MjestaRadoznala Lola

Lola u Sarajevu: Ova mjesta obavezno posjetite

Lola je krenula na put u Sarajevo. U želji za znanjem, intervjuima i mjestima koja tek treba otkriti. A onda se srela sa tri sjajna muškarca, koji su svaki na svoj način predstavili njihove izbore mjesta za posjetiti u Sarajevu….

Sara Velaga

Lola je krenula na put u Sarajevo. U želji za znanjem, intervjuima i mjestima koja tek treba otkriti. A onda se srela sa tri sjajna muškarca, koji su svaki na svoj način predstavili njihove izbore mjesta za posjetiti u Sarajevu. Naravno i obišla ih je zajedno sa njima i odgovorno tvrdi: Ovo je bilo jedno od najljepših putovanja u ovaj grad u koji je dolazila nebrojeno mnogo puta, ali ovaj put nekako sa dušom. Upravo takvo je i prvo mjesto, na koje nas je odveo Mirza Halilčević. On je poeta, a trenutno zaposlen u ovom objektu u kojem možete pronaći spokoj kada ga trebate. Mjesto boema i pjesničkih duša.

City square

U srcu Sarajeva, a ipak, udaljen od gradske gužve i buke, smješten je City Square, ugostiteljska radnja koji na adresi Gajev trg 4 obitava već trideset i četiri godine. Rustikalni detalji kamena i drveta povešće vas na put do Dalmacije i priobalja, gdje ćete uz ljubazno osoblje imati priliku da degustirate različite sorte vina, poslužene uz punjene masline i Livanjski sir.

ambijent

Važno je naglasiti kako se u ovakvom ambijentu najbolje uklapaju domaća pića pa smo Mirza i ja odlučili probati višnjevaču, koja je bila pun pogodak večeri. Uz zvukove Frenk Sinatre, strance, boeme i zanimljive sagovornike mali ambijent poput ovog pruži sve ono što vam je potrebnu. Dušu i emocije.

ambient

Nakon što se opustite i poželite nešto slatko, na red dolazi vjerovatno najbolji cheescake u Sarajevu, ako ne i šire. Tamo nas je odveo dobro vam poznati Boris Trapara, koji je odlučio da zasladi dan Loli, baš kao što je to uradio nedavno sa svojim putopisom.

Torte i to

torte

Torte i to su jedna od najboljih slastičatnih u Sarajevu, i sigurno mjesto gdje ćete probati jednu od najboljih torti od sira ikada. U Sarajevu se Torte i to nalaze na dvije lokacije; u BBI centru je veća slastičarna sa terasom sa pogledom na Sarajevo i dijelom za pušače, a manja i meni slađa je na Baščaršiji, preko puta Gazi Husrev-begove biblioteke. Kada mi neko od prijatelja prvi put dolazi u Sarajevo, pored obavezne ture kroz kulturno-istorijsko naslijeđe grada pauza za kafu (češće čaj) i kolače je u Tortama na Baščaršiji.

to

Enterijer ove slastičarne podsjeća na skandinavske enterijere sa pažljivo odabranim detaljima; komadima namještaja, tkaninama, bojama i rasvjetom koji će učiniti da se u Torte uvijek rado vraćate. Ovdje sve ima mjeru i opuštenu atmosferu predivnog dnevnog boravka. A kolači… kolači su posebna priča, totalno drugačiji od svih drugih. Kremasti, ukusni i uvijek svježi… Pored nekoliko vrsta torti od sira, možete probati i druge vrste torti sa svježim voćem, ili čokoladom i prelistati neki od časopisa, ili jednostavno uživati u razgovoru sa prijateljima u ovoj maloj oazi skladno doziranih boja i ukusa.

Kuća Despić jedan od depandansa Muzeja Sarajevo

sarOvaj mali vremeplov nastajao je u nekoliko faza počev od XVII vijeka, a predstavlja kulturu življenja pravoslavnog građanskog društva u Bosni i Hercegovini na prelazu iz XIX u XX vijek. Despići su se bavili trgovinom, te kao istaknuti članovi zajednice zaslužni su za osnivanje Muzeja Stare crkve na Baščaršiji, izgradnju prvog modernog hotela u Sarajevu (hotela Evropa) i pomagali su izgranju Saborne crkve u Sarajevu. U kući su izloženi eksponati namještaja i drugih upotrebnih predmeta koji su pripadali porodici Despić i koji potiču i sa Istoka i sa Zapada, ali i od domaćih majstora.

Ovdje ćete vidjeti venecijanska ogledala, bečki namještaj, engleske satove, i dr. Najzanimljiviji član porodice Despić je Hadži Makso Despić koji je dva puta kao pravoslavac išao na hadž, igrao glavnu ulogu u prvim pozorišnim predstavama koje su održane u ovoj kući, i iza sebe ostavio testament koji svjedoči o njegovoj nesvakidašnjoj ličnosti. Ako posjetite kuću porodice Despić imaćete priliku da saznate više o kulturi življenja u osmanskom i austrougarskom periodu, o kulturno-istorijskim prilika u Sarajevu kao i zanimljive detalje o porodici Despić.

Nakon istorijskog časa u Sarajevu, vrijeme je da ostarite barem jednu od tri želje koje vam može ispuniti zlatna ribica. Tu nas je odveo vječiti šaljivdžija Haris Parabuća, sa preporukom da obavezno zavirite ovdje češće.

Zlatna ribica

zlatna

Jedno od neizostavnih mjesta u Sarajevu sa ugodnim etno motivima pruža nezaboravan ambijent za opuštanje i sastanke. Zbog izuzetnosti i posebne pažnje,kojom je opremljen ovaj caffe-svjetski priznati medij NATIONAL GEOGRAPHIC, na svojoj je top listi objavio Zlatnu Ribicu iz Sarajeva, kao preporučeno mjesto koje vrijedi obići-te mu tako odali izuzetno priznanje svjetskih ljubitelja znamenitosti.

Potragu za ugodnim mjestima završavamo sa Lolinom preporukom, novootvorenog mjesta u centru Sarajeva, koje svojom velikom baštom i veselim bojama daje toplinu i unosi radost u svakodnevicu.

Manolo

manolo

U neposrednoj blizini vječne vatre, ovaj prostrani ambijent pruža osjećaj ugodne atmosfere. Bašte čine fokus samog eksternog interijera, jer zapravo ulazite u dio koji je suštinski bašta, odnosno nalazite se kao u unutrašnjem vrtu, sa mnogo svijetlosti i toplih boja. Zanimljiv način serviranja i priprema određenih napitaka u teglama, oduševiće sve one koji žeče nešto drugačije. Lola je ujedno svoj obilazak ovdje i završila u ugodnom društvu Naide Kundurović. Do narednog putovanja, posjetite neka od mjesta koja smo vam spremile.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije