LjudiRadoznala Lola

Milan Mika Aćimović: Demofest je prava pozitivna tačka grada na Vrbasu

Kada se jednog jutra prije dvije godine probudio, bio je siguran da će prihvatiti poziv koji je sve jače kucao na njegova vrata. Bio je to poziv Beograda, koji mu je još od dječačkih dana značio drugu kuću u srcu….

Sara Velaga

Kada se jednog jutra prije dvije godine probudio, bio je siguran da će prihvatiti poziv koji je sve jače kucao na njegova vrata. Bio je to poziv Beograda, koji mu je još od dječačkih dana značio drugu kuću u srcu. Taj grad krije nešto što ga veže i inspiriše, a kako se odlučio na ostvarenje svojih snova priča nam Milan Mika Aćimović, bivši član Sopot benda u Banjaluci, dirigent, muzičar, čovjek koji vješto balansira između različitih žanrova i nastoji se ostvariti u svakom od njih.

“Moja majka Zora je ovdje u ovoj priči pravi heroj! Zahvaljujući mami, ja sam imao priliku da se kroz život usmjerim ka muzici, a kasnije i muzičkoj školi. U početku to nije bio slučaj jer su me greškom upisali na gitaru i ta priča se neslavno završila, ali kao i svaka priča, sve na kraju nađe neki svoj put i smisao” priču počinje Milan.

Njegova majka je pored svog poziva i struke predano odlazila na probe Banjolučkog hora Jedinstvo, ali i na probe  hora Pleciti, ranije se takođe baveći i folklorom u KUD Pelagić. Dovoljan je to pokazatelj odakle je naslijedio talenat i afinitet prema muzici. Tokom odrastanja prošao je kroz različita kulturno umjetnička društva, muzičke sastave, ali i ostvario mnogobrojne saradnje. Ključni u tim trenucima bili su profesori Nemanja Savić i Vesna Smiljanić. Profesorica Vesna ga je podučila prvim koracima ka klavirskoj muzici i usidrila ljubav prema istoj, a profesor Nemanja prema hramoniji, dirigovanju, psihologiji i životu umjetnika.

Sa najpoznatijom srpskom dirigenticom Darinkom Matić Marović @ Beogradski dani Šopena

“Neke stvari vas ipak niko ne može naučiti sem nas samih! Nikad nećemo shvatiti kako je opržiti ruku na ringlu dok nam se to ne desi u stvarnosti i slično! Mnogo uspomena,putovanja i nastupa je sada iza mene i kad se sve skupilo u jednu kuću Banjaluku sa svim tim emocijama, znao sam da je trenutak da otvorim vrata Beogradu koji je kucao i dalje i slao pozive”.

Idealna prilika dogodila se 2015. godine kada je dobio prvi posao u Sava maloj da radi u kulturnom centru GRAD kao kompetentan za organizaciju muzičkih i drugih programa usko vezanim za umjetnost. Razni muzički izvođači su u kratkom periodu prepoznali šta sve može i koliko je zapravo svestran.

Ubrzo je počeo raditi sa nekoliko istaknutih Beogradskih sastava kao što su: Vasil Hadžimanov bend, Marčelo i napeti kvintet do Kande Kodže i Nebojše. Zahvaljujući svima njima, našao se u prilici da radi i dizajn zvuka za velikane poput Bisere Veletanlić. Druge solo saradnje sa umjetnicima nisu izostale kao što su sa sada velikom prijateljicom Jelenom Jovović koja je za njega prvi glas, prijatelj i dama Jazz scene Beograda. Uz Jelenu, tu je i Ivana Vukmirović koju je upoznao kroz svirke i muziku koju snima Đorđe Miljenović aka Wikluh Sky.

“Sa Đoletom poznatijim kao Wikler u narodu sam sada u bendu kao klavijaturista i prateći vokal i da iskoristm priliku i kažem da nam izlaze nam i dva albuma početkom aprila mjeseca pod nazivima “Sam pao sam se ubio” I “Amovi”. Radeći sa njima, a uporedno i u kulturnom centru, ja sam prepoznao potencijal velike sale u zgradi gdje sam radio”!

A onda je uslijedio njegov prijedlog kući kulture. Želja mu je bila da organizuje audiciju i osnuje rad hora pod imenom Gradski HOR Beograd. Kulturni centar Grad koji ima jaku socijalnu prisutnost među mladima je pustio oglas po socijalnim mrežama za audiciju i na njihovo veliko zadovoljstvo odazvalo se preko 140 ljudi. Izabrali su njih 30 jer im je tadašnji kapacitet toliko dozoljavao i krenuli sa radom.

“Uz hor i bend sa prijateljem Wiklerom mnogo vremena sam provodio putujući na svirke po regionu sa bendovima koje sam naveo, a to sve me je držalo u ludačkom tempu, ali i koncentraciji da se napravi nešto novo i da se umjetnost nikad ne izda zaradi pokoravanja finansijskom, kapitalističkom svijetu koji ide, hrli, gazi i jede mnoge umove redom bez biranja i pitanja”.

Vjeruje da se odupreo tome i preživio, a sada se osjeća kao da plovi ka mirnim vodama koje želi uzburkati na svoj način. Sa horom je imao razne nastupe na festivalima, u kulturnim centrima, organizovali su cjelovečernje koncerte sa solistima i učestvovali u performansima. Hor izvodi duhovni i svetovni program, ali i gospel, popularne kompozicije itd. Sada su na mini turneji, a prvi koncerti su im 23.mart Banjaluka u Banskom dvoru i 24.marta u Beču.

“Nakon ove turneje spremamo Gala koncert za 10.april u Mikser House-u sa prijateljskim horom iz Kopenhagena koji se zovu Vokalkompagniet i koji izvode akapela Danske kompozitore kao i muziku Massive Attacka, Bjork i druge. Gradski hor je sada već veliko kulturno umjetničko društvo,a meni je pripala ta čast da budem predsednik udruženja i prvi dirigent hora. Dosta sam vezan i dalje za Banjaluku, a najviše kroz rad i dugogodišnju saradnju sa Demofestom na koji isto gledam kao jednu pravu pozitivnu tačku u gradu na Vrbasu”. 

S obzirom da je i sam radio na Demofestu za kraj je ostavio iskustva i uspomene koje ga za ovaj festival vežu.

“Ja to vidim kao neku vrstu odmora i relaksacije jer je to zgodna prilika da se vidim sa prijateljima i rodbinom. Deset godina sam bio član benda SOPOT i njima kao svojoj braći želim sve uspjehe u radu, ali život nekada rastavi ljude kao mene od njih zarad više dobrih projekta i to treba prepoznati i cijeniti”.

Dođite i vi u Banski dvor 23. marta u 20 časova i podržite ga zajedno sa horom. Ulaz je slobodan, a Milan vas srdačno poziva.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije