AktivizamHrabra Lola

Juče me bilo sramota što sam žena

Jesmo li preživjele Osmi mart? Obilježila sam ga juče čitajući mišljenja, osvrte, sve o feminizmu i renesansama, Klari Cetkin i zastala na komentarima. Komentarima žena! Mazohista u meni ne spava. Bio je tu i pokoji cvijet, čokolada sa alpskim mlijekom…

Žana Gauk

Jesmo li preživjele Osmi mart?

Obilježila sam ga juče čitajući mišljenja, osvrte, sve o feminizmu i renesansama, Klari Cetkin i zastala na komentarima. Komentarima žena! Mazohista u meni ne spava.

Bio je tu i pokoji cvijet, čokolada sa alpskim mlijekom (hvala, Savo), nezaobilazni lak za nokte… Reklo bi se, mali znaci pažnje koji prijaju. Nakon toga, kao i svakog prethodnog dana, preletim na drugi kraj grada po dijete, a onda stavim kecelju i počnem da kuham. U pauzi između dvije kuhače ima mjesta i za igru, njen smijeh, mnogo poljubaca… Uživam u svim ulogama koje mi je namijenio život i u kojima se ni na tren ne osjećam zapostavljeno.

Isto tako, razumijem da neke žene ne uživaju u tim ulogama. Da im je teško i da imaju potrebu da to glasno kažu ili da se našale na račun toga. Zašto bi ih iko zbog toga osuđivao?

Ali, nesrećni Fejsbuk misli drugačije.

Komentari i dalje pljušte. Već je kasno, a mi, umorne od osmočasovnog ravnopravnog rada s muškarcima, prosipamo žestoku ozlojeđenost jedne po drugima. O tome šta je iskonski feminizam, razumijemo li ga, živimo li ga… Muškarci na odstupnici. Nijednog komentara.

Juče me bilo sramota što sam žena!

Isto tako, razumijem da neke žene ne uživaju u tim ulogama. Da im je teško i da imaju potrebu da to glasno kažu ili da se našale na račun toga. Zašto bi ih iko zbog toga osuđivao? Ali, nesrećni Fejsbuk misli drugačije.

Borci (ne mogu da izgovorim borkinje) za ženska prava uskratile su pravo drugim ženama na mišljenje. Nazivale ih glupim, neukim, savjetovale da pročitaju bar bukvar ili da više poštuju svoju majku jer je opis u jednoj od priča bio “poražavajući”.

Da li je moguće da smo do te mjere ogorčne i nesrećne? Da je sve tema za svađu? Tema za uvrede, ali ne i za civilizovan razgovor? O kojim borbama pričamo? Za koja i čija prava kada smo u stanju da se, kao kokoške u kokošinjcu, počerupamo jer, eto, mislimo drugačije?

Već je kasno, a mi, umorne od osmočasovnog ravnopravnog rada s muškarcima, prosipamo žestoku ozlojeđenost jedne po drugima. O tome šta je iskonski feminizam, razumijemo li ga, živimo li ga…

Rijetki/e su se pozabavili/e istinskim problemima žena.

Na intervjuu za posao juče vas nisu pitali šta je to feminizam, nego planirate li da rađate u naredne dvije godine!

Kolega za istim kancelarijskim stolom dobio je bar 50 KM veću platu, jer on je muško!

Neke radnice nisu dobile platu da tog istog Osmog marta kupe hljeb!

O kojim borbama pričamo? Za koja i čija prava, kada smo u stanju da se, kao kokoške u kokošinjcu, počerupamo jer, eto, mislimo drugačije?

Neka među nama juče je imala pozitivan test na trudnoću. Desilo se potpuno neplanirano. Uplašila se osude zbog odluke o abortusu. O njoj će u etičkoj komisiji odlučivati sveštenik!

Neka među nama sanja političku karijeru, ali aktivno mjesto dobiće tek u stanačkom aktivu žena. Tu treba da ispoštuje evropske standarde!

Rijetki/e su se pozabavili/e istinskim problemima žena.

Neka među nama javila se za riječ u skupštinskoj klupi, a kolega iz suprotonog tabora je dobacio: “Šta ćeš ti, glupačo”!

Neko je juče rekao da smo slabije, manje inteligentne i da zato zaslužujemo manju platu, ali i šamar. Ili prevedeno na naš – “kosu poklepati i ženu ošamariti nikad nije naodmet”.

Negdje je juče, na dan kada je Klara Cetkin povela žene u borbu za ravnopravnost, neku od nas muž “našminkao” modrim bojama koje je jutros skrivala od komšijskih pogleda!

Neka među nama juče je izašla iz Sigurne kuće, ali nijedna institucija se nije javila da joj ponudi posao kako ekonomski ne bi zavisila od nasilnika. Kako mu se ne bi vratila!

Neka među nama juče je silovana, ali će njen dželat dobiti tek koju godinu zatvora. Zbog dobrog vladanja biće pušten kada odsluži nekoliko mjeseci robije!

Negdje je juče, na dan kada je Klara Cetkin povela žena u borbu za ravnopravnost, neku od nas muž “našminkao” modrim bojama koje je jutros skrivala od komšijskih pogleda!

Neka među nama juče je potegla nož kako bi se zaštitila od nasilnika. Čeka je 40 godina zatvora za teško ubistvo. Da je stradala, svi bi rekli: “Jadna, ubio je monstrum”. On bi dobio deceniju.

Slobodno nastavite niz…

E, moje žene, sve ste pogrešno shvatile. I Osmi mart i jednaka prava i Klaru Cetkin. I ženu!

Pitam se šta je i gdje je žena u vama. I ne mogu da ne pomislim na kokošinjac.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije