Praktična LolaŽivot

Ovi proizvodi ne smiju na vašu kožu, nikad!

U posljednje vrijeme sve više nas poseže sa DIY varijantama koje podrazumijevaju da sami sebi napravite kozmetičke preparate od sastojaka koje imate kući. Međutim, uprkos tome što možete pronaći mnogo dobrih prijedloga, moguće je da naštetite sebi više nego pomognete,…

Priredila Redakcija-

U posljednje vrijeme sve više nas poseže sa DIY varijantama koje podrazumijevaju da sami sebi napravite kozmetičke preparate od sastojaka koje imate kući. Međutim, uprkos tome što možete pronaći mnogo dobrih prijedloga, moguće je da naštetite sebi više nego pomognete, a sve zbog toga što ne znate šta vašoj koži stvara problem. Zato umjesto da stavite na svoje lice sve ono što internet kaže da je dobro, predlažemo vam da se prvo informišete o tome koji proizvodi mogu naštetiti vašoj koži i da ih izbjegavate.

Soda bikarbona

Uprkos tome što hrapava tekstura sode bikarbone podsjeća na eksfolijatore u vašim omiljenim pilinzima za lice, ovo više šteti vašoj koži nego što pomaže. Pitate se zašto je to tako? Odgovor se krije u sedmom razredu osnovne škole kada ste učili o prirodnoj pH vrijednosti kože koja iznosi od 4.5 do 5, a kada se poigravate sa supstancama možete izazvati probleme. Soda bikarbona ima visoku pH vrijednost koja iznosi 9, što će značajno narušiti izgled vašeg lica, omogućavajući brže dopiranje bakterija na kožu. Čak iako ne možete vidjeti svojim golim okom, vremenom ćete osjetiti gubitak vlažnosti kože i ona će biti sklonija pucanju uslijed isušenosti.

Limun

Ako govorimo o pH vrijednostima, limun i soda bikarbona se nalaze na dvije krajnosti. Tako je vrijednost limuna 2, što znači da je visoko kiseo. Kada ga nanesete direktno na kožu, automatski uzrokujete značajne količine iritacije na licu. Ulja u citrusnom voću su takođe fototoksična, što znači da mogu uzrokovati osjećaje peckanje kože i osipe na licu. A naročito loše djeluju u ljetnom periodu kada vam se koža izlaže sunčevoj svijetlosti. Savjet je da ga izbjegavate u potpunosti.

Sprej za kosu

Vjerovatno se pitate ko bi uopšte stavio sprej za kosu na lice, zar ne? Iznenađujuće neki i to rade, jer im se sugeriše da na taj način fiksiraju šminku na licu. To u nekim situacijama i ne mora značiti da se nužno radi o problemu, ali ako to počnete često raditi začepićete pore zbog udjela alkohola u samom spreju. Jednostavno nabavite fiksatore šminke i nemojte eksperimentisati.

Pasta za zube

Ljudi, prestanite stavljati pastu za zube na bubuljice kako bi ubrzali proces nestajanja istih. Paste za zube sadrže sastojke koji iritiraju kožu, kao što su pepermint, peroksid, mirisi i alkohol što može izazvati različite reakcije na vašoj koži. Pronađite adekvatan način prikrivanja bubuljica i jednostavno nemojte nanositi pastu za zube na lice.

Vruća voda

Vruća voda je veliki neprijatelj vašoj koži, jer izaziva iritacije i začepljuje pore. Znamo da volite ugodno tuširanje toplom vodom, ali bez obzira na to trebali biste se naviknuti na nešto hladniju vodu, kako ne biste izazivali iritacije kože, svrabež i crvenilo. Vruća voda naročito loše djeluje na ljude sa ekcemom, psorijazom koji već imaju problema sa kožom. Osim toga, isušivanjem kože potiče se pojava novih akni i bubuljica.

Hidrogen Peroksid

Kao blagi antiseptik, hidrogen peroksid je jedan od najboljih načina da preventivno djelujete prema infekcijama kada dođe do malih posjekotina i opekotina, ali u diy receptima to je užasna ideja. Ne samo da izaziva opekotine na koži, već trajno ostavlja posljedice na koži i onemogućava joj zaštitu od bakterija i virusa.

Losioni za tijelo

Dakle, prvo je važno razjasniti kako koža vašeg lica nije koža vašeg tijela i da isti proizvodi jednostavno ne idu na lice i tijelo. Losioni za tijelo sadrže parfeme i sastojke koji vlaže kožu, što je dobro za vašu kožu tijela, ali potencijalno iritirajuće za vaše lice. Naročito se to odnosi na osobe koje imaju problema sa kožom lica i čestu pojavu akni, jer na ovaj način dodatno pogoršavaju stanje. Čak i da nemate problema sa iritacijama lica, vaša koža će odreagovati na losion, a to će često biti negativna reakcija.

Šećer

Koristiti šećer za piling usana je sasvim ok, jer vaše usne otpornije i čvršće, ali gruba tekstura šećera je nezgodna za vaše lice. Time se uzrokuju iritacije, crvenilo kože i osipi, a često i kupovni pilinzi za lice sadrže sastojke pregrube teksture, što znači da ni to nije dobro uzimati na prvu, bez detaljnije provjere sastojaka.

Alkohol za čišćenje

Čisti alkohol se poput i hidrogen peroksida koristi i kao antibakterijsko sredstvo kako bi se sterilizovale rane i izbjegle infekcije. Osim toga, njime se može dobro očistiti i kuća, ali ne i lice. Ne samo da je opasno i štetno, već vas dovodi do značajnog gubitka esencijalnih bjelančevina i proteina, što smanjuje i vlažnost same kože lica i čini je podložnijom bakterijama.

Izvor: Stylecaster

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije