Rekli su

Štetosteronova lista filmova koji vrijeđaju žene

Imam prijateljicu koja je veliki borac za prava žena. Ona voli reći borkinja, a onda je ja zovem Borka pa se ona ljuti još gore… Elem, ona je hard-kor feministkinja i jako joj smeta sve što ima veze sa muškarcima….

Štetosteron

Imam prijateljicu koja je veliki borac za prava žena. Ona voli reći borkinja, a onda je ja zovem Borka pa se ona ljuti još gore… Elem, ona je hard-kor feministkinja i jako joj smeta sve što ima veze sa muškarcima. Toliko mrzi muškarce da kad smo razmišljali šta da joj kupimo za rođendan neko je predložio novčanik koji je napravljen od muških jaja. Zamislite onako čupavi novčanik, objesi se, kad je hladno skupi se pa izgužva pare.

Isto ovako, samo novčanik.

E, njoj su omiljene riječi “muški” i “šovinizam”. I sve je “muški šovinizam”. Gledamo tenis – ona počne da sere kako je muški šovinizam to što se ženski događaji manje prate, što su manje plaćene žene-sportistkinje, pa žene su “uvijek sekretarice – nikad direktorice” i uvijek sere meni o tome, kao da sam ja nešto kriv. Ali kad me tako povuče previše za jezik, onda joj se ja onako zakačim, kao krpelj.

Baš nedavno, nešto pričamo o filmovima. I ona tu nađe da je i tu puno primjera kako je sve to muški šovinizam, kako su filmovi ustvari muška industrija, kako su žene uvijek seksualni objekti u filmovima – pa naravno pička ti materina, da li bi ti gledala film u kojem umjesto Anđeline, neko privatava Batu Živojinovića?! Ko bi gled’o u gole sise Džona Travolte umjesto onih koje su zakačene za Hali Beri.

Seks prodaje! Ne bi se filmovi ni pravili, da u njima nema seksa i nasilja. I sad, rek’o hajde da vidimo koji su najbolji filmovi, i da vidimo kako bi to izgledalo kada bi u pojedinim filmovima žene bile u fokusu, umjesto muškarca. Da prepravimo istoriju.

(Dijana, ovo je za tebe.)

U nastavku, spisak filmova i kratko uputstvo kako ih prepraviti kako bi se naljutila sve i jedna feministkinja na svijetu.

Original: The Godfather – Antifeministička verzija: Kuma

Naravno da ćemo početi ovu listu najboljim filmom svih vremena. Starija žena koja je emigrirala u SAD, pravi najbolju musaku u cijelom Njujorku. Njena “ponuda koja se ne odbija” podrazumijeva nutkanje hranom do iznemoglosti, a zna servirati i konjsku glavu.

Original: 12 angry men – Antifeministička verzija: 12 ljutih žena

Film o šoping centru, sniženjima, tuči oko kardigana i vijećanju o pocijepanom komadu kašmira koje je uslijedilo poslije toga.

Original: Mrtav ‘ladan – Antifeministička verzija: Mrtva ladna

Žena je umrla i njene unuke pokušavaju da tijelo prebace na mjesto konačnog prebivališta. Pokušavaju da je obuku, ali ne mogu da se dogovore oko odjevne kombinacije.

Original: The Fight Club – Antifeministička verzija: Klub borkinja

Ljute dojilje koje se skupljaju u podrumu da doje ilegalno. Pravilo broj jedan: nema priče o “Klubu borkinja”. Opet glumi Bred Pit (Bredojka, hehe), glavnu među dojiljama.

Original: Davitelj protiv davitelja – Antifeministička verzija: Daviteljka protiv daviteljke

Dvije komšinice koje rade u dvije cvjećare, ispijaju kave i kukaju koja se gore udala i koja lošije živi. Dave mušterije – pričom.

Original: The Gladiator – Antifeministička verzija: Gladijatorka

Priča o emancipovanoj ženi koja je svaki dan razapeta u ringu – između šarenog i bijelog veša, posla, dvoje sitne djece i nezaposlenog muža. Na kraju, pogine u borbi sa peglom za veš. Udari je struja, zato što nesposobni muž nije dobro sproveo struju i nema uzemljenja.

Original: Maratonci trče počasni krug – Antifeministička verzija: Maratonke trče počasni krug

Šest generacija žena u istoj kući. Prosto je nemoguće da kraj ne bude tragičan. Mirka, najmlađa, zaljubljuje se u Kristijana, sina vlasnika suparničkog salona za uljepšavanje.

Original: Reservoir Dogs – Antifeministička verzija: Ulične kuje

Gospođa Ružičasta, gospođa Bijela, gospođa Narandžasta i druge naprave veliko sranje kada opljačkaju prodavnicu italijanske metraže. Pobiju jedna drugu, u vrtlogu nepovjerenja – nisu se mogle dogovoriti koja će koji paravan uzeti za sebe.

Original: Otac na službenom putu – Antifeministička verzija: Majka na službenom putu

Glavni lik je žena koja je na putovanju nakupovala djeci hrpu poklona i garderobe u H&M-u i Terranovi i cijeli film se vrti oko toga kako će se vratiti kući i kako joj nedostaje prostora u koferima. Proklinje, kune i psuje više od pola filma.

Original: Die Hard – Antifeministička verzija: Umri ženski

Žena na samrti pridikuje mužu što nije uključio pasulj na tricu kad je došao sa posla, to je to.

Original: No Country for Old Men – Antifeministička verzija: Nema zemlje za stare babe

Svakako i Havijer sve više liči na nečiju babu.

Porodična svađa, u kojoj unuci (već i sami ostarjeli) pokušavaju babu smjestiti u ludnicu i prodati zemlju kako bi kupili stan u centru grada. U filmu se nekoliko puta ponavlja fraza “nema zemlje za stare babe.” Baba popizdi i pobije ih pištoljem za stoku.

Original: Saving Private Ryan – Antifeministička verzija: Spasavanje privatne Rijane

Tinejdžerka je bez dozvole otputovala na koncert Rijane u Budimpeštu, nije se javila roditeljima. Radnja se vrti oko traženja tinejdžerke po budimpeštanskim bordelima.

Original: Balkanski špijun – Antifeministička verzija: Balkanska špijunka

Ovo ne treba da asocira na “špijunku” na vratima kroz koju gledamo u koja doba je komšija došao kući, nego na špijunku – ženu koja obavlja špijunski posao. Zamislite samo koliko bi bio veći nivo šizofrenije i paranoje jedne Ilinke Čvorović (Ilija Čvorović u originalu, ako ste totalni kreten).

Original: Lord of the Rings: The Two Towers – Antifeministička verzija: Gospodarica prstenova: Dvije Kume

Film o dvije prijateljice koje razmišljaju kako da izvrše zamjenu vjereničkog prstena koji im se ne dopada, a da novopečeni vjerenik jedne od njih ne primjeti.

Original: The Bourne Ultimatum – Antifeministička verzija: Burmin ultimatum

Matora cura pati od amnezije i nema identitet, zato želi da se pošto-poto uda, kako bi ga kreirala. Čitav film kao lujka hoda sa burmom.

Original: The Big Lebowski – Antifeministička verzija: Velika Lebovska

Humoreska sestara Koen o jednoj zaista velikoj gospođi koja pokušava da smrša. Ukrali su joj tepih. Nije bijesna. Gladna je. Ide na kuglanje sa svojim drugaricama. Omiljena anti-heroina kinematografije.

Original: The Good, the Bad and the Ugly- Antifeministička verzija: Dobra, loša, zla

Poludokumentarni film. Tema: razvojni put svekrve od cica-mace do aždaje.

Original: The Green Mile – Antifeministička verzija: Zelena Ljilja

“Samo tvoj broj ostao, kažeš?”

Film o ženi koja je pozelenila nakon što je koleginica sa posla kupila iste cipele na sniženju u Zagrebu. Ljilja je nakon toga dobila super-moć i isisala život iz suparnice.

Original: Raging Bull – Antifeministička verzijaRazjarena krava

Ovdje je naslov već dovoljno uvredljiv, pa neću pisati o tome kako žena na zalasku svoje bokserske karijere želi da postane stend ap komičarka. Bilo bi previše tužno.

To je to, otprilike. Ujedno, ova lista predstavlja i moju viziju pakla na zemlji. Ujedno vol. 2: ako pogledate originale svih ovih filmova, moći ćete da smuvate nekog štrebera, a to je pametno jer su štreberi budućnost. Eno šta napravi onaj mali Cukerbergov.

Do čitanja!

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije