ljepota i ideal iste godinama se mijenjao i nastavlja mijenjati. Sve više odstupajući od želja žena i udovoljavajući normama društva koje svako malo odredi šta to znači biti lijepa. Gotovo neminovno znači i brijati se. Ipak, da nije tako…

Priredila Sara Velaga

Ženska ljepota i ideal iste godinama se mijenjao i nastavlja mijenjati. Sve više odstupajući od želja žena i udovoljavajući normama društva koje svako malo odredi šta to znači biti lijepa. Gotovo neminovno znači i brijati se. Ipak, da nije tako i da ne mora biti, svjedoči umjetnost Ayqe Khan iz Pakistana. Ona je digitalna ilustratorka i fotografkinja koja je nedavno počela da se bavi konceptualnom umjetnošću, ističući žensku ljepotu na različite načine. Ono što je posebno privuklo pažnju javnosti jesu ilustracije koje pokazuju dlake na ženskom tijelu, kao obilježje koje ih čini posebnima i koje se ne mora i ne treba, osim ako to ne želite, uklanjati.

But she wasn't always as comfortable with her body hair as she is now.

Često je dobijala negativne komentare od prijatelja i porodice koji su smatrali da je ideja o prikazivanju dlaka na tijelu potpuno neprirodna i nepotrebna za prikazivanje. Zamjerali su joj i što umanjuje ženstvenost na taj način, ali ona je istrajala u ideji da pokaže svijetu kako žene izgledaju prirodno i da ni na koji način ne umanjuju svoju ženstvenost time. Nije vidjela niti jedan valjan razlog da ovakve ilustracije ne pokaže svijetu i ne omogući mu uvid u realnost, koja je poželjnija od stvaranja pritiska društva na žene kako moraju izgledati.

Khan says that although she's actively drawing body hair, her intentions are to normalise it.

"Some people often criticise the hair on the bodies I draw, claiming it's 'gross,' but these comments are not often at all," she said.

Predrasude i uvrede na račun žena koje su odlučile da se ne briju, navele su je da još intenzivnije radi na predstavljanju upravo ovakvih ilustracija, jer smatra da ne postoji razlog zbog kojeg bi žene trpile u društvu, samo zato što su odlučile nešto o svom tijelu. U konačnici, nije li to njihovo pravo, baš kao što bi trebalo biti i to da odluče kako će se oblačiti, šta će jesti, s kim spavati i zašto?

Ilustracije su naišle i na mnoštvo pozitivnih komentara žena koje su konačno uspjele prihvatiti svoje tijelo onakvo kakvo jeste, bez potrebe da išta mijenjaju i da se prilagođavaju tuđim stavovima. Kao što je Adel poručila muškarcima: “Želite obrijane noge? Obrijte svoje”, tako i ove žene apsolutno podržavaju slobodu izbora i osjećaj ugodnosti u svojoj koži.

The messages of encouragement as a response to her drawings and photos are from women who can relate and who applaud her bravery.

Ono što je posebno izdvojilo žene na ilustracijama jeste i prikazivanje dlaka na netipičnim mjestima. Navikli smo ih vidjeti na nogama i rukama, ali autorka je pokazala da i puštanje brade može biti izbor. Osim toga, predstavljene su i u glamuroznim izdanjima, na otkrivenim mjestima ispod svečanih haljina i bundi. Svakoj je zajednička karakteristika veliko samopouzdanje i odvažnost da izgledaju kako god požele i da se ne obaziru na komentare drugih ljudi.

"We don't have to conform to any ideologies of identity," said Khan.

Ayqa ističe i kako je potpuno nepotrebno prilagođavati se bilo kojoj ideologiji i identitetu. Žene većinu stvari rade zbog drugih ljudi i zbog opšte prihvaćenog mišljenja da se nešto treba ili mora. Ono što međutim trebaju da shvate jeste kako odluke o svom tijelu trebaju i mogu donositi same. Bez ikakvog pritiska društva i straha od toga hoće li izgledati privlačno.

Ljepota ionako nema mnogo veze sa fizičkim izgledom, koliko sa stavom žene.

Izvor: BuzzFeed

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije