Praktična LolaŽivot

Vrijeme je treninga, ali u teretani ili napolju? Imamo odgovore

Došlo je proljeće, a sa njim i usijanje naših ambicija da se konačno pokrenemo i počnemo vježbati. Međutim, tek što ste nabavili nove patike i trenerku kad prva dilema. Ostati u zatvorenom prostoru ili izaći vani? Djeluje jednostavno, ali kako…

Sara Velaga

Došlo je proljeće, a sa njim i usijanje naših ambicija da se konačno pokrenemo i počnemo vježbati. Međutim, tek što ste nabavili nove patike i trenerku kad prva dilema. Ostati u zatvorenom prostoru ili izaći vani? Djeluje jednostavno, ali kako bismo saznali šta su prednosti, a šta mane oba načina vježbanja posavjetovali smo se sa onima koji to najbolje znaju. Ličnim trenerima i ekspertima, koji su podijelili svoja iskustva i dali savjete. Nikola Grahovac smatra da su zatvoreni prostori za one koji se nikako ne mogu odlučiti da izađu vani. Tu su, kako dodaje uvijek isti uslovi u vidu temperature, svlačionica, tv-a, interneta i tuševa. Ali s vremenom to postaje monotono.

Vani je definitivno ljepše, ali trebate biti oprezni. A evo i zašto.

“Ako se odlučite za trening napolju trebali pripaziti na sljedeće. Da vježbalište ne bude u blizini nekog zagađivača (deponije, auto-puta, mjesta prometnom za automobile, gradilište,itd). Još jedan otežavajući faktor su vremenski uslovi, ali današnjom tehnologijom je i to riješeno”.

On savjetuje onima koji moraju vježbati u zatvorenom da to urade, ali ostalima da stegnu patike i zapute se u prirodu. “Čovjek je ustvari priroda, a ne zatvoreni prostor. A vježbanjem na suncu povećavamo nivo vitamina D, kao i nivo kiseonika, koji je mnogo veći nego u zatvorenom prostoru. Osim toga vanjsko svijetlo i sunčevi zraci povećavaju nivo seratonima u organizmu”. Sve to navodi nas na mišljenje da je trening napolju dobio jedan glas naspram zatvorenog prostora.

Podijeljenog mišljenja naš je drugi sagovornik, Duško Marić, Certified Fitness instructor EQF LVL 3 (European standards europeactive) koji ističe da postoje prednosti i nedostaci oba načina treninga. “Prednosti u zatvorenom prostoru su u tome što imamo jako veliki izbor opreme i samim tim velike mogućnosti za neki ozbiljniji i kvalitetniji trening. Sledeća stvar je po meni jako važna a to je ta energija na grupnim treninzima i motivacija. Svi moderniji fitness centri su klimatizovani tako da bez obzira na vremenske uslove, u svakom trenutku se može odraditi trening”.

Međutim, on dodaje kako vježbanje u prirodi jeste dosta zdravije, bilo da je to trčanje, vožnja bicikla, ili neki drugi vid aktivnosti u parku, šumi i slično. Drveće i zelenilo daju čišći vazduh, a time i fizička aktivnost može da postane efikasnija jer tijelo dobija više kiseonika.

Njegov izbor je zato vježbanje u prirodi, jer na taj način izbjegava monotoniju, koja se javlja u zatvorenom prostoru i “puni baterije” istovremeno dolazeći do novih ideja i smišljanja načina kako da odradi trening bez sprava i tegova. Sličnog stava je i Miloš Virijević, promoter zdravog i aktivnog načina života. On preferira trening napolju, uprkos tome što je nekada vježbao u zatvorenom prostoru, uglavnom sa tegovima. Njemu su nedostaci zatvorenog prostora nedovoljno prostora i vazduha kao i previše ljudi, zbog kojih se čeka na red i hladi se organizam. Osim toga mnogi od njih nemaju sportsku kulturu, pa kako dodaje ne nose čiste patike i peškir, što stvara neugodnosti i drugima koji tu treniraju.

“Mnogo sam zavoleo trening napolju, jer mi daje totalnu slobodu. Vazduh je čistiji, misli se bistre i mogu ga uraditi gde god i kada mi god to padne napamet. Osetio sam veliku razliku u energiji kada kada trening uradim napolju i unutra. Kada vežbaš napolju radiš trening isključivo fokusiran na težinu svog tela, koje se znatno više jača nego kada vežbaš unutra pod opterećenjem”.

Osim toga, dodaje  kako nema boljeg osjećaja od treninga napolju koji tjera ljude da vježbaju sopstvenim tijelom. Onima kojima vremenske prilike predstavljaju prepreku za trening napolju poručuje da vježbanje po kiši i snijegu utiče na razvoj karaktera i čvrstine tijela i snage uma, jer koliko bi vas zamijenilo toplu sobu sa internetom za odlazak napolje na minusu?

Sasvim smo sigurne da je krajnje vrijeme za pokret, koji bez obzira na vremenske prilike treba da bude što prije. Na vama ostaje odluka o tome hoćete li ostati u zatvorenom ili krenuti napolje. Važno je samo da ne ostanete sjediti na jednom mjestu, jer previše je razloga za pokret i aktivnost upravo sada.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije