PorodicaPraktična Lola

Prvi put mama: Treba li dijete učiti hodati boso ili u cipelicama?

O brizi oko male bebe svatko ima nešto reći, od pedijatara i patronažnih sestara do baka i djedova, a mame između svih tih vrlo različitih uputa plivaju kako znaju i umiju jer kako god postupale, jedan od ta tri stručna…

Redakcija

O brizi oko male bebe svatko ima nešto reći, od pedijatara i patronažnih sestara do baka i djedova, a mame između svih tih vrlo različitih uputa plivaju kako znaju i umiju jer kako god postupale, jedan od ta tri stručna sektora će ih napasti da rade krivo i štete djetetu. Što je od brojnih savjeta točno, a što su predrasude i zastarjeli pristupi, procijenite sami. Živim.hr donosi informacije.

U prvom nastavku pisala sam vam o svim “metapedijatrima” s kojima imam posla, a u drugom o tome kada beba smije sjediti te što učiniti kada se ne želi voziti u kolicima. Ovaj nastavak posvećujem dilemi s kojom se suočio svaki roditelj – kupiti cipelice, koje i kada ili jednostavno pustiti dijete da hoda boso…

Ovo je pitanje kod kojeg me zbunila pedijatrica koja me smrtno ozbiljnim glasom upozorila da, kad se dijete prvi put osloni na noge, moram odjuriti kupiti cipelice s visokom sarom kako dijete ne bi oštetilo zglobove.

Kako me još nekoliko puta strogo pitala jesam li dobro razumjela, zaključila sam da može biti jako opasno ako moje dijete napravi ijedan korak bez cipela. No, kad sam se krenula malo raspitivati, nisam uspjela pronaći potvrdu za opravdanost takvog savjeta.

Iako mi je druga pedijatrica, dr. Giovana Armano, kod koje sam provjerila ovu preporuku moje pedijatrice, rekla da ni ortopedi nisu ujednačeni u tome treba li djetetu odmah kupiti cipelice ili ne, moram priznati da ja nisam uspjela pronaći ni jednog ortopeda koji bi tvrdio da dijete čim stane na noge, treba cipelice. Pronašla sam čak i savjete Američke akademije ortopedskih kirurga o cipelicama za bebe prema kojima također bebama ne treba obuvati cipelice čim prvi put stanu na noge.

“U vrijeme kad tek prvi put stanu na noge, bebama trebaju samo čarapice ili pletene šlapice za zaštitu i grijanje stopala. Kako beba raste i počinje uspravnije i pravilnije hodati, za hodanje po kući najbolje je da bude bosa jer joj to omogućuje da dodiruje i osjeti podlogu te da razvije pravilan senzorski input, ojača male, duboke mišiće stopala te razvije svodove stopala. A zbog topline i prevencije ozljeda bebe bi u toj fazi cipele trebale nositi samo kad hodaju vani.”

Ako dijete nema deformitet povezan sa stopalima, nema razloga zašto ne bi hodalo boso ili u čarapicama.

Tako kažu članovi te ugledne institucije, što je slično onome što su mi rekli i naši stručnjaci.

Ako je zdravo, ne treba mu ništa

Specijalisti ortopedi iz Klinike za dječje bolesti u Zagrebu, dr. Josip Vlaić i dr. sc. Davor Bojić, kažu da, kada dijete ima zdrava stopala, bez specifičnih deformiteta povezanih s dječjim stopalima, prve cipelice treba kupiti tek kad samostalno prohoda.

– Samostalno prohodavanje znači da dijete bez pomoći prošeće od jednog kraja sobe na drugi, pri čemu treba istaknuti da dijete ne treba tjerati da prohoda. Uvijek treba voditi računa da djetetu nije hladno pa stoga ljeti može biti boso, a zimi je dobro da ima čarapice – objašnjavaju dr. Vlaić i dr. Bojić, a istog je mišljenja i specijalist ortoped mr. sc. dr. Željko Markovac.

On također upozorava da s kupnjom prvih cipelica nema potrebe žuriti jer ih zdravo dijete za prohodavanje ne treba.

Kakve cipelice odabrati?

– Ako se radi o deformacijama stopala, problemima u neurološkom razvoju i sl., potrebna su pomagala odgovarajuće vrste, no smatram da je za dijete zdravije, lakše i za roditelje puno jednostavnije ako prve korake započinje boso ili u čarapicama koje se ne skližu. Za preporuku su i podloge (svakako bolje od pločica ili glatkih parketa) koje se stavljaju na pod u dječjem kutu, no poslužit će i dobar tepih. Zdravo dječje stopalo nije nestabilno u gležnju te također nije potrebno kupovati cipele s visokom sarom. Kad se odlučite na kupovinu, neka cipelica bude dovoljno elastična (posebno u prednjem dijelu), stabilna u smislu proklizavanja te djetetu udobna – kaže dr. Markovac dodajući da odluka o tome kada ćete kupiti prve cipelice nije važna za zdravlje stopala i brzinu prohodavanja.

Nina Čiča

Izvor: Živim.hr

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije