PorodicaPraktična Lola

Kako prepoznati i ublažiti grčeve kod beba?

Držali ste svoje dijete srećno u naručju i gledali ga kako napreduje, bez ikakvih briga na svijetu. A onda ste primijetili kako neočekivano i iznenada stišće udove, povija se leđima unazad, stišće šake i pušta krikove koji paraju uši. Kao…

Sara Velaga

Držali ste svoje dijete srećno u naručju i gledali ga kako napreduje, bez ikakvih briga na svijetu. A onda ste primijetili kako neočekivano i iznenada stišće udove, povija se leđima unazad, stišće šake i pušta krikove koji paraju uši. Kao i odrasle osobe koje nešto boli, ono je uznemireno i pokazuje vam da ima problem. Nedugo kasnije, dovedeno do ruba, ono prekida krike agonije i iscrpljeno tone u san, ostavljajući vas zbunjenima šta se upravo desilo. Odjednom je mirno, nakon toliko neugodnih situacija i spava.

Pokušavate sljedeći put promijeniti položaj za nošenje, a onda nakon par mjeseci bol nestaje kao što se i pojavila.

Pitate se o čemu je riječ? Odgovor su kolike odnosno grčevi.

Kako biste ih identifikovali, najlakše je ustanoviti intenzitet i trajanje plača. Jasno će vam biti da se radi o kolikama, ako primijetite simptome takozvanog pravila trojki:

  • plač traje najmanje tri sata na dan, tri dana sedmično i tri sedmice
  • počinje unutar prve tri sedmice života
  • rijetko traje duže od tri mjeseca
  • javlja se kod djeteta koje je inače zdravo i dobro napreduje

Na nemirno ponašanje i kolike osim roditeljskog ponašanja, djeluje i djetetov temperament. Međutim, uprkos tome što se vjeruje kako je majčino reagovanje u trudnoći uzročnik ovakvog ponašanja i problema kod djece, nema validnih dokaza da je njihova napetost uzrok dječije napetosti. Kada bi tako bilo, mnogo djece bi bilo nervozno, napeto i nemirno, zbog ponašanja svojih majki, što ipak nije slučaj. Moguće je primijetiti različite oblike nervoznog ponašanja i grčeva u toku noći ili dana.

Ono što se preporučuje barem sat vremena prije očekivanog grčenja jeste da legnete sa djetetom i pokušate odrijemati. Ako to ne pomogne smjestite ga u nosiljku-maramu i pokušajte prošetati u prirodi, jer ona ima terapijski učinak na oboje. Kako biste pomogli djetetu kada osjeća nadutost i vidite da se muči bočicu zakrenite pod uglom od 30 do 45 stepeni prema gore kako bi se zrak s dna podigao prema gore i hranite ga manjom količinom.

Tokom hranjenja i pola sata poslije držite ga u uspravnom položaju pod uglom od 45 stepeni, ali ako se rasplače reagujte odmah. Najvažnije tokom hranjenja jeste da se pobrinete da dijete podrigne za vrijeme i nakon hranjenja, a za dodatno ublažavanje kolika masirajte mu i stomak.

Kako bi se što bolje snašli u novoj situaciji kada dođe do grčeva, vodite dnevnik kolika u kojem ćete što detaljnije zapisati sve što možete o bolnim napadima djeteta. Možda vas iznenade poveznice koje otkrijete, jer jedna je majka na temelju vođenja dnevnika primijetila da ako većinu dana nosi svoje dijete, ono naveče zaboravi na negodovanje. Ako primijetite da napadi grčenja postaju ozbiljniji, posavjetujte se sa ljekarom. Najjednostavniji način da mu objasnite o čemu je riječ i koji je intenzitet bolova jeste da snimite dječiji plač i na taj način mu omogućite bolje razumijevanje i u konačnici pomaganje pri ublažavanju bolova.

Jedno od mogućih rješenja koje se kod brojnih roditelja pokazalo kao uspješno, bar u ublažavanju grčeva je i korištenje Dr Browns flašica.

U čemu je njihova tajna?

One su omiljene kod roditelja zato što patentirani sistem unutrašnjeg ozračivanja pomaže ukljanjanju problema prilikom ishrane kao što su grčevi kod beba, podrigivanje, gasovi i štucanje. Sada je univerzitetska studija potvrdila da Dr Brown’s flašice za bebe omogućavaju unošenje važnih vitamina koji predstavljaju dobrobit za vaše dijete.

U Dr. Brown’s flašcama vazduh se kreće kroz flašicu, zaobilazi kretanje kroz mlijeko, a time i njegovu oksidaciju tokom koje se gube vitamini C, A i E.  I ono što je najvažnije, Dr. Brown’s oprema za bebe obezbjeđuje hranjenje najsličnije dojenju.

Flašice ne sadrže PVC, ftalate i olovo, čime se obezbjeđuje najkvalitetnija ambalaža. Flašice sa fotografije pronašle smo u Bojprom prodavnicama koje ujedno imaju i najbogatiju ponudu Dr Brown’s opreme. 

Kako biste ih identifikovali, najlakše je ustanoviti intenzitet i trajanje plača. Jasno će vam biti da se radi o kolikama, ako primijetite simptome takozvanog pravila trojki:

plač traje najmanje tri sata na dan, tri dana sedmično i tri sedmice

 

počinje unutar prve tri sedmice života

 

rijetko traje duže od tri mjeseca

 

javlja se u djeteta koje je inače zdravo i dobro napreduje

 

Ne gubite vjeru u ljekara, ako ne može odrediti zašto vaše dijete pati i ako nije u stanju izliječiti kolike. Pokušajte izbaciti namirnice koje potencijalno štete djetetu, metodom pokušaja i pogrešaka na temelju kojih ćete ustanoviti šta je to što mu smeta.

Važno je pristupiti kolikama kao zdravstvenom problemu vašeg djeteta, kako bi mogli preventivno djelovati u slučaju drugih ozbiljnijih poteškoća.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije