LjudiRadoznala Lola

Osmi mart iz muškog ugla, šta o svemu misle oni?

Kada govorimo o osmom martu, Međunarodnom danu žena obično saslušamo samo jednu stranu, onu žensku. Međutim, muškarci su neizostavan dio priče o pravima žena, ali i o proslavi ovog dana, jer učestvuju u izgradnji društva kao i mi. Uprkos tome…

Sara Velaga

Kada govorimo o osmom martu, Međunarodnom danu žena obično saslušamo samo jednu stranu, onu žensku. Međutim, muškarci su neizostavan dio priče o pravima žena, ali i o proslavi ovog dana, jer učestvuju u izgradnji društva kao i mi. Uprkos tome što još uvijek koračaju nekoliko koraka ispred nas, vidljiva je njihova spremnost, iako ne svih u tome da ženama omoguće veću vidljivost u društvu. Kada bismo shvatile da nam mogu i trebaju biti saveznici, shvatile bismo i da nas nisu oni ni obespravili, onoliko koliko smo mi same. U prilog tome svjedoče i sagovornici Lole. Prvi od njih je Aleksandar Saša Brezar, novinar BHRT-a.

“Mislim da se izgubio kako istorijski, tako i politički kontekst Međunarodnog dana žena. Meni kao pojedincu Dan žena nije dan na koji se (samo) kupi karanfil i mirna Bosna. Dan žena bi nam svima – i ženama i muškarcima – trebao služiti da se podsjetimo na put koji su žene prešle u borbi za svoja politička, ali i društvena prava, kao i na neke prepreke koje još uvijek itekako postoje i moraju biti čim prije prevaziđene. Sve što su žene do sad dobile je sjajno – ali moraju još puno toga da dobiju da bismo se mogli ponašati kao da smo svi ravnopravni. Za osmi mart pokušat ću podsjetiti sve – i muškarce i žene – na sve prepreke na koje žene nailaze svakodnevno. Tada, kao i za ostatak godine, trudit ću se da ženama u svom okruženju i šire pomognem da te prepreke prevaziđu”.

Mislim da se izgubio kako istorijski, tako i politički kontekst Međunarodnog dana žena. Meni kao pojedincu Dan žena nije dan na koji se (samo) kupi karanfil i mirna Bosna.

Za razliku od njega, novinar i urednik emisije Zabranjeni forum, Aleksandar Hršum ističe kako živimo u vijeku žene, što pokazuju i statistike kada je posmatramo kao figuru u društvu. Preporučuje svim muškarcima da pročitaju njegovo trenutno štivo, koje potvrđuje navedeno, a riječ je o knjizi “Kraj muškaraca i uspon žena” Hanne Rosin.

Nisam pristalica datuma i ne doživljavam osmi mart kao Dan žene. Svaki dan je Dan žene i tako treba biti. Tekovina prošlog vremena je vezivanje za datume, a ja svoje dame volim svaki dan.

Međutim, muškarcima bi trebalo mnogo više vremena od predviđenog da poime svijet i podjelu ulogu, a na osnovu nedavnog govora poljskog parlamentarca Janusza Korwina-Mikke o tome kako žene trebaju manje zarađivati jer su manje inteligentne, novinar Buke, Elvir Padalović zaključuje da nisu mnogo odmakli u tom majmunskom poimanju svijeta i podjela uloga.

“Vjerujem da mnogo muškaraca, nažalost, razmišlja kao i on. 8. mart je potrebno slaviti kao proslavu jednakosti. Nažalost naše zemlje imaju tu okolnost da Međunarodni dan žena vezuju za prošla vremena, za socijalizam, za Tita, za karanfile i za osmomartovska putovanja žena u kolektivu, pa ga, baš kao i druge postkomunističke zemlje doživljavaju sa podsmijehom”.

Dodaje kako se nada da je praznik evoluirao u smislu da se zna za kakva se društva borimo ali nema ništa protiv ni tog karanfila, ni neke ruže, čak ni protiv posjete striptiz klubovima i golim muškarcima za pripadnice ljepšeg pola.

“Najviše volim komentare “JA njoj poklanjam pažnju svakog dana a ne samo na TAJ DATUM ili ” kako JA od svog dragog dobijam PAŽNJU SVAKOG DANA a ne samo na TAJ DATUM”. Kupi joj tu ružu za 8.mart, pa neće ti se ruka osušiti.”

U konačnici svaki od njih ima pravo u nečemu, jer je istina da smo uspjele dobiti određene pozicije koje ranije nismo imali. Ali se čini da svaki pa i najmanji korak ka naprijed ostane u sjeni izjava, kao što je ona poljskog zastupnika u Evropskom parlamentu, koji podsjeti na to kako muškarci i dalje imaju privilegiju da sa pozicija koje su nekada nedostižne ženama govore o tome gdje će se one naći. Srećom, primjeri iz BiH svjedoče da postoje i oni koji su spremni pomoći ženama na putu ka ravnopravnosti, istovremeno ne osporavajući ni simboliku datuma da se nešto pokloni, jer bilo nametnuto ili ne, ženama i na ovaj dan treba neki znak pažnje. Samo što će njihova borba za mnogo veće stvari da traje svih ostalih dana u godini.

Najviše volim komentare “JA njoj poklanjam pažnju svakog dana a ne samo na TAJ DATUM ili ” kako JA od svog dragog dobijam PAŽNJU SVAKOG DANA a ne samo na TAJ DATUM”. Kupi joj tu ružu za 8.mart, pa neće ti se ruka osušiti.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije