FantastičnoZabavna Lola

Da li vi znate zašto kokoške ne lete?

Pitanja vam se motaju po glavi, ali teško pronalazite odgovore? Lole su ponovo odabrale pet zanimljivih, uz pomoć Pola Heinija i njegovog djela “Mogu li krave silaziti niz stepenice”. Ko je smislio imena dinosaurusima?  Riječ dinosaurus znači “strašni gušter”. Imena posebnih…

Žana Gauk

Pitanja vam se motaju po glavi, ali teško pronalazite odgovore? Lole su ponovo odabrale pet zanimljivih, uz pomoć Pola Heinija i njegovog djela “Mogu li krave silaziti niz stepenice”.

Ko je smislio imena dinosaurusima? 

Riječ dinosaurus znači “strašni gušter”. Imena posebnih vrsta, često grčka i latinska, uglavnom su imena naučnika koji su ih pronašli ili potiču od neke za njih specifične osobone. Na primjer, Baryonix Walkeri znači “Vokerova teška kandža”. Ovog dinosaurusa ogromnih kandži pronašao je Bil Voker. Velociraptor znači “brz lovac”, a Tyrannosaurus rex – “kralj gmazova”.

Zašto psi imaju vlažne njuške?

Zato što se ne znoje. Umjesto toga, psi tekućinu izlučuju preko njuške koja isparava i vlaži se. Psi se hlade dahtanjem, a to uzrokuje dodatno isparavanje preko njuške i gubitak toplote. Ipak, postoji još jedan razlog i povezan je sa njuhom. Psi imaju nevjerovatno razvijen njuh, a vlažna njuška lakše prikuplja mirise.

Zašto ptice ujutru pjevaju?

Ptičija pjesma nije samo muzika, već stvar teritorije i odbrane. Ptice pjevaju da bi privukle partnere i upozorile supranike. Pjesmom mogu da upozore druge ptice na nadolazeću opasnost, a ptići obavještavaju roditelje da su gladni. Nema sumnje da je ptičji pjev najglasniji u zoru. Možda zato što je zora najtiši dio dana. Mjerenja su pokazala da se pjev u zoru čuje dvadeset puta dalje nego u nekom drugom dijelu dana. Takođe, u to doba je pretamno za lov pa ptice nemaju šta drugo da rade, nego da pjevaju. Slobodno uživajte!

Boli li djetliće glava?

Djetlići imaju vrlo male mozgove uronjene u tekućinu. Osim toga, u kljunu imaju amortizere pa lupanje o drvo i nema nekog uticaja na lobanju.

Zašto kokoške ne lete?  

Imaju sve što im je potrebno, uključujući krila i vazdušne kesice oko pluća, ali i kosti im imaju brojne vazdušne komore što ih čini lakima i omogućava let. Ali, problem je što se stotinama godina smatraju izvorom hrane pa su pripitomljavanjem bukvalno zaboravile da lete. Kokoši imaju ružičasto meso, a na prsima bijelo. Boja mesa potiče od mioglobina, pigmenta u mišićima, koji je vrlo sličan hemoglobinu, sastojku krvi koji prenosi kiseonik. Ako se mišić učestalo koristi, količina mioglobina u tkivu je visoka. Ptice selice na prsima imaju tamnije meso, jer prsne mišiće koriste pri letu. Kako kokoši ne lete, prsa i krila su im bijele boje.

 

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije