MjestaRadoznala Lola

Top 20 – Šta sve možete besplatno u gradovima Evrope?

Ako imate u planu da ovog proleća ili leta posetite neki znameniti evropski grad, tekst koji sledi biće vam od koristi. Pročitajte i saznajte šta sve u gradovima Evrope možete raditi i videti potpuno besplatno. foto: pixabay.com Pariz: posetite Luvr Pariski…

Redakcija

Ako imate u planu da ovog proleća ili leta posetite neki znameniti evropski grad, tekst koji sledi biće vam od koristi. Pročitajte i saznajte šta sve u gradovima Evrope možete raditi i videti potpuno besplatno.

foto: pixabay.com
foto: pixabay.com

Pariz: posetite Luvr

Pariski Luvr dnevno posećuje hiljade turista, a isto možete učiniti i vi. I to besplatno. Uslov je da imate manje od 26 godina, da ste nastavnik ili profesor, i da imate dokaz o tome. Za sve ostale, besplatan ulaz važi svake prve nedelje u mesecu.

Međutim, nemojte misliti da će vam jedna poseta omogućiti da saznate sve tajne koje ovo velelepno zdanje čuva. U Luvru je izloženo više od 65.000 eksponata. Prema procenama, deteljanije razgledanje celokupne riznice umetnina moglo bi trajati oko 35 dana.

foto: pixabay.com
foto: pixabay.com

Rim: prošetajte trgovima večnog grada

Šetnja večnim gradom, naročito ujutru, kada nema gužve, nezaboravno je iskustvo za svakog ljubitelja istorije, arhitekture i umetnosti. Krenite od trga Rotonda. Tu potpuno besplatno možete obići rimski Panteon, mesto na kom se od 7. veka nalazi crkva Santa Marija Rotonda. U okviru crkve je i grob velikog Rafaela.

Odatle se preselite na trg Navone i odmorite se pored čuvene Fontane četiri reka. Onda pređite reku Tibar preko veličanstvenog mosta Sant Anđelo, ukrašenog prelepim skulpturama rimskih umetnika. A most će vas odvesti pravo do Anđeoske tvrđave, mauzoleja velikog rimskog cara Hadrijana. Iz tvrđave direktno možete ući na teritoriju Vatikana.

foto: pixabay.com
foto: pixabay.com

Rim: zavirite u riznice Vatikanskih muzeja

Ako se kojim slučajem nađete u Rimu poslednje nedelje u mesecu, ne propustite priliku – kapije Vatikanskih muzeja širom su otvorene za sve posetioce. Godišnje ovde prodefiluje više od milion turista diveći se raskošnim kolekcijama slika, skulptura, verskih artefakata… Vrhunac predstavlja Sikstinska kapela, ukrašena božanstvenim freskama čuvenog Mikelanđela.

foto: pixabay.com
foto: pixabay.com

Berlin: popnite se na vrh Rajhstaga

Staklena kupola na vrhu zgrade Rajhstaga čini je različitom od svih drugih zdanja istočno-berlinske arhitekture. Svako ko poželi da se popne na vrh ove kupole, moći će to da uradi potpuno besplatno. A sa vrha se pruža veličanstven pogled na glavni grad Nemačke. Zbog velike posećenosti, obavezna je prethodna rezervacija termina.

foto: pixabay.com
foto: pixabay.com

London: posetite Vestminstersku opatiju

Ako odaberete kasno popodne za šetnju pokraj londonske Temze, imaćete priliku da preko Vestminsterskog mosta slobodno uđete u kompleks Vestminsterske opatije. Svakoga dana od 17.30 otvaraju se kapije jednog od najreprezentativnijih zdanja gotske arhitekture i to u isto vreme kada počinje večernja liturgija. Doživljaj će, dakle, biti upotpunjen božanstvenim pojanjem tamošnjeg crkvenog hora.

Unutar ovog velelepnog zdanja nalaze se crkva Svetog Petra iz 616. godine i ogroman mauzolej sa više od 3.000 grobnica engleskih vladara, članova kraljevske porodice, važnih istorijskih ličnosti, umetnika i naučnika. Ovde su sahranjeni Njutn i Darvin, Šekspir, Lord Bajron i Dikens, Hendal i mnoge druge značajne ličnosti Londona.

foto: pixabay.com
foto: pixabay.com

Budimpešta: obiđite Ribarski bastion

Smeštena u srcu čuvenog  Budimskog dvorca, ova prelepa terasa nudi nezaboravnu avanturu osmatranja grada. Sam bastion izgleda fenomenalno, sa skladno ukombinovanim elementima neogotike i klasicizma. U njegovom čelu nalazi se Crkva Kralja Matije.

Za šetnju kroz bastion nije vam potreban nikakav novčani izdatak. A ko se jednom popne na terasu ribara, uvek će se rado vraćati na ovo čarobno mesto.

foto: pixabay.com
foto: pixabay.com

Firenca: posmatrajte zalazak sunca sa Mikelanđelovog trga (Piazzale Michelangelo)

Svega dvadesetak minuta laganog hoda trebaće vam da se od centra Firence popnete do Mikelanđelovog trga. Najpre ćete uživati u šetnji kroz jedan od najlepših gradova Evrope, a kada stignete na vrh brda na kome je trg smešten, bićete zadivljeni.

Mikelanđelov trg je jedan od najlepših vidikovaca ne samo u Firenci i Toskani, nego i u celoj Italiji. Njegov panoramski pogled stavlja Firencu na dlan svakom posmatraču koji se obreo tu. Posmatranje letnjeg zalaska sunca sa Mikelanđelovog trga doživljaj je koji se pamti celog života.

foto: pixabay.com
foto: pixabay.com

Madrid: obiđite najbolje muzeje

U glavnom gradu Španije postoji mnoštvo muzeja, a neki od njih mogu se obići potpuno besplatno.

Prado je jedan od najpoznatijih svetskih muzeja. U njemu se čuva jedna od najvrednijih zbirki umetničkih slika (ima ih više od 8.600), između ostalih i najbolja dela Fransiska Goje i El Greka. Takođe, u ovom muzeju je izloženo i više od 700 starogrčkih i starorimskih skulptura i više hiljada drugih eksponata. Prado je besplatan svake nedelje.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije