DogađajiRadoznala Lola

Festival fotografije koji želite posjetiti

Odbrojavanje je završeno, a Beograd zvanično postaje centar fotografije, jer počinje mjesec fotografije u okviru kojeg možete pogledati nekoliko različitih izložbi. U prvoj nedelji, koja je otvorena već 27. marta možete posjetiti izložbu pod nazivom “Guilty Pleasures” autora Odeta Catan…

Sara Velaga

Odbrojavanje je završeno, a Beograd zvanično postaje centar fotografije, jer počinje mjesec fotografije u okviru kojeg možete pogledati nekoliko različitih izložbi. U prvoj nedelji, koja je otvorena već 27. marta možete posjetiti izložbu pod nazivom “Guilty Pleasures” autora Odeta Catan sa početkom u 19 časova u Bartseloni. Izložba “Guilty Pleasures” predstavlja širok arsenal bizarnijih zadovoljstava zbog kojih se ljudi osjećaju krivim.

Fotografisani u svom okruženju, u svojim domovima, subjekti koji učestvuju u projektu otkrivaju pred kamerom, ponekad diskretno i sa oklijevanjem, ponekad teatralno i demonstrativno, ono što obično kriju po svaku cijenu od očiju drugih: razne situacije, navike, rituale ili različite predmete koji predstavljaju njihove rekvizite za svoja grešna zadovoljstva. Fotograf Odeta Catana prednjači u sasvim prirodnom hvatanju ovih zadovoljstva, bez stvaranja osećaja intruzivnog uplitanja u intimi svojih subjekta.

Nekoliko dana kasnije, otvoriće se festival internacionalnom izložbom Novi talenti u UK Parobrod 30. marta sa početkom od 19 časova, gdje će publici biti predstavljeni radovi mladih fotografa, izabrani na međunarodnom konkursu. Riječ je o Luki Trajkoviću, Oleksandru McQuartzu i Pawelu Starzec.

Luka Trajković predstaviće se serijom fotografija pod nazivom U podnožju Eagle Hills-a kojom je imao namjeru kreirati univerzalnu priču o sudbini i propasti jednog naroda, kroz svjedočenje o svakodnevici emigranata smještenih u napuštenim beogradskim skladištima.

Oleksandar Mekvarc predstaviće se SurrealReal nadrealističkim projektom koji čini serija fotografija snimljenih u različitim enterijerima. Ideja je bila da se običan svakodnevni prostor pretvori u mesto na kom se odvija nadrealni scenario, a da se posmatraču ostavi da se pita o porijeklu te fotografije.

Pavel Stažec projektom Makeshift govoriće o prepravljanju istorije masovnih zločina počinjenih tokom rata u Bosni i Hercegovini i brisanju istorijskog konteksta lokacija na kojima su se oni dogodili. U većini slučajeva mjesta na kojima su počinjeni zločini su renovirana kako bi bila ponovno privedena prethodnoj funkciji koju su imala kao stambene zgrade ili prostori javne namene.

Za ljubitelje instagrama biće upriličena i takva izložba, gdje će korisnici društvenih mreža izložiti svoje fotografije na temu “Moj trenutak”. Mjesto održavanja ove izložbe je UK Parobrod, dok će se u Umetničkom prostoru U10 održati izložba Svetla strana raslojavanja autora Mihaila Vasiljevića.

Nasilje nad ženama kao teška, ali neizbježna tema biće glavni motiv izložbe “Nešto je puklo u meni” autorke Marije Janković, koja će se održati 31. marta u Galeriji umetničkog centra univerzitetske biblioteke Svetozar Marković.

U aprilu vas očekuju i psihološke, duboke teme, ali i one potresne kao što je izložba o izbjeglicama iz Afganistana. A za žene koje su simbol snage u najavi je i izložba koja spaja kontraste u ljepotu snage jedne žene. O svemu detaljnije možete saznati na stranici, gdje se nalazi i datumi, kao i mjesta svih izložbi.

Neka Beograd bude vaše mjesto u fokusu ovog aprila.

Naslovna fotografija: Lidija Delić i Marija Dragojlović

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije