PorodicaPraktična Lola

Kako omogućiti očevima zbližavanje sa djecom?

Većina očeva razumije da je dojenje najbolji način zbližavanja između majke i bebe, ali imaju potrebu da i oni ostvare bliskost sa svojim djetetom. Kada bi mogli, dojili bi ih i oni, jer kako se u suprotnom zbližiti sa njim?…

Priredila Sara Velaga

Većina očeva razumije da je dojenje najbolji način zbližavanja između majke i bebe, ali imaju potrebu da i oni ostvare bliskost sa svojim djetetom. Kada bi mogli, dojili bi ih i oni, jer kako se u suprotnom zbližiti sa njim? Pokušavaju na različite načine, ali čini se da su uvijek majke uspješnije u tome. Međutim, problem očeva tu ne prestaje. Razvija se svojevrsni oblik ljubomore, jer oni znaju i osjećaju da se nikada neće moći toliko približiti svojoj djeci, ma koliko to htjeli. Majke su one koje su automatski razvile neraskidivu vezu sa njima i to je neminovno.

Nemojte im zamjeriti zbog toga, jer pokušajte sebe zamisliti u njihovoj koži. Nalaze se potpuno nepripremljeni u novonastaloj situaciji, koja im daje dijete, ali uskraćuje pažnju. Mame su, čini se, centar svijeta djece i onda im se dešava privid kako gube pažnju i djece i žene. A onda kada konačno dobiju priliku ne znaju kako se snaći. Uplaše se, jer nije im tako jednostavno promijeniti pelene, uspavati ih i nositi. Daju sve od sebe da budu dobri u tome, ali vjerujte nije im lako. Zato nemojte biti ljubomorne kada jednom konačno uspiju da ostvare kontakt i dobar odnos sa djecom. Potrebno je mnogo strpljenja i posvećenosti da biste shvatili kako ste sada porodica i kako vas dvoje imate ljubav jednom prema drugom, ali i zajedničku prema djeci.

Šta možete uraditi po tom pitanju? Postoji zapravo nekoliko savjeta koje vam dajemo, kako biste olakšali očevima period dojenja, odnosno tih prvih dana kada je dijete više usmjereno na majku, a u kojem oni nisu sigurni koja je njihova uloga i ima li je uopšte.

Razgovarajte

Vaš partner treba vašu pomoć kako bi shvatio šta se zapravo dešava. Teško mu je prilagoditi se novonastaloj situaciji, jer nije on kriv što neke stvari jednostavno biološki ne može. Recimo, dojenje je jedna od takvih stvari i posve je normalno da se on sada osjeća onemogućenim za jedno novo iskustvo. Možete mu pomoći tako što ćete razgovarati sa njim o tome koliko je vama važno imati povezanost sa djetetom, ali i sa njim, kao i nastojati omogućiti mu vrijeme koje će on provoditi nasamo sa njim.

Učite o dojenju zajedno

Samo zato što on ne možu dojiti ne znači da ne treba znati više o tome. Veliki je izazov za njega, ali i vas otkrivanje novih informacija. Zato nađite način da saznate više o tome zajedno. Ohrabrite ga da se uključi u grupe za očeve i pomogne i sebi, a i vama saznavanjem novih informacija. Ukoliko je dijete na formuli, podijelite obaveze oko hranjenja, spremanja hrane i svih drugih aktivnosti.

Omogućite mu kontakt sa bebom

Predložite mu da on ostvari kontakt koža na kožu sa bebom. Na taj način oslobodiće se oksitocin koji će usrećiti i bebu i njega, ali i vas. Prednosti ovoga su ogromne, jer ne samo da ih povezujete, već razvijate posebnu bliskost i privrženost njega prema bebi, i nje prema njemu. Slušanjem otkucaja srca, osjećajem temperature tijela, ali i disanja, oni uspješno komuniciraju i povezuju se gotovo kao i vi.

Ohrabrite ga da presvlači bebu

Ovo je naizgled sasvim jednostavno i očekivano, ali mnogi zaborave na to. To je idealna prilika za zbližavanje sa djetetom i provođenje vremena u razigranoj atmosferi, ali i brinući se o njemu. Osim što će se zanimati, biće ponosan što doprinosi u nečemu tako simboličnom i značajnom za vaše dijete.

Dajte mu obavezu koju samo on može obaviti

S obzirom na to da je dojenje nešto što samo vi možete, pomozite mu da pronađe aktivnost koju samo on može uraditi sa djetetom. To ne mora da znači da vi to niste u stanju, ali prosto stvorite mu osjećaj ugodnosti i odgovornosti za nešto što će biti isključivo njegovo. To može biti kupanje djeteta, presvlačenje ili čitanje priča za laku noć. Suština je u tome da mu omogućite vrijeme koje će provoditi sam sa njim.

Neka mijenja pelene

Ovo ne treba biti samo njegova obaveza naravno, ali s vremena na vrijeme bi bilo poželjno da se i on potrudi da promijeni pelene. Možda mu se to neće svidjeti kao ostale obaveze koje ima, ali će ga sigurno dodatno zbližiti sa djetetom, jer će mu omogućiti kontakt licem u lice sa njim, ali i uspavljivanjem nakon toga. Što prije shvati da im je to dobar način izgradnje odnosa, to će mu jednostavnije biti kada je riječ o mijenjanju pelena.

Potaknite ga na druženje sa starijim djetetom

Ovo je takođe dobra metoda zbližavanja, jer bez obzira na to što imate novorođenče u kući, trebate obratiti pažnju i na vaše starije dijete, ukoliko ga imate. Ujedno će shvatiti kako mu možda bolje ide komunikacija sa njim, jer može više aktivnosti provoditi, a pri tome raditi i direktno na povezivanju starijeg djeteta i bebe. Svima je rođenje novog člana porodice promjena u dotadašnjem načinu života i zato je veoma važno uključiti sve članove u međusobnu interakciju.

Budite zahvalni

Pronađite način i vrijeme da mu zahvalite za sve što radi, jer vjerujte da mu nije lako. S obzirom na to da se nalazi u iznenadnoj situaciji, na koju se nikako ne može pripremiti, on zaista daje sve od sebe da uči i razvija se zajedno sa vama. Nemojte to shvatati olako i podržite ga, jednako kao što i on podržava vas. Osim toga, nemojte ga zaboravljati i ignorisati, jer ste sada majka. Bez obzira na Vašu novu ulogu u životu i dalje ste njegova žena. Pokažite mu ljubav i poklonite pažnju svakoga dana.

Izvor: Mothering

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije