Loliteti

LOLITETI: Pepetuške, lutke za sve uzraste

Kada su se Kutchanice i Pepetuške srele desila se ljubav na prvi pogled i već mjesec dana Pepetuške imaju dom koji se zove Kutcha. Za one koji se pitaju o čemu je riječ, evo kratkog osvrta. Kutcha je novootvorni concept…

Sara Velaga

Kada su se Kutchanice i Pepetuške srele desila se ljubav na prvi pogled i već mjesec dana Pepetuške imaju dom koji se zove Kutcha. Za one koji se pitaju o čemu je riječ, evo kratkog osvrta. Kutcha je novootvorni concept store u Sarajevu iza kojeg stoji Adna Ahmedić, arhitektica i idejni tvorac brenda Drvoredaktura. A Pepetuške su nove omiljene igračke i pokloni za sve uzraste, jer su nastale u glavi dvije mame, dvije prijateljice,  Maje Gerin sociologa i dizajnerice Arme Bešlagić koje su željele svojim djevojčicama ponuditi zanimljive i unikatne igračke. Kasnije su te lutke željele i komšinice, pa drugarice iz vrtića, rodice, prijateljice i tako je krenuo „posao“…

Inspiraciju za prve Pepetuske Naju, Lanu i Monu Maja i Arma su našle u svojim kćerkama i kćerkama svojih prijateljica, a u pripremi su jos Dunya, Nola i Mia. Pored ovih standardnih modela, svaka buduća vlasnica može da personalizira lutku, dadne joj ime, odabere odjeću, boju kose…

Najveći izazov u trenutnom poslovanju je zasada distribucija, Maja je glavni dostavljač i trenutno joj je jedan od glavnih modnih dodataka upravo ceker sa Pepetuškom, dok je Armi, Pepetuškinom stilisti vrijeme izazov jer je za jednu lutku i njen set odjeće potrebno i do 7 dana da se izradi, a buduće vlasnice ih željno iščekuju.  Naravno, svaka lutkica ima svoj set odjeće i prepoznatljive detelja, neko ima psa, neko ruksak, a Naja je recimo prepoznatljiva po svojoj kožnoj jakni..

Na pitanje postoje li pepetani, tačnije modeli lutaka za dječake ističu kako će biti uskoro jedan na kojem strpljivo rade. Najveći pokretač za rad su im osmijesi djece kada prvi put ugledaju svoju Pepetušku i odmah na licu mjesta je proglase najdražom igračkom. Svaka lutka im je izazov, što odjećom što stilom, i uvijek se unaprijeđuju i usavršavaju. Nisu očekivale ovakav odziv, ali spremno ga prihvataju i rado dijele svoju priču sa svima koji žele imati Pepetuške.

Na pitanje šta njihove lutke čini jedinstvenima ne mogu odgvoriti subjektivno jer su njima njihove najljepše, prvenstveno jer su inspiraciju pronašli u svojoj djeci. Svaka lutka je ručno rađena, od tijela do odjeće i u nju je utkana sva ljubav, kreativnost i znanje Maje i Arme.

Njihovim lutkicama se mogu igrati dječaci i djevojčice od godine pa do 10 godina, mada su dobili brdo komentara „divne su, ja bih se sada igrala s njima“ od mnogih djevojaka, mama i budućih mama. Svaka Pepetuška ima pored odjeće i pidžamu i nadaju se da će ih vlasnice i vlasnici dugo presvlačiti i polaziti na počinak s njima.

Uprkos tome što je posao još uvijek na početku, za sad uspijevaju da se izbore sa finansijama, a što se cijene tiče trudili su se formirati najbolje moguće da nijedno dijete koje poželi Pepetušku ne bude uskraćeno. Onda, šta čekate, brzo provjerite kakve sve Pepetuške čekaju na vas.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije