KulturaRadoznala Lola

10 najprodavanijih knjiga svih vremena

Prije svega želimo vam reći da ne postoji najbolja knjiga svih vremena, jer svako drugačije ocjenjuje književna djela, koja su u suštini sva jedinstvena i specifična na svoj način. Takođe, ne možemo suditi o knjizi po koricima, ali ako već…

Priredila Sara Velaga

Prije svega želimo vam reći da ne postoji najbolja knjiga svih vremena, jer svako drugačije ocjenjuje književna djela, koja su u suštini sva jedinstvena i specifična na svoj način. Takođe, ne možemo suditi o knjizi po koricima, ali ako već trebamo napraviti određenu listu, možemo to uraditi na osnovu prodanih primjeraka. Zato vam donosimo 10 najprodavanijih knjiga svih vremena, kako biste vidjeli šta je to što većina ljudi na ovom svijetu voli, čita i kupuje. Zanimljiv podatak jeste kako se većinom radi o naučno-fantastičnim djelima, što bi bio slučaj i da je lista proširena na 20. Koliko od ovih ste vi pročitali?

10. Dan Brown-Da Vinčijev kod

U poređenju sa ostalim knjigama sa liste, Da Vinčijev Kod je relativno nova knjiga. Upravo zato uspjeh je izuzetan, jer je prodana u više od 80 miliona primjeraka, a na tržištu je manje od dvije decenije. Provokativna, misteriozna i fikcijska priča uspješno širi kontroverze godinama, a na osnovu nje snimljeni su i filmovi. Prevedena je na 44 jezika a i dalje intrigira čitaoce širom svijeta.

9. H. Rider Haggard – Ona: Istorija avanture

Rider Haggard je bio britanski autor kojeg su poslali u Južnu Afriku tokom britanske okupacije. Djelo je nastalo sa njegove egzotične lokacije gdje je bio inspirisan da napiše svoj avanturistički roman. Priča je to o dva glavna lika u izgubljenom kraljevstvu u Africi. Knjiga je objavljena 1887. godine i prevedena na 44 jezika, a prodana u 83 miliona primjeraka.

8. C. S. Lewis – Lav, vještica i ormar

Top 10 Best Selling Books of All Time

Klasična fantastična knjiga za djecu koja je prvi put objavljena 1950. godine. Autor ove visoko cijenjene dječije knjige ujedno stoji i iza popularnih Narnijskih hronika, zemlji mitoloških stvorenja i životinja sa ljudskim sposobnostima. Knjiga je prodana u više od 85 miliona primjeraka.

7. J. K. Rowling – Harry Potter i kamen filozofa

Prva iz serijala knjiga o Harry Potter objavljena 1997. godine. Dostigla je vrh liste New York Timesa za najprodavaniju fikcijsku priču u avgustu 1999. godine i ostala na tom mjestu čitavu godinu. Preko 100 miliona prodanih primjeraka čine ovu knjigu 7. na mjestu najprodavanijih svih vremena.

6. J. R. R. Tolkien – Hobit

Tolkinu je pošlo za rukom da se nađe na čak dva mjesta ove liste. Sa Hobitom i Gospodarom prstenova.  Hobit je prodan u više od 100 milona primjeraka širom svijeta, prvenstveno objavljen 1937. godine, a kasnije osvajajući mnogobrojne nagrade i pohvale kritičara. Hobit je takođe ekranizovan i pretočen u video igre, animacije i izvođenja širom svijeta.

5. Cao Xueqin – San u crvenom paviljonu

Ovo je jedno od četiri najveća djela iz Kine. A ujedno i jedina knjiga za liste koja je izvorno napisana na nekom drugom jeziku, a ne na engleskom. Riječ je i o najstarijoj knjizi sa liste objavljenoj 1791. godine za vrijeme Qing dinastije. Prodana je u više od sto miliona primjeraka.

4. Agatha Christie – A zatim nikoga nije bilo

Top 10 Best Selling Books of All Time

Prva žena sa liste je Agatha Christie. Ovo djelo se smatra remek djelom i objavljeno je 1939. godine. Prodano je u više od 100 miliona primjeraka i ekranizovano u serije, filmove i računarske igrice. To je najbolje prodavani misteriozni roman i njegova radnja sa neočekivanim preokretom zarobila je pažnju publike širom svijeta.

3. Antoine de Saint-Exupéry – Mali princ

Izvorno napisana na engleskom, a kasnije prevedena na 250 jezika i prodana u više od 140 miliona primjeraka, Mali princ je knjiga koju su svi čitali u jednom periodu svoga života. Prvi put objavljena 1943. godine.

2. J. R. R. Tolkien – Gospodar prstenova

Knjiga je napisana i objavljena tokom Drugog Svjetskog rata u nekoliko etapa. Predstavlja nastavak ranijeg djela autora, Hobita. Međutim, s vremenom je prerasla pomenuto djelo i prodana u više od 150 miliona primjeraka, a nastavlja se i danas još više prodavati. Prevedena je na mnogo jezika, ekranizovana i jedno od najvećih djela današnjice.

1. Charles Dickens – Priča o dva grada

Teško je povjerovati da je najprodavanija knjiga svih vremena napisana i objavljena prije više od vijeka i po. Objavljena je prvi put 1859. godine, a prodana u više od 200 miliona primjeraka širom svijeta.

Izvor: Quiet Corner

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije