FeminizamHrabra Lola

Devojčicama se i dalje, i u 2017. godini seče klitoris, da ne bi slučajno uživale u seksu!

Osmi mart nije Međunarodni dan dama, i nemojte ga čestitati damama – a posebno ne samo damama!, jer tako jednostavno zalepite zelenu šlajmaru na sve ono što Osmi mart jeste. Razumete li da do pre samo par decenija žene ni…

Redakcija

Osmi mart nije Međunarodni dan dama, i nemojte ga čestitati damama – a posebno ne samo damama!, jer tako jednostavno zalepite zelenu šlajmaru na sve ono što Osmi mart jeste.
Razumete li da do pre samo par decenija žene ni u “razvijenim zemljama” nisu imale pravo glasanja na izborima, npr., a da su ga u Saudijskoj Arabiji dobile tek 2015. godine?

Razumete li da žene i dalje za isti posao imaju manje plate nego jednako obrazovane i iskusne muške kolege?
Je l’ vam jasno da se i u 2017. godini ponovo raspravlja o pravu žene na sopstveno telo, i to ne u “zadrtim islamskim zemljama”, već u zemljama gde se vaše žensko telo nalazi?


Je l’ razumete vi da se i dalje čuje “Žensko?! A dobro, nek je živo i zdravo…”?


Žene su postale ravnopravne radnice u fabrikama tek zahvaljujući II svetskom ratu – jer su muškarci išli u rat (išle su i neke žene, doduše).

Devojčicama se i dalje, i u 2017. godini seče klitoris, da ne bi slučajno uživale u seksu.

Devojkama se i dalje spočitava garderoba koju oblače, jer “izgledaju kao kurve” i “posle im je đavo kriv”.

Ženama koje rade 8h kao i njihovi muževi i dalje ti isti muževi nabijaju na nos kako je kuća prljava, a ona zapuštena.


Ženama koje se odluče da budu “samo” mame i domaćice čak i druge žene spočitavaju da su niža vrsta, sažaljevaju ih i nipodaštavaju.

Ni na jednoj “tata” stranici na Facebooku nećete naći toliko uvredljivih komentara prema drugim očevima, koliko na “mama” stranicama i u mama-grupama.

Osmi mart nije ni mržnja prema muškarcima. Nisu dlakavi ženski pazusi i dlakave ženske noge (mada slobodno možete da ih imate, jer je to vaše pravo, kao i da ih brijete, jer je i to vaše pravo).

Zbog nekog tamo osmog marta vi, drage prijateljice, imate pravo da prošetate do glasačkih kutija ove godine.
Zbog nekog tamo osmog marta imate pravo da nosite pantalone!, iako je to pre samo ni sto godina bilo potpuno nezamislivo.
Zbog nekog tamo osmog marta imate pravo da vozite automobile.
Da odlučujete u svoje ime.
Da osnivate i vodite firme.
Da budete policajke, gospođe majori, sudije, psihološkinje, guverneri (?), predsednice država, gradonačelnice.

Osmi mart je najmanje dan dama.
Osmi mart je dan svake žene. Seljanke na njivi, političarke u kampanji, rudarke, starlete, pevačice – jer SVE ŽENE MORAJU IMATI PRAVO DA BUDU BAŠ TO ŠTO ŽELE, a ne jebene “dame” kako ste vi zamislili, da biste im, i samo njima, čestitali Osmi mart.

Autorka: Sandra Simonović

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije