KarijeraPraktična Lola

Ne postoji razlika u muškim i ženskim platama, matematika i logika to dokazuju!

Ako žene za isti posao koji obavljaju i muškarci dobiju 77 centi u poređenju sa dolarom koji oni dobiju, zašto ne zapošljavaju samo žene? Plate su najveći izdatak sa sve poslove i kompanije, a ako već žele uštedjeti, zar ne…

Priredila Sara Velaga

Ako žene za isti posao koji obavljaju i muškarci dobiju 77 centi u poređenju sa dolarom koji oni dobiju, zašto ne zapošljavaju samo žene? Plate su najveći izdatak sa sve poslove i kompanije, a ako već žele uštedjeti, zar ne bi bilo logično uštedjeti tako što samo zaposle žene?

Čini se da neko ima problem, jer feministkinje, političarke i mnoge istaknute ličnosti konstantno napominju kako postoji velika razlika u platama koje imaju muškarci, naspram onih koje imaju žene. Ali hajde da zajedno prođemo kroz to kako kako uopšte dolazi do podjele plata?

Ako žene za isti posao koji obavljaju i muškarci dobiju 77 centi u poređenju sa dolarom koji oni dobiju, zašto ne zapošljavaju samo žene? Plate su najveći izdatak sa sve poslove i kompanije, a ako već žele uštedjeti, zar ne bi bilo logično uštedjeti tako što samo zaposle žene?

Kada se u obzir uzme prosjek zarade svih žena na planeti koje rade puno radno vrijeme i isto to za muškarce, dobije se računica koja pokazuje kako žene dobijaju 77 centi na svaki zarađeni dolar muškaraca. Do toga se dolazi kada se podijeli prosjek žena sa prosjekom muškaraca. Ali to ne ukazuje na polnu ravnopravnost, već na razlike u nivou obrazovanja, pozicije, broja radnih sati. Čak je i studija Američke Acocijacije žena sa Univerziteta, pokazala kako je stvarna razlika oko 6,6 centi kada se u obzir uzmu sve odluke koje muškarci i žene svakodnevno donesu.

Ključna riječ postaje izbor, jer na osnovu njega žene i muškarci biraju različite puteve svojih karijera.

Američko ministarstvo rada je 2009. godine objavilo istraživanje koje je obuhvatilo 50 različitih studija koje su dovele do zaključka kako sve promjene u iznosu plata muškaraca i žena zavise isključivo od njihovih odluka. Sa Univerziteta u Georgetownu izračunali su top 5 najplaćenijih pozicija na Univerzitetu.

  • Na prvom mjestu našao se naftni inženjering sa 87% muškaraca
  • Drugo mjesto su farmaceutski naučnici među kojima ima 48% muškaraca
  • Treće mjesto pripalo je matematičarima i IT stručnjacima od kojih je 67% muškaraca
  • Četvrto mjesto su vazdušno-kosmički inženjeri kojih 88% ima muškaraca
  • A peto mjesto su hemijski inženjeri među kojima je 72% muškaraca

Na osnovu toga zaključujemo kako među pet najplaćenijih poslova tek jedan pripada većinski ženama. Ali ako uzmemo u obzir pet najmanje plaćenih poslova na Univerzitetu dolazimo do sljedećih podataka:

  • savjetovanje i psihologija 74% žena
  • obrazovanje u ranom djetinjstvu 97% žena
  • teologija 66% muškaraca
  • društvene organizacije 81% žena
  • socijalni radnici 88% žena

Dakle, u ovoj grupi poslova žene vode u četiri od pet polja. Dakle, čak i u istim profesijama muškarci i žene donose odluke koje će uticati na to koliko će zaraditi novca. Uzmite za primjer medicinske tehničare. Muškarci u tom poslu zarađuju čak 18% više od žena na cijelom svijetu. Šta je razlog tome? Muškarci rade duže, nemaju problem preseljenja u druge, veće gradove zbog bolje zarade i često napreduju više. Profesorica Linda Aiken iz Pennsylvanie objašnjava to ovako: “Izbori u karijeri i razlike u obrazovanju objašnjavaju gotovo svu suštinu razlika u platama muškaraca i žena”.

Ono što muškarce čini plaćenijima u poslovnom svijetu jeste činjenica da su spremniji da rade duže i često i noćne smjene, ne razmišljajući o uticaju na privatni život. Prema riječima Claudie Goldin, harvardske ekonomistice, čak i ako dva advokata imaju isti nivo obrazovanja, isti broj radnih sati, postojaće razlika. A ona će se temeljiti na tome koliko je ta osoba posvećena, dostupna u svako doba dana i noći. To nije seksizam, već razumno ponašanje koje se temelji na tome koliko se neko trudi oko posla.

Uzmite za primjer medicinske tehničare. Muškarci u tom poslu zarađuju čak 18% više od žena na cijelom svijetu. Šta je razlog tome? Muškarci rade duže, nemaju problem preseljenja u druge veće gradove zbog bolje zarade i često napreduju više

Dakle, nije stvar u razlici u platama, već spremnosti na duže radno vrijeme, posvećenost poslu i žrtve.

Bez obzira na pol, ljudi koji ispunjavaju navedeno trebaju zarađivati više, čak i ako imaju jednako obrazovanje kao drugi.

 

Izvor: PragerU

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije