FantastičnoZabavna Lola

Šta je to što bi trebalo da posjetite u Banjaluci?

Nakon što smo obišli neka ne tako tipična i očekivana mjesta u Sarajevu, na red je došla Banjaluka. Ovdje smo pronašli pet sagovornika koji su nam rekli koje bi mjesto izabrali da predstave kada bi imali mogućnost da pokažu samo…

Sara Velaga

Nakon što smo obišli neka ne tako tipična i očekivana mjesta u Sarajevu, na red je došla Banjaluka. Ovdje smo pronašli pet sagovornika koji su nam rekli koje bi mjesto izabrali da predstave kada bi imali mogućnost da pokažu samo jedno nekome ko prvi put dolazi. Njihovi odgovori su bili različiti i obuhvatili su i neka očekivana prirodna mjesta, ali i objekte u kojima se prema njihovom mišljenju krije pravo malo bogatstvo.

Glumac Narodnog pozorišta, Zlatan Vidović istaknuo je kako je izuzetno teško izdvojiti jedno mjesto na koje bi odveo svoga gosta, osim obilaska pozorišta naravno. Ipak, ako bi se odlučio za jedno bila bi to Krupa na Vrbasu, zbog divne prirode slapova i starih vodenica. Ovdje se tradicionalno održava umjetnička kolonija gdje umjetnike sa raznih strana svijeta motiviše priroda za stvaranje remek djela. Nalazi se na magistralnom putu M-16 na 25 kilometara udaljenosti od Banjaluke, što je čini idealnim mjestom za vikend odmore u društvu ili samoći.

Foto: Banjaluka turistička organizacija

To je već u startu dalo notu ovoj listi koja se sasvim slučajno nekoliko puta dotakla prirode i umjetnosti i stvaralaštvu. Tako je i naša sljedeća sagovornica, novinarka Mirna Pijetlović otkrila mjesta koja predstavlja raj za umjetnike. Jedno od njih je Art Klub Prostor u kojem se vaninstitucionalno okupila grupa zaljubljenika u umjetnost, a koja publici nudi interesantan sadržaj iz različitih oblasti elitne, ali i alternativne umjetnosti. Zanimjiv podatak ovog prostora jeste kako je Ena, jedna od organizatorki svoj stan stavila u potpunosti u službu umjetnosti. Osim toga, galerija jedine akademske keramičarke u Banjaluci, Sonje Bikić Mirnin je izbor za sve one koji dolaze u Banjaluku i žele otkriti nešto posebno i drugačije.

Foto: Art Klub Artist

Galerija Sonje Bikić prema Mirninim riječima odiše mirisom aromatičnog čaja, koji uz unikatne keramičke šoljice u obliku mačke i sove iprijatan umjetnički ambijent galerije uz široki osmijeh akademske slikarke i keramičarke Sonje Bikić iz Banjaluke, dočekuju sve ljubitelje umjetnosti koji dođu da posjete njen umjetnički kutak.

Foto: Galerija Sonja Bikić

Nakon obilaska ovih prostora mnogima bi idealno bilo odmoriti se i relaksirati negdje na obali Vrbasa. Upravo tu ih je dočekao fizioterapeut Đurica Štula čija su preporuka izvori tople vode na obali Vrbasa. On ističe kako je Vrućica bila savršeno mjesto kada se za njega nije toliko znalo, ali je vremenom postajalo sve teže sakriti ga. U pitanju je nekoliko izvora tople vode u kojoj može sjediti približno deset osoba po bazenu. Posebno su čarobne zore nakon vrelih ljetnjih noći, kada duva topli vjetar, jer se nakon hladnog Vrbasa osjećate kao u prirodnom spa centru. Jedini je preduslov ne upasti u gužvu, što je gotovo nemoguća misija, ali vrijedi pokušati sačekati noć.

Foto: Inmedia

A kada smo već na Vrbasu, dočekaće nas tv voditelj, Dario Kalamanda koji predlaže vožnju Kajakom. Vjeruje kako naša rijeka i zelenila mogu zadovoljiti turiste, koji će tokom vožnje imati priliku vidjeti Kastel i Gradski most.

U povelji iz 1525. godine navodi se da je Banja Luka zapravo ime tvrđave koja se zvala CASTELL NOSTRO BAGNA LUCA. Iz sadržaja povelje, moglo bi se čak zaključiti da je tvrđava Banja Luka bila izgrađena na mjestu nekog starijeg i manjeg utvrđenja poslije 1463. godine, kao dio granice na Vrbasu u sistemu odbrane ugarskog kraljevstva protiv Turske.

Gradski most koji je tek prije dvije godine dobio tablu sa imenom Most Patre naziv nosi u znak zahvalnosti bratskom narodu grčkog grada Patra za pomoć pruženu u toku rata u Bosni i Hercegovini u periodu 1992-1995. Tada su se donirale neophodne: hrana, odjeća, knjige i sve drugo što je ljudima u Republici Srpskoj bilo potrebno.

Foto: Kastel Ognjen Golubović

Nakon obilaska prirodnih ljepota i umjetničkh prostora, ali i kratkih podsjećanja na istorijske fakte, fotograf Vedran Ševčuk predlaže mjesto za dobu zabavu i provod, a to je City Pub. Mjesto je to dobre zabave, svirki uživo i vrlo vjerovatno jedno od prvih asocijacija na dobar provod u gradu.

Lista je prekratka za sve ono što biste mogli vidjeti i obići u Banjaluci, ali vjerujemo da će je svako od vas dopuniti na svoj način. Nudeći nešto drugačije, zanimljivo i neizostavno za vidjeti u ovom gradu.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije