LjudiRadoznala Lola

Simon de Bovoar, Roza Parks, Silvija Plat, Virdžinija Vulf – šta im je zajedničko?

Dugo nije bilo posta koji bi u potpunosti spadao u kategoriju online zanimljivosti, ali ovaj prekida tu pauzu i donosi jednu prilično interesantnu ideju. Samu ideju već sam spominjala u jednom postu preporuka, ali sada je došlo vrijeme za nešto detaljniju…

Redakcija

Dugo nije bilo posta koji bi u potpunosti spadao u kategoriju online zanimljivosti, ali ovaj prekida tu pauzu i donosi jednu prilično interesantnu ideju. Samu ideju već sam spominjala u jednom postu preporuka, ali sada je došlo vrijeme za nešto detaljniju priču.

Naime, riječ je o projektu The Reconstructionists, iza čije realizacije stoji Marija Popova, autorka bloga Brain Pickings, a uz nju i ilustratorka Liza Kongdon. Njih dvije su zajedničkim snagama, Marija zadužena za tekst, a Liza za odgovarajuću propratnu ilustraciju, svakog ponedjeljka tokom 2013. godine objavljivale ilustrovane portrete značajnih žena – umjetnica, književnica, naučnica – uz citat ilustrovane ličnosti i relativno kraći esej posvećen njenom životu i stvaralaštvu.

1-20170309_113249

Marija Popova (Maria Popova) najpoznatija je po pomenutom blogu Brain Pickings, na kojem se može naći zaista štošta – tekstovi o umjetnicima i raznolikim umjetničkim djelima, naučnim ostvarenjima, psihologiji, dizajnu, filozofiji, antropologiji, istoriji, politici. A za njihovo objavljivanje, ona provodi sate i sate čitajući, slušajući, gledajući i tražeći stalno nove potencijalno zanimljive sadržaje, uz nekoliko sati pisanja, a sve sa ciljem da se objave tri teksta dnevno, od ponedjeljka do petka.

Liza Kongdon (Lisa Congdon), ilustratorka, redovno izlaže svoje radove, a na spisku njenih klijenata su i MoMA, Harvard, Martha Stewart Living, Chronicle Books, Random House Publishing. Vodi blog o svom radu – Today is Going to Be Awesome, a do sada je objavila šest knjiga.

1-20170309_113726

Na samom početku Marija i Liza objavlile su četiri portreta (Anais Nin, Gertruda Stajn, Agnes Martin, Hedi Lamar), a sve s namjerom da se stekne opšti utisak i osjeti senzibilitet projetka, odnosno da se dobije što potpunija slika o kakvim objavama će biti riječi tokom čitave godine. Dalje se išlo navedenim tokom – jedan portret sedmično, tj. jedna objava svakog ponedjeljka.

1-20170309_113956

O kakvim ženama se može čitati na ovom sajtu i čije ilustracije se mogu vidjeti? Navešću samo nekoliko primjera, a svi zajedno i te kako opravdavaju njihovu želju da to budu žene iz različitih oblasti djelovanja i stvaranja, manje ili više poznate (ili je možda bolje reći manje ili više upamćene ili zaboravljene): Simon de Bovoar, Roza Parks, Silvija Plat, Virdžinija Vulf, Florens Najtingejl, Peti Smit, Šarlot Bronte, Bili Holidej, Marija Kiri, Frida Kalo, Gertruda Stajn i još zaista mnogo njih (da, ovo nije ni polovina).

1-20170309_114015

A šta je ono što o njima možemo pročitati? Prvo, uz svaku ilustraciju stoji citat prikazane ličnosti, koji bi što bolje trebalo da prikaže i odrazi njen duh. U samim tekstovima možemo pronaći osnovne biografske podatke, ono po čemu su prikazane žene najpoznatije, šta je suština njihovog rada. Tako u tekstu o Simon de Bovoar, u svojevrsnom uvodnom dijelu nailazimo na informaciju o godinama rođenja i smrti, oblastima kojima se bavila, to da je ostala poznata kao „majka savremenog feminizma“, kao i spomen njenog djela Drugi pol (The Second Sex; o tom njenom djelu već sam pisala OVDJE). U nastavku, nude nam se informacije o njenom djetinjstvu i školovanju, poznanstvu i otvorenoj vezi sa Sartrom, ali i nešto detaljniji prikaz Drugog pola.

1-20170309_114224

I pred sam kraj teksta moglo bi se pojasniti još nešto što je možda trebalo uraditi na početku, a to je sam naslov. Šta znači to reconstructionists i kakve veze to sad ima sa portretima žena i esejima o njihovom životu i djelovanju? Kako Marija i Liza navode na svom sajtu, ideju za naslov preuzele se iz jednog teksta Anais Nin iz 1944. godine, a evo šta je u tom tekstu:

Women who have reconstructed, in ways big and small, famous and infamous, timeless and timely, our understanding of ourselves, the world, and our place in it.

1-20170309_114207

I još jedna napomena na samom kraju – u jednom od prethodnih tekstova pisala sam malo i o projektu zvanom Kakva ženska, posvećenom prikazivanju žena koje su, kako se navodi na sajtu, na našem području ostavile istorijski trag (riječ je OVOM postu). Sličnost između ova dva bloga nije slučajna, jer je blog Kakva ženska nastao upravo po uzoru na The Reconstructionists.

Izvor: Zlatnoruna

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije