PorodicaPraktična Lola

Kako udaljiti djecu od mobilnog telefona? Jednostavno uz nekoliko trikova

Prvo vam bude zabavno što su pronašli zanimaciju kojom se oduševe, ali nakon nekog vremena vam prestane biti, jer vaša djeca počnu nekontrolisano provoditi vrijeme sa mobilnim u ruci. Da, znamo da vas ima koji im niste još uvijek kupili…

Priredila Sara Velaga

Prvo vam bude zabavno što su pronašli zanimaciju kojom se oduševe, ali nakon nekog vremena vam prestane biti, jer vaša djeca počnu nekontrolisano provoditi vrijeme sa mobilnim u ruci. Da, znamo da vas ima koji im niste još uvijek kupili mobilne telefone, ali i onih kojima uspjeva da ograničite vrijeme koje provode sa njim, ali ovo su savjeti za one kojima to još nije pošlo za rukom. Kako da navedetu djecu da ostave mobilne, ali i druge uređaje?

Držite punjače dalje od njih

Dok traje baterija, traje i zabava, a onda nemaju izbora. Ne dozvolite da im punjači budu u spavaćoj sobi, jer u suprotnom nema spavanja, a vaša pravila ostaju iza zatvorenih vrata. Neka punjačima bude mjesto u jednoj prostoriji gdje svi punite svoje uređaje, ali bez mobilnosti po drugim prostorijama.

Gasite Wi-Fi noću

Ok, ovo će možda teško pasti i vama, ali zašto i vi ne biste tu veče pročitali onu knjigu koju već duže odlažete, radi još jedne sezone serije? Nakon što ugasite Wi-Fi posvetite se nečemu istinski smislenom, a društvenim mrežama poželite laku noć. Vjerujte, nećete propustiti ništa.

Neka plaćaju svoje račune

Ništa ne motiviše kao novac, zar ne? Znate po sebi, kada dobijete kaznu za nepropisno parkiranje, ali i račun za preveliku potrošnju. Šta radite? Pazite i smanjite troškove, a vjerujte da će biti jednako i sa djecom, koja u tinejdžerskom uzrastu imaju džeparac. I dalje je to novac koji ste im vi dali, ali je na njima da odluče kako ga potrošiti. Ako misle da je pametno sve uložiti u račun za mobitel, pustite da vidite koliko dugo će to trajati.

Pravilo “bez telefona” u automobilu

Vožnje od kuće do škole, porodična putovanja i izleti, nekada su bili sinonim za druženje i veselo ćaskanje u automobilu. Šta se danas dešava? Djeca sjede na zadnjem sjedištu i drže telefone u rukama, dok vi naprijed pokušavate nešto razgovarati sa njima. Dobijate automatske odgovore i jasno je da vas ne slušaju. Uvedite pravilo “bez mobitela” u automobilu i objasnite im šta je svrha zajedničkog putovanja.

Uključite ih u razgovor

Ako se dopisuju za vrijeme zajedničkog obroka, nema potrebe da im više puta ponavljate koliko je to nekulturno. Jednostavno ih uključite u razgovor. S obzirom na to da će za odgovore trebati fokusiranost, ostaviće mobilni, a nakon toga nastojte održati priču zanimljivom i zabavnom, kako se ne bi vratili istom.

Budite primjer

Ovo je možda najteže, ali je u suštini i najvažnije. Držite svoje mobilne što dalje od sebe u njihovom prisustvu, kako biste i dali dobar primjer. To će možda značiti i da ne odgovorite svom šefu odmah nakon što dobijete poruku ili da propustite grupni chat sa drugaricama, ali zadobijeno povjerenje vaše djece i usvajanje zdravih navika mnogo su važniji od toga.

Vrijedi pokušati, zar ne?

Izvor: Pure wow

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije