LjudiRadoznala Lola

Isaac Asimov je napisao 500 knjiga, zbog 6 jednostavnih razloga

Ako postoji jedna riječ koja bi opisala ovog autora onda je to “prolific”. Kada bi se zbrojio broj novela, eseja i drugih zapisa Asimova koje je napisao u svom životu, a za koje bi vama trebalo 25 godina da ih…

Priredila Sara Velaga

Ako postoji jedna riječ koja bi opisala ovog autora onda je to “prolific”. Kada bi se zbrojio broj novela, eseja i drugih zapisa Asimova koje je napisao u svom životu, a za koje bi vama trebalo 25 godina da ih napišete, i to ako biste pisali jednu sedmičnu kako biste dostigli taj iznos. Kako je on  bio tako sposoban i dobar u tome da toliko ideja realizuje u samo jednom životu, koji i mi živimo?

Asimov nije od rođenja pisao osam sati dnevno, kako bi to postigao. Imao je padova, uspona i strahova koji su mu omogućili da uspije. Na pitanje kako slijedi odgovor u šest koraka, evo ovako:

Nikada ne prestanite učiti

On nije bio samo SF pisac. Imao je doktorat iz hemije, bavio se i fizikom, ali i teologijom. Kako to da je uspio pisati tako drastično različite stvari? Za razliku od današnjih “profesionalaca” on je znao kako je tajna uspjeha u konstantnom učenju i razvoju. Nije smatrao da je ono što je naučio u školi dovoljno pa se dodatno pozabavio načinima na koje je mogao usavršavati svoje vještine. Povećavao je svoju biblioteku, nastojao razumijeti različite oblasti i dati svoj doprinos na svim mjestima. Vjerovao je kako je za razvoj vještina i ideja potrebno prije svega konzumiranje istih. Diploma mu nikada nije prestajala kraj učenja, jer je znao da toliko toga još na njega čeka neotkriveno. Čitanje, istraživanje i znatiželja pokreću svakog čovjeka da iz dana u dan raste.

Normalno je u jednom trenutku zapeti

Olakšavajuće je znati da možete i neminovno hoćete nekada biti u kolapsu. Jednostavno ćete zapeti i nećete moći napisati slova, a kamoli riječi. U drugom poslu možda vam se desi da prosto nemate motivaciju za rad i to je sasvim ok. Što prije to shvatite to bolje. Svima se dešava i nemoguće je ne doživjeti blokadu. Jednostavno ne dozvolite da vas to blokira, već razvijte strategiju. U tom trenutku ostavite papir i olovku ili posao kojim se bavite i pređite na nešto drugo. Skrenite sebi misli, rasteretite se, a onda kada ste spremni vratite se na započeto. Mozak funkcioniše na čudne načine i normalno je da mu se dogodi da jednostavno ne zna šta dalje. Kako biste se vratili spremni, napravite predah.

Budite svjesni prepreka

Svi kreativci svijeta, preudzetnici, pisci, umjetnici imaju jedan zajednički problem, a to su prepreke na putu ostvarenja ideja. Jednom kada donesete nešto u svijet to će naići na stotine kritika, predrasuda i odbacivanja, ali i zavidnih ljudi. Kada ste pisac to će naročito se odnositi na lavine negativnih komentara, često zlonamjernih ljudi. Međutim, ne trebate odustati, jer je strah najveći neprijatelj svih kreativaca. Ono što vam predstavlja najveći problem jeste vi sami sebi, ako blokirate razvoj ideje i prije nego vidite kako će proći. Jedina razlika između vas i Asimova jeste ta što se on usudio pobjediti sebe i preći preko svih prepreka.

Smanjite očekivanja i standarde

Asimov je uvijek isticao kako se protivi perfekcionizmu, jer je prema njegovim riječima, potreba da sve bude na svom mjestu i u svoje vrijeme ogromna greška. Umjesto toga poručivao je da sebe doživljavate kao umjetnika koji trenutno radi na skici svog života. Svjestan da je to tek skica i da ne morate brinuti o tome kako će izgledati finalna verzija.

“Nemojte pokušavati naslikati Mona Lisu iz prve. Spustite standarde. Pripremajte se, učite, vježbajte i u konačnici vjerujte u svoje kreacije”.

Borimo se, radimo, učimo i zato uspjevamo. Tek onda kada shvatimo da savršenstvo ne postoji.

Radite više stvari

Ovo je koristio kao lijek za perfekcionizam, jer kada imate više stvari manje brinete o tome da baš ta jedna bude savršena. Svjesni ste svojih mogućnosti, ali i kapaciteta i zato radite više i na nekoliko strana. Ako svake sedmice imate novi proizvod manje ste opterećeni neuspjehom jednog. Upravo zato on se trudio da piše što više i radi što duže, da nikada ne dođe u situaciju da se fokusira na samo jednu stvar koja će biti “savršena”. Manje boli neuspjeh jednog od nekoliko proizvoda, nego neuspjeh jedine stvari koju ste imali.

Koristite tajne sastojke

Kada ga je jedan prijatelj pitao: “Odakle dobijaš svoje ideje?” Asimov je odgovorio: “Tako što mislim i mislim, sve dok ne budem spreman da se ubijem od razmišljanja. Zar si mislio da je lako dobiti ideju?” Rekao je kako je znao ostati budan noćima i razmišljati šta je to što mu nedostaje u priči, znajući da nije lako doći do tog čarobnog sastojka koji priču čini drugačijom. Niko nikada nije rekao da je imati ideju jednostavno i lako, jer kada bi bilo, ne bi bilo vrijedo truda. Sačuvajte svoje tajne i vjerujte u svoj uspjeh.

 

Izvor: Quartz

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije