DogađajiRadoznala Lola

Znate li šta svijet danas obilježava? Ovaj Svjetski dan nam se dopada!

Probudili ste se jutros kao i uvijek pospani, umorni i neproduktivni. A onda ste se suočili sa realnošću i shvatili da bez obzira na sve morate na posao. Tokom čitavog dana ste mislili da možete dočekati kraj radnog vremena, ali…

Sara Velaga

Probudili ste se jutros kao i uvijek pospani, umorni i neproduktivni. A onda ste se suočili sa realnošću i shvatili da bez obzira na sve morate na posao. Tokom čitavog dana ste mislili da možete dočekati kraj radnog vremena, ali se onda desilo da vas je “uhvatilo” negdje oko 2. Šta da radite? Drijemajte, jer danas imate svo pravo ovog svijeta da to uradite. Svijet se pobrinuo da vam omogući taj dan u godini kako biste shvatili koje su prednosti odmaranja.

Ovaj dan je ustanovljen iz potrebe da se ljudima pomogne i omogući kratko vrijeme u toku dana u kojem će misliti samo na sebe i konačno odmoriti. U suštini, Španjolska ima i dalje tradiciju koja podrazumijeva spavanje odmah nakon ručka, kako bi se oporavilo tijelo i pripremilo za ostatak dana. Nekima drijemanje traje nekoliko minuta, dok drugi omoguće sebi i do nekoliko sati kvalitetnog sna i odmora. Tu nije riječ o lijenosti, već o spremnosti organizma da se bori sa svakodnevnim izazovima koji se nađu pred njim.

Tokom čitavog dana ste mislili da možete dočekati kraj radnog vremena, ali se onda desilo da vas je “uhvatilo” negdje oko 2. Šta da radite? Drijemajte, jer danas imate svo pravo ovog svijeta da to uradite.

Međutim, prema istraživanjima iz 2015. godine sprovedenih na Sveučilištu u Japanu ustanovljeno je da drijemanje u trajanju od 60 minuta i više povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti čak 87%. Dakle, proslavite današnji dan, ali nemojte pretjerati. Preporučuje se vrijeme nakon ručka koje zapravo i predstavlja krizni period. S obzirom na to da se uzima u obzir da većina ljudi taj period provodi na poslu ili van kuće, savjetuje se kraća pauza kako bi se tijelo na bilo koji način odmorilo i oporavilo.

Međutim, prema istraživanjima iz 2015. godine sprovedenih na Sveučilištu u Japanu ustanovljeno je da drijemanje u trajanju od 60 minuta i više povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti čak 87%.

Mi pak vjerujemo da danas imate savršen alibi ako drijemate na poslu, u krajnosti, cijeli svijet to radi. Ne samo da ćete sebi olakšati, već i poslodavcu, jer prema istraživanju RAND Europe iz prošle godine nedostatak sna i umor kod radnika godišnje koštaju svjetsku ekonomiju čak 411 biliona dolara. Najmanje problema sa nedostatkom sna imali su Japanci, nakon čega su uslijedili Amerikanci. Njima je normalno da svojim radnicima omoguće odmor, jer znaju koliko je to važno za njihovu produktivnost i uspjeh na poslu.

Nedostatak sna i umor kod radnika godišnje koštaju svjetsku ekonomiju čak 411 biliona dolara.

Uostalom, bolje im je omogućiti kvalitetnu pauzu, nego slušati izgovore da su bolesni kako bi nadoknadili propušteni sat odmora. Jeste li i vi danas pospani na poslu?

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije