AktivizamHrabra Lola

Za Sofiju, za Milana, za Gabrijelu! Za svu našu djecu! Ne zaboravite ih!

Sofija Mićević, Milan Simetić, Gabrijela Panić… Naša djeca u borbi za život! Ovo, nažalost, nije konačan spisak. Iz godine u godinu nižu se nova imena na čija je nejaka leđa život stavio ogroman teret. Lijekovi, transplantacije, liječenja u inostranstvu… Za sve…

Žana Gauk

Sofija Mićević, Milan Simetić, Gabrijela Panić… Naša djeca u borbi za život!

Ovo, nažalost, nije konačan spisak. Iz godine u godinu nižu se nova imena na čija je nejaka leđa život stavio ogroman teret. Lijekovi, transplantacije, liječenja u inostranstvu… Za sve ovo potrebno je mnogo novca. Za skupljanje novca potrebno je mnogo vremena. Nama. Njima vrijeme ističe. Čekaju na nas, jer sada više nemaju na koga drugog da se oslone.

Sofija, koja se kao prava mala lavica bori protiv akutne limfoblastne leukemije, i danas je u kritičnom stanju. Njena pluća se u Institutu za zdravstvenu zaštitu majke i djeteta Srbije “Dr Vukan Čupić” bore da udahnu dovoljno vazduha da bi mogla da otputuje u Baltimor gdje je sve spremno za početak njenog liječenja u klinici “Jons Hopkins Medicine International”. Kada prođe prvi dio liječenja T-ćelijama i kada njeno tijelo ojača slijedi nova transplantacija koštane srži. Potrebno je još 540.000 dolara. Zato ne smijemo da stanemo! Od 1. aprila biće aktivan i m:tel humanitarni broj, a otvoreni su računi za Sofijin spas. Novac možete donirati i na ovaj način.

Milan ima samo 13 godina. Od rođenja ima problema sa bubrezima. Nedavno su potpuno otkazali, a i jetra slabi. Zato mu je hitno potrebna transplanatacija ovih organa, što su voljni uraditi ljekari u Padovi. Ali, potrebno je obezbijediti 300.000 evra kako bi Milan ponovo stao na noge. Osim bankovnih računa, za Milana je još danas i sutra aktivan m:tel humanitarni broj 1413. Milan, sa majkom Snježanom, u Beogradu, brat blizanac Ivan, sestre Ivana i Mileva i otac Joviša u Šekovićima iščekuju dobre vijesti od nas.

Šestogodišnjoj Gabrijeli dijagnostikovan je šum na srcu. Od 2011. do danas prošla je dvije operacije i tri kateterizacije srca. Djevojčici je sada potrebna reoperacija koja košta 15.000 evra. Sve ovo moguće je u Italiji, a osim ove sume potreban je i novac za postoperativni oporavak. Fond zdravstvenog osiguranja RS daje 4.500 evra, ali ostatak Gabrijelini roditelji ne mogu da skupe sami. Broj žiro računa na koji ćemo moći da uplatimo novac za Gabrijelino izlječenje uskoro će biti otvoren, a sve informacije možete da dobijete i ako pozovete njene roditelje Ljubišu i Gordanu na broj 066/929-414.

Ovih dana sve glasnije se govori o Sofijinom zakonu kojim bismo mogli da se borimo za svu našu djecu. Iz organizacije “Budimo ljudi” kažu da bi to značilo oporezivanje poput onog Fonda solidarnosti nakon poplava 2014. godine. Postoji i informacija da FZO RS raspolaže samo sa dva miliona KM namijenjena za ličenje SVIH oboljelih iz RS u inostranstvu.

Svi znamo da to nije ni blizu potrebama. Zato ne smijemo stati!

Zovite zakone kako god želite, samo pomozite tim malim borcima da prežive. Požurite, oni ne smiju da čekaju! Moraju da budu prioritet! Ne smijemo da razdvajamo Sofiju od Milana, Milana od Gabrijele, Gabrijelu od Sofije! Nemamo pravo da odlučujemo koje od njih troje je nama vrjednije! Vrijedni su svi! Jednaki u svojoj borbi.

Dok čekamo administraciju, borićemo se sami. Naše malo ovoj djeci znači život.

Zato danas učinite dobro djelo. Donirajte novac, organizujete akcije. Pokrenite se! Za njih troje! Biće to nada za svu oboljelu djecu.

Pogledajte im oči. Pune su života dok biju ove najteže bitke!

Ne zaboravite ih!

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije