LjudiRadoznala Lola

Upoznajte Banjalučanku koju na poslu zovu Tom Kruz!

Jeste li se ikada našli u situaciji da, kada razmišljate o svom životu, sve što vidite je dugogodišnji rad za računarom i svakodnevno osmosatno kucanje brojeva bez ikakve upotrebe mašte? Da ste nezadovoljni jer svoje dragocjeno vrijeme trošite na rutinu…

Redakcija

Jeste li se ikada našli u situaciji da, kada razmišljate o svom životu, sve što vidite je dugogodišnji rad za računarom i svakodnevno osmosatno kucanje brojeva bez ikakve upotrebe mašte? Da ste nezadovoljni jer svoje dragocjeno vrijeme trošite na rutinu koja vam sve manje donosi zadovoljstvo? Žedni ste i gladni zabave i nekih zanimljivosti?  

Prije nekoliko godina u istoj situaciji našla se dvadesetsedmogodišnja Banjalučanka, Jelena Vuleta i poželjela da nešto promijeni. Potrebno zadovoljstvo počela je da pronalazi nakon radnog vremena, tako što je volontirala i radila na raznim festivalima i u raznim organizacijama.

– Radila sam i volontirala na Demofestu, Animafestu, BLArt festivalu, te bila dio projekata Otpisani entuzijasti, Zdravo da ste, Papergirl Banjaluka, i mnogih drugih. Ujedno sam se nadala i da ću jednog dana imati posao za koji će ključni biti mašta i kreativnost i koji će pri tome biti zabavan, otkriva Jelena.

11

Uskoro, želja je počela da joj se ostvaruje. Srela je drugaricu koja je zainteresovala pričom o svom poslu barmena do te mjere da je i sama poželjela da se bavi time.

– Sve je počelo prije tri godine. Nakon razgovora sa drugaricom počela sam da se raspitujem o školi za barmene u Banjaluci, ali tada nije bila aktivna. Igrom slučaja, stupila sam u kontakt sa Darkom Vrančićem i Dejanom Đankovićem, u to vrijeme već uspješnim barmenima, i oni su me naučili dvije najvažnije stvari. Prvo, da volim posao, a drugo – da ga radim, priča Jelena, i ističe da su njih dvojica danas njeni uzori.

Iako je kod nas uvriježeno mišljenje da su barmen i “koktel majstor” ista zanimanja, Vuleta tvrdi da to nije tako.

– Koktel majstor je nepostojeće zanimanje, a čak i da postoji, to bi bio neko ko nauči par receptura za koktele i radi samo to. Biti barmen je mnogo više od toga. Barmen je neko ko mora da poznaje način nastanka i idealan način posluživanja pića iz svake pojedinačne flaše u baru za kojim stoji. Takođe, barmen je neko ko se edukovao o istoriji nastanka svakog pića u baru, o tome na kakvom zemljištu se sade biljke potrebne za proizvodnju raznih spirita (rum, vodka, gin, tequila, whiskey/whisky) i likera, te o čitavom procesu njihovog nastanka – od fermentacije do destilacije i odležavanja, objašnjava ona za banjaluka.net.

7

Osim navedenog, barmen zna kako se svako piće servira, bez obzira da li je to pojedinačno ili smiksano u koktelu. Takođe, odlično znaju razliku između, na primjer, škotskog, irskog, američkog i kanadskog viskija, razliku između njihovih varijacija, koji tipovi se služe uz samo kap vode, koji s ledom, u kakvim vrstama čaša i koje temperature.

Znanje dobrog barmena ne obuhvata samo informacije o alkoholnim pićima nego i toplim napicima kao što su kafa i čaj.

– Najbolje u ovom poslu je to što se može raditi bilo gdje na svijetu, u bilo kojoj zemlji jer je svugdje isti i baš zato ga nazivaju globalnim pasošem, nešto kao jezik koji priča veći dio svijeta, kroz smijeh nam priča Jelena.

Ona je objasnila da postoje neka pravila i standardizacije. IBA, odnosno International Bartenders Association, je organizacija čije su članice većina evropskih zemalja i ona priznaje oko 50 vrsta koktela.

– To su uglavnom kokteli koje svi poznajemo, klasici, od Martinija do Mimose, a koji se svuda u svijetu prave na isti način po davno utvrđenim recepturama. Naravno, postoje i naknadne nadogradnje i varijacije ovih koktela, ali ove osnovne recepture poznaje svaki barmen i služe se u svim koktel barovima, bar neki od njih, objasnila je Vuleta.

3

Jelena radi po poznatim recepturama, ali uz to istražuje i neke novitete, isprobava ih, a ukoliko joj se svide, uvrštava ih u svoj meni. Nekoliko puta se ohrabrila i da napravi svoje recepte sa čim planira nastaviti i u budućnosti.

-Za svoje recepte kao inspiraciju koristim isključivo likove iz knjiga Terija Praceta. Svi ljubitelji Praceta kod mene mogu probati, na primjer, koktel Sir Terry, koji služim uz njegovu knjigu i dvije čaše. Jedna je osnova, a druga, mala čaša, je fusnota i recept sam kreirala kombinacijom njegovog omiljenog pića, brendija, i onoga što ja najviše volim, a to su ananas, zova i maline, priča Jelena.

Ona ističe da se većina sastojaka potrebnih za koktele može kupiti kod nas u diskontima, ali se nerijetko dešava da neke od njih nabavlja u Hrvatskoj ili naručuje iz drugih zemalja.

6

-Ukoliko neko želi da se bavi ovim poslom, za početak je potrebno da ima volju da uči bez prestanka, kao i da bude druželjubiv i ljubazan. Na intervjuima za posao barmena češto od nas traže da ispričamo neku priču jer barmen treba da bude ugostitelj, domaćin i neko ko je tu da posluži i zabavi gosta, porazgovara sa njim i potrudi se mu dolazak u bar bude lijepo iskustvo, naglašava Jelena.

Na poslu zaradila nadimak “Tom Kruz”

U Banjaluci trenutno ima jedna škola za barmene, pod nazivom “Bar Akademija”, osnovana je još 2008. godine. Ovdje se organizuju razni seminari i sertifikovane radionice, a uskoro će biti i obuka za bariste.

Iako je kod nas Jelena jedna od rijetkih žena u ovom poslu, u svijetu je mnogo talentovanih i poznatih barmenki koje redovno osvajaju nagrade na raznim barmenskim takmičenjima.

-Dešavalo se da, u dogovoru sa poslodavcem, ponekad  dopustimo gostima da oni kreiraju svoja pića i recepte, i daju im imena. Tada počinje prava zabava. Jednom mi je došao gost i sav ozbiljan u maniru Džejmsa Bonda tražio Martini uz čuvenu frazu iz filma “Stirred, not shaken!”. Jedna od zanimljivijih stvari vezanih je za posao je i činjenica da sam “zaradila” nadimak Tom Kruz, po glumcu koji je glumio barmena u filmu “Koktel”, priča Jelena.

Ukoliko vam se svidjela Jelenina priča, i u vama probudila interesovanje za ovaj poziv, možda biste se trebali okušati u ulozi bariste. U nastavku pogledajte još nekoliko fotografija njenih koktela koji će u vama zasigurno probuditi želju da se uhvatite u koštac sa “šejkerom”, flašama i čašama.

1

4

5

8

9

10

Izvor teksta i fotografija: Banjaluka.net

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije