PojaveRadoznala Lola

Gdje je vaša obećana zemlja?

Svi biste u neku obećanu zemlju. I svaka je bolja od one vaše. Gdje je, odnosno šta je obećana zemlja objasnio je Milan Šipka u knjizi “Zašto se kaže”. Izraz, kao što ste i pretpostavljali, potiče iz Starog zavjeta. U…

Žana Gauk

Svi biste u neku obećanu zemlju. I svaka je bolja od one vaše.

Gdje je, odnosno šta je obećana zemlja objasnio je Milan Šipka u knjizi “Zašto se kaže”. Izraz, kao što ste i pretpostavljali, potiče iz Starog zavjeta. U Knjizi Izlaska, na mjestu gdje se govori o oslobađanju Jevreja iz egipatskog sužanjstva, ima i zanimljiv detalj.

Pošto se javio Mojsiju u vidu plamtećeg grma i naredio mu da se izuje jer stoji na svetoj zemlji, Gospod Bog najavljuje izbavljenje jevreskog naroda: “Vidio sam nevolju naroda svoga u Egiptu i čuo sam vapaj njegov od zla što mu učiniše mučitelji njegovi, jer znam muke njegove. Zato sam sišao da ga izbavim iz ruku egipatskih i da ga izvedem iz te zemlje u zemlju dobru i prostranu, u zemlju u kojoj teče med i mlijeko…”

Izraz, kao što ste i pretpostavljali, potiče iz Starog zavjeta. U Knjizi Izlaska, na mjestu gdje se govori o oslobađanju Jevreja iz egipatskog sužanjstva, ima i zanimljiv detalj.

Ta zemlja koju je Bog obećao Jevrejima (otuda i izraz obećana zemlja) bila je, u stvari, Kanaan, kako su stari Egipćani zvali područje zapadno od rijeke Jordana do Sredozemnog mora, dakle isto što i današnja Palestina, Izrael.

Na putu za obećanu zemlju Mojsije je na Sinaju objavio deset Božjih zapovijesti, među kojima su ona na kojima bi trebalo da se zasniva moral svakog čovjeka:

Poštuj oca svog i majku svoju…!

Ne ubij!

Ne čini preljube!

Ne ukradi!

Ne svjedoči lažno na bližnjeg svog!

Ta zemlja koju je Bog obećao Jevrejima (otuda i izraz obećana zemlja) bila je, u stvari, Kanaan, kako su stari Egipćani zvali područje zapadno od rijeke Jordana do Sredozemnog mora, dakle isto što i današnja Palestina, Izrael.

Iz Biblije izraz obećana zemlja prenesen je običan govor pa se danas upotrebljava u značenju “bogata, srećna zemlja”, tačnije zemlja u kojoj bi svi željeli da žive jer vjeruju da tamo teče “med i mlijeko”. Za mnoge je to Amerika, Kanada, Australija ili neka druga srećna zemlja u kojoj nema nevolja kakve mi imamo. Neki koji odu tamo često se razočaraju. Za njih obećana zemlja ostaje onda samo pusti san o sreći i izbavljenju iz bijede.

Tako u jednom romanu Momo Kapor piše:

“Buljili smo kao opčinjeni u taj raskošni prizor obećane zemlje kojoj je pripadala dobro osvetljena soba, za nas obične smrtnike potpuno nedostižna.”

Izgleda, ipak, da obećane zemlje na ovom svijetu, u stvari, i nema. Ili je, možda ima, ali je dostupna samo miljenicima bogova.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije