FeminizamHrabra Lola

Šta reče i ostade živ!

„ And of course, women must earn less than men, because they are weaker, they are smaller, they are less intelligent, and they must earn less. That is all! „ „I naravno, žene moraju zarađivati manje nego muškarci, jer su…

Lola Magazin

„ And of course, women must earn less than men, because they are weaker, they are smaller, they are less intelligent, and they must earn less. That is all! „

„I naravno, žene moraju zarađivati manje nego muškarci, jer su slabije, manje i mnaje inteligentne, i moraju zaradjivati manje. To je sve!“ – izjavio je  prije koji dan jedan muški član Evropskog parlamenta (iz principa se ne mogu sjetiti njegovog imena). Što reče jedna starija gospođa iz mog kraja: „Šta reče i ostade živ!“

Kada su ovakve teme u pitanju, volim odmah u startu da naglasim da se ograđujem od feminizma, nemam taj stav u sebi da drvlje i kamenje bacam na muškarce, s ciljem da dokažem našu ravnopravnost. Više sam zagovornik nekih drugih, suptilnijih metoda. Namjera mi je ovim tekstom samo da napravim neku vrstu etimološke analize ove rečenice.

Krenimo redom u obaranju argumenata ovog gospodina:

„Žene su slabije!“

Natalija Truhina je svetska i evropska šampionka u dizanju tegova, a vlasnica je i nekoliko svetskih rekorda u benč presu i mrtvom dizanju. Njeno mišićavo tijelo, zasigurno budi određenu dozu straha i kod pripadnika „snažnijeg“ pola, ali kad zanemarimo činjenicu ko koga plaši, ova dama nezvanično nosi titulu najjače žene na svijetu.

 

Tražeći dalje fizički snažne žene, ne možemo preskočiti MMA kategoriju. Neporažena borkinja, Ronda Rousey, nova je zvijezda UFC-am koji je nedavno uveo žensku konkurenciju. U bantam kategoriji atraktivna Ronda nema konkurenciju u svijetu. Barem zasad…

Nastavićemo listu, čisto da pokažem gospodinu parlamentarcu, ako se slučajno zapita za srpsko zdravlje, da tamo negdje u dalekoj Americi, postoji jedna veoma snažna Srpkinja (lična preporuka – nemojte joj se zamjeriti). Marsela Ella Ilić je tridesettrogodišnja žena, koja već duže vrijeme radi kao priznati lični trener i nutricionista, i čisto radi srpskog pozdrava gospodinu parlamentarcu, naglasiću da je Ilićeva, pored snažnih mišića, član MENSE (Mensa je međunarodna organizacija koja okuplja visoko natprosečno inteligentne ljude. Uslov za članstvo u Mensi je rešavanje testa, to jest ostvarivanje takvog rezultata koji vas svrstava u gornjih 2% populacije).

Spisak ovakvih žena je zaista dug, ali neću dužiti iz dva razloga: kao brižno žensko biće ne bih da preplašim muškarca, koji je glavni krivac za moje današnje pisanije, a drugi razlog, ko će mi objaviti tekst ako nastavim da dužim. Šalu na stranu, krenućemo u obarenje druge stavke…

„Žene su manje!“

Slike gore već pomenutih žena mi donekle idu u prilog u negaciji ovakvog stava, ali ne dam ljenosti da pobijedi, pa ćemo naći žive dokaze i protiv ove izrečene gluposti.

Lindsay Hayward (23) najveća je (doslovno) žena na svijetu. Na 202 centimetra visine ima 110 kilograma, a bez problema može podići automobil ili držati 100kilaša iznad glave. Na benču podiže i do 300 kilograma. Od malena je bila najveća među djecom, a već u devetoj godini imala je 180 centimetara. Punu visinu dosegla je s 13 godina.

Kako naš narod voli da traži dlaku u jajetu, očekujem da neko kaže za prethodnu damu, ona je samo visoka. Iz tog razloga vam predstavljam Suzan Eman (33). Ona ima 343 kilograma i pretenduje da postane najteža osoba u istoriji tako što će dostići težinu od 730 kilograma! Naglasiću da smatram da pretilost nije dobra iz zdravstvenih razloga, ali kakva je tema takav je i tekst. Upoznajte Suzan:

„Žene su manje inteligentne od muškaraca!“

E, sad na red dolazi ono, što čini mi se, najviše boli. Degradacija po pitanju inteligencije. Znam, gospodin parlamentarac, će se voditi svim onim u svijetu poznatim muškim imenima (predsjednici, istoričari, fizičari, matematičari, doktori,…) kojih je više nego ženskih. Ali, hajde da se baziramo na same uzroke i činjenice koje utiču na inteligenciju. Neoboriva činjenica je da muškarci, gledano generalno, zapreminski imaju veći mozak. Sama veličina mozga, apsolutno ne utiče na inteligenciju. Za nju su daleko značajniji raspored korteksa, srednjeg i malog mozga, kao i dobra veza izmedju sive i bijele materija. Istraživanja su pokazala, da veličina mozga ni u čemu ne doprinosi većim kognitivnim sposobnostima. A, kao dokaz tome naučnici navode primjer kita, koji uprkos ogromnom mozgu, teskom oko devet kilograma, ne važi za pretjerano inteligentnu životinju.

Iz čistog razlikovanja riječi kultura i nekultura, neću navoditi spisak i stavljati slike visokointeligentnih žena, dovoljno je da se okrenete po svom komšiluku, i uočićete ih par. Zar nisam u pravu?

Moje skromno mišljenje kaže da inteligencija nije genetska činjenica određena rođenjem ili polom, već je nešto na što se može u određenoj mjeri uticati. Nadograđivati je ili sputavati. A sama činjenica da jedna osoba, na ovako visokoj i odgovornoj poziciji, izjavi ovakvu činjenicu, je čist primjer ograničavanja inteligencije generalizacijom.

Gospodine parlamentarac, živi i zdravi mi bili, a o tome kako pogledate u oči svoje ženske potomke, prijatelje ili rodbinu, nadam se da će nas neko obavijestiti.

 

Ljiljana Španić

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije