Praktična LolaŽivot

Budimo iskreni: koliko zaista znate o grliću materice?

Budimo iskreni: koliko zaista znate o grliću materice? Mnoge žene ne znaju šta je to, a ne znaju zato što ne mogu da ga vide. Dakle, sljedećih devet stvari predstavljaju osnovne činjenice koje svaka žena treba da zna. Smješten je između…

Redakcija-

Budimo iskreni: koliko zaista znate o grliću materice? Mnoge žene ne znaju šta je to, a ne znaju zato što ne mogu da ga vide. Dakle, sljedećih devet stvari predstavljaju osnovne činjenice koje svaka žena treba da zna.

  • Smješten je između materice i vagine. Grlić materice, koji je dug oko per centimetara, nalazi se na dnu materice, a na vrhu vaginalnog otvora.
  • Ima veoma važnu ulogu u razmnožavanju. Kada ostanete u drugom stanju, grlić “zadržava” fetus u materici dok ne dođe vrijeme za porod, kada kontrakcije uzrokuju njegovo širenje za deset centimetara, a kako bi beba mogla da prođe kroz rodnicu.
  • Izuzetno je elastičan. U trudnoći, stanjeni, prošireni grlić materice znači da je porođaj počeo. Čak i kada se raširi za deset centimetara kako bi omogućio “prolazak” bebe, on se vraća nazad, u prvobitno stanje i zacjeljuje.
  • To je mjesto gdje se oslobađa menstruacija. Kada niste u drugom stanju (ili u menopauzi i postmenopauzi) tada imate menstruaciju. Međutim, ono što ne znate jeste da zapravo grlić materice omogućava krvi da napusti vaše tijelo.

  • Pokušava da zaštiti vašu plodnost. Grlić materice prva je linija odbrane protiv seksualno prenosivih oboljenja koja mogu dovesti do steriliteta.
  • Humani papiloma virus (HPV) uzrok je većine slučajeva raka grlića materice. HPV jedna je od najčešćih seksualno prenosivih bolesti. Istraživanja pokazuju da oko 80% žena bude inficirano prije pedesete godine života. Virus može izmijeniti ćelije grlića materice i, tokom godina, ove promjene mogu dovesti do raka, ako se ne otkrije i ne liječi.
  • Rak grlića materice veoma lako se može spriječiti. Uz redovne preglede i rano liječenje, rak grlića materice jedna je od najizlječivijih vrsta raka kod žena. Sve žene, počevši od dvadeset i prve godine života, treba da urade Papa test za otkrivanje prisustva abnormalnih ćelija. Žene starije od trideset godina mogu uraditi i HPV test, a njegova svrha je da se otkriju specifične vrste HPV-a koje mogu dovesti do raka grlića materice.
  • I druge infekcije mogu da napadnu grlić materice. Hlamidija i gonoreja obično utiču na grlić materice. Ako se ne liječe, pomenute infekcije mogu dovesti do zapaljenja male karlice, oboljenja koje može dovesti do ozbiljnih komplikacija plodnosti.
  • Pušenje šteti grliću materice. Istraživanja pokazuje da su žene pušači pod duplo većim rizikom od nastanka i razvoja raka grlića materice u odnosu na žene nepušače. Zbog pušenja, imunološki sistem manje je efikasan u borbi protiv HPV-a. Štaviše, nusproizvodi duvana mogu se naći u cervikalnoj sluzi žena pušača, a naučnici vjeruju da ove supstance mogu oštetiti DNK ćelija grlića materice doprinoseći razvoju raka na njemu.

Izvor: Mini magazin

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije