LjudiRadoznala Lola

Znate li ko je bila supruga vlasnika Zare?

Rosalia Mera, koja je zajedno sa svojim suprugom osnivala Zara brend odjeće i lanac trgovina, bila je najbogatija žena Španije, a prema Forbes magazinu i najbogatija self-made žena na svijetu, sa bogatstvom koje se procijenjuje na 6 biliona dolara. Za…

Sara Velaga

Rosalia Mera, koja je zajedno sa svojim suprugom osnivala Zara brend odjeće i lanac trgovina, bila je najbogatija žena Španije, a prema Forbes magazinu i najbogatija self-made žena na svijetu, sa bogatstvom koje se procijenjuje na 6 biliona dolara. Za razliku od drugih žena koje su naslijedile bogatstvo od svojih očeva, supruga ili ljubavnika, Mera je napustila školu sa 11 godina i radila kao krojačica, od ranog djetinjstva štedeći novac i ulažući u svoje snove.

Rođena je 28. januara 1944. godine u predgrađu La Corune, grada na sjeverozapadu Španije. Kada je sredinom pedesetih napustila školu i počela raditi kao krojačica dobila je i povremene prilike da radi kao asistentkinja prodaje u prodavnici odjeće u svom gradu. Imala je 22 godine kada je upoznala Amancia Ortega, koji se tu doselio sa ocem koji je bio željeznički radnik. Udala se za njega iste godine i počela dizajnirati odjeću u njihovoj kući.

Ortega je radio tada u prodavnici majica, a ona je svoju odjeću počela prodavati u novootvorenoj kompaniji. Ubrzo su se odlučili na druživanje i pokretanje firme. Ona je počela dizajnirati donji veš i zavodljive spavaćice. U to vrijeme takav veš je bio pomalo šokantan, ali je uspjela pronaći svoj put do svih žena koje ga žele nositi.

Uvidjevši potencijal njihovih proizvoda na tržištu u Španiji, Mera i Ortega su osnovali modnu kompaniju Zara 1975. godine sa holding kompanijom Inditex sa sjedištem u A Coruni. To je s vremenom postala jedna od najvećih i najpoznatijih modnih kompanija sa brendovima kao što su Bershka, Massimo Dutti, Stradivarius i Oysho i sa više od 6000 radnji u 86 država i zaradom od prodaje u iznosu 21 bilion dolara. Cilj ove kompanije bio je prodaja popularnih modnih brendova po niskim cijenama, što se pokazalo kao odličan uspjeh.

Nakon što su se razveli 1986. godine, dobila je dio kompanija, uprkos tome što je već imala novca dovoljno na osnovu globalnog širenja Zare. Ali novac koji je imala nije okrenula u vlastite svrhe, već je inspirisana primjerom svog sina Marcosa, koji je bolovao od psihičkog poremećaja, postala fokusirana na humanitarni rad. Naročito kroz svoju fondaciju Paideia, koja nastoji integrisati mentalno i fizički onemogućene ljude da pronađu posao.

Osim toga uložila je novac i u grupaciju za uzgoj morske ribe, ali i kompaniju koja se bavi analizom proizvoda iz okeana, a za koje se vjeruje da mogu doprinijeti liječenju raka. Investirala je u londonske Bulgari hotele i politički se angažovala kako bi se jasno protivila zakonu o abortusu u Španiji.

Zahvaljujući podjeli dionica uspjela je zadržati Inditex, time i dio Zare, zbog čega je njeno bogatstvo značajno raslo iz godine u godinu. Međutim, to je i dalje nije posebno interesovalo pa se 2004. godine odrekla pozicije u Inditexu i zadržala samo udio od 7% ulažući sav novac u društvene projekte i angažmane, uključujući i onaj za mlade jazz muzičare. Učestvovala je i izgradnji sistema za uzimanje otisaka prstiju novorođenčadi, sve u svrhu većeg pomaganja i prevenciji bolesti.

Mera i Ortega su osnovali modnu kompaniju Zara 1975. godine sa holding kompanijom Inditex sa sjedištem u A Coruni. To je s vremenom postala jedna od najvećih i najpoznatijih modnih kompanija sa brendovima kao što su Bershka, Massimo Dutti, Stradivarius i Oysho i sa više od 6000 radnji u 86 država i zaradom od prodaje u iznosu 21 bilion dolara.

Doživjela je moždani udar 14. avgusta 2013. godine za vrijeme praznika koje je slavila sa ćerkom i njenom porodicom i preminula u San Franciscu naredni dan.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije