FeminizamHrabra Lola

Priča o tome kako se žene stalno takmiče jedna s drugom NIJE TAČNA

Priča o tome kako se žene konstantno takmiče jedne sa drugima nije tačna.

Postoje naravno primjeri i takvih, ali ovdje je lista nekih od najboljih, najdužih i najodanijih drugarstava slavnih žena. 

Priredila Sara Velaga

Laverne Cox i Janet Mock

Dugogodišnje drugarice Laverne i Janet povezuje aktivistički duh koji ih navodi da se bore za veću vidljivost transrodnih žena, a naročito crnkinja koje su transrodne. Obe su iskoristile svoje dugogodišnje iskustvo u novinarstvu i medijima kako bi javno istupale i borile se za prava žena.

Gloria Steinem i Dorothy Pitman Hughes

Feministkinja i aktivistkinja Gloria Steinem i autorka Dorothy Pitman Hughes rekreirale su svoju fotografiju iz 1971. godine kada je njihovo drugarstvo i počelo. Pogledajte ih samo tada.

Malala Yousefzai i Muzoon Almellehan

Aktivistkinja Malala i njena drugarica koja je takođe aktivistkinja i izbjeglica iz Sirije, upoznale su se 2013. godine u izbjegličkom kampu u Jordanu, nakon čega su se povezale i nastavile udruženo boriti za jednaka prava svih žena.

Viola Davis i Meryl Streep

Viola Davis i Meryl Streep jedne su od najtalentovanijih glumica Hollywooda, a ujedno i veoma dobre drugarice. Tokom svojih dugogodišnjih karijera obe su se zalagale za povećanje vidljivosti žena u svim sferama društva.

Za njih ne postoje nikakve barijere kada su u pitanju žene nakon 40. godine, jer njihova mladost je u duhu i energiji koju imaju.

Kiyoko Yoshihiro, Gilda Grillo, Cecilia L. Negrete, Betty Friedan i Susan Kedgley

Fotografija iz 1963. godine koja pokazuje feministkinje iz cijelog svijeta okupljene u kući liderke za slobodu i ženska prava, Betty Friedan za Međunarodnu Feminističku Konferenciju.

Estelle Griswold i Cornelia Jahncke

Dugogodišnje drugarice Estelle Griswold, medicinska savjetnica i izvršna direktorka klinike za planirano roditeljstvo u New Havenu i Cornelioa Jahncke, predsjednicom roditeljskog saveza u Connecticutu na fotografiji proslavljaju pobjedu nad odlukom Vrhovnog suda 1965. o zabrani korišćenja kontracepcijske pilule.

Yvonne Orji i Issa Rae

Upoznale su se online 2008. godine kada je Orji objavila video na Youtube kanalu, a Ray je pripremala nove kreaitvne dodatke za svoju popularnu web seriju. Zajedno su radile na u showu “Insecure” gdje su se dodatno zbližile i predstavile kako izgledaju snažna drugarstva na velikom ekranu, ali i kada se svijetla ugase.

Jane Fonda i Lily Tomlin

Prijateljice su skoro četiri decenije, sarađivale su na velikom platnu i zalažu se za prava žena i prava lgbt osoba. Uspješne, snažne i hrabre, svjedoče tome da ne postoje prepreke kada nešto zaista želite.

Joyce Scott i Sandy Allen

Dugogodišnjo drugarstvo i aktivizam koji ih povezuje ima još jednu zajedničku nit. Ona je na žalost tragedija koja ih je obe zadesila kada su izgubile unuke u nasilju na ulici, zbog čega su još više učvrstile svoju želju za aktivizmom i pomaganjem drugima.

Illana Glazer i Abbi Jacobson

Da je smijeh najbolji lijek, a ujedno i neizostavan dio svakog drugarstva znaju komičarke iz “Broad City” koji govori o životu u New Yorku dviju žena u dvadesetima. Obe su dinamične, posvećene jedna drugoj i prepune podrške, baš kao što bi sve drugarice trebale biti.

Phoebe Robinson i Jessica Williams

Još jedan drugarski par komičarki, koje se zalažu za ravnopravnost žena i kroz humor analiziraju probleme poput rasizma i diskriminacije.

Jen Richards i Angelica Ross

Drugarice i zvijezde serije “Her story” o tome kako je biti trans žena, uz različita iskustva i priče. One nastoje omogućiti veću vidljivost ženama i objasniti svijetu da svi imaju pravo biti ono što žele.

Amber Tamblyn i America Ferrera

Upoznale su se 2005. godine na snimanju filma “The Sisterhood of Traveling Pants” i otada su i postale kao sestre. Zajedno su učestvovale na nedavno održanom ženskom maršu u Washingtonu.

Blac Chyna i Amber Rose

Možete ih voljeti ili ne, ali one se zajedno bore protiv svih loših komentara na svoj račun. Zajedno su učestvovale i na Slutwalku u Los Angelesu 2016. godine jasno pokazujući da su slobodne žene koje se ne ustručavaju javno istupiti po pitanju bilo kojeg stava za koji se zalažu.

Yara Shahidi i Rowan Blanchard

Dvije tinejdžerske zvijzezde koje su talentovane, inteligentne i ujedinjenje u ideji feminizma. Zajedno odrastaju i na njihove korake tek čekamo u budućnosti.

Patrisse Cullors, Alicia Garza i Opal Tometi

Fantastični trio koji stoji iza pokreta Black Lives Matter. Zajedno rade na povećanju svjesnosti o rasizmu i brutalnosti policije u Americi prema Afroamerikancima.

Palesa Beverly Ortaie i Rebecca Sevilla

Južnoafrička lezbejska aktivistkinja Palesa Beverly Ortaie postala je drugarica sa aktivistkinjom Rebeccom Sevillom, nakon što su zajedno učestvovale na UN-ovoj Svjetskoj Konferenciji Žena 1995. godine. Ortaie je prva žena koja je predstavljala lezbejsku grupu na toj konferenciji, ujedno se nastavljajući baviti istim pitanjima i kasnije.

Beyonce i Nicki Minaj

Kada je kraljica B u nečemu, to ne može da ne bude dobro. Zajedno sa Nicki bori se za prava crnkinja i snažno zalaže za ravnopravnost žena i muškaraca. One su primjer samouvjerenih žena, koje ponosno nose svoje obline, porijeklo i životne priče.

Sylvia Rivera i Marsha P. Johnson

One su dvije transrodne žene, koje su osnovale 1970. godine STAR organizaciju, koja je namijenjena mladim transrodnim ljudima i djeci.

Diane Guerrero i Jackie Cruz

Glumice koje su se upoznale na snimanju “Orange is the new black” 2013. godine postale su najbolje drugarice. Zalažu se za prava Latinoamerikanki i prava izbjeglica, što ih povezuje i iznova učvršćuje njihovo drugarstvo.

Žene na marševima žena

Ne postoje veća drugarstva i primjeri podrške i solidarnosti od onih na ženskim marševima širom svijeta. Fotografija zabilježena na maršu žena u Washingtonu u januaru predstavlja Kristu Bouton koja grli svoju drugaricu za vrijeme demonstracija.

Ujedno je i simbol zajedništva i poziv na ujedinjenje svim ženama šriom svijeta da istraju u ideji i borbi za ravnopravnost.

Izvor: The Huffington Post

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije