PorodicaPraktična Lola

Kako da napravite domaće rezance?

za supu, široki ili kao kore za lazanje Pravljenje rezanaca na mene djeluje smirujuće, gotovo terapeutski. Postupak je toliko jednostavan da skoro i nema u čemu da se pogriješi. Ne morate imati mašinicu za valjanje i reznje tijesta. Ne morate…

Redakcija

za supu, široki ili kao kore za lazanje

Pravljenje rezanaca na mene djeluje smirujuće, gotovo terapeutski.

Postupak je toliko jednostavan da skoro i nema u čemu da se pogriješi. Ne morate imati mašinicu za valjanje i reznje tijesta. Ne morate biti naročito spretni sa oklagijom. Ako ne dobijete rezance iste debljine ili oblika to nimalo neće umanjiti njihov ukus. A ukus domaćih rezanaca ne može da nadmaši ni jedna vrsta kupovnih. Čak ni onih poznatih brendova.

Nabavite koje domaće jaje, malo brašna i prvi slobodan dan se pozabavite ovim ukusnim „ručnim radom“.

Skuhajte ukusnu supu. Napravite omiljene rezance sa pavlakom.

A ako još niste probali slatke rezance odvažite se i probajte ih sa prženim prezlama i cimetom, sa makom ili sa mljevenim orasima. Ubacite koju grožđicu ili brusnicu, ili dodajte malo džema. Nešto poput knedli sa šljivama, samo jednostavnije.

Sastojci:

(Za oko pola kilograma osušenih rezanaca)

4 jaja + 400g brašna

U tijesto ne ide voda niti so.

Na radnu površinu prosijte brašno. U sredini brašna napravite udubinu, ulijte u nju jaja.

Viljuškom polako miješajte jaja sa brašnom. Zahvatajte brašno od centra ka rubovima.

Kada tijesto postane suviše gusto da biste ga miješalii viljuškom nastavite da mijesite rukama dok ne utrošite svo brašno. Treba da dobijete veoma čvrstu i glatku lopticu tijesta koja se ne lijepi za podlogu.

Tijesto prekrijte salvetom, ili ga poklopite manjom posudom da mu se površina ne bi osušila i ostavite ga desetak minuta da odmori. Za to vrijeme pričvrstite mašinicu za valjanje tijesta na sto i prekrijte čistim čaršafom površinu na kojoj ćete sušiti rezance.

Sa mašinicom

Nakon što je tijesto odstojalo izrežite ga na pet-šest jednakih šnita. Svaku malo rastanjite oklagijom. Dok radite sa jednom trakom druge ostavite pokrivene salvetom.

Počnite valjati tijesto na najširem podioku. Propustite traku jednom kroz valjak, pa je presmotajte po dužini na troje.  Ponovo je rastanjite na istoj širini valjka. Ponovite preklapanje dva-tri puta. Tako će tijesto postati elastičnije, neće pucati i imaće posve glatku površinu.

Rezanci za supu:  rastanjite trake tijesta na oko 1mm debljine i pustite petnaestak minuta da se suše nepokrivene. Tad ih propustite kroz nastavak za , lagano smotajte u „gnijezda“ i ostavite da se suše nekoliko sati ili preko noći.

Široki rezanci: Postupak isti kao i sa rezancima za supu, samo ih izrežite na šire trakice. Možete ih odmah kuhati, bez sušenja. Biće im dovoljno minut ili dva u ključaloj posoljenoj vodi.

Kore za lazanje:  Dovoljno je da tijesto rastanjite na oko 2-3mm debljine. Dobijene trake tijesta izrežite na oko 20cm dužine i ostavite da se suše pokrivene salvetom prvih nekoliko sati. Tako se neće izvitoperiti tokom sušenja. Dobro osušene kore čuvajte u najlonskoj ili papirnoj kesi  na suhom mjestu. Takođe ih možete koristiti odmah. Lazanje sa svježim korama je dovoljno peći oko 30min.

Bez mašinice

Nakon što ste tijesto umijesili i pustili da odmori na sto prostrite čaršaf, pospite tijesto brašnom i razvaljajte ga oklagijom na željenu debljinu. Ako vam je lakše podijelite tijesto na nekoliko manjih loptica.

Pustite petnaestak minuta da se suši. Dobijena kora treba da je suha dovoljno da se ne lijepi kad je preklopite, ali ne toliko suha da puca kad je savijate. Kada je dovoljno prosušena srolajte koru kao štrudlu i sijecite rezance oštrim nožem na širinu koju želite.

 

Tekst: Jasmina Talić

Foto: Ivana Tomić Sadlo

VolimTe Torte

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije