Loliteti

LOLITETI: Slatka tajna by Tanja – za one koji žele otkriti nešto novo

Otkrićemo vam jednu slatku tajnu. Postoji carstvo slatkiša koje se zove Slatka tajna by Tanja i sigurni smo da će vas oduševiti izobiljem različitih torti i kolača, ali i drugih poslastica. Tanja Aleksić svoj život je posvetila porodici, djeci i…

Sara Velaga

Otkrićemo vam jednu slatku tajnu. Postoji carstvo slatkiša koje se zove Slatka tajna by Tanja i sigurni smo da će vas oduševiti izobiljem različitih torti i kolača, ali i drugih poslastica. Tanja Aleksić svoj život je posvetila porodici, djeci i kuhinji, jer se izradom kolača bavi skoro čitav život. U posljednjih šest godina profesionalnije se posvetila tome, a u međuvremenu rodila i četvrtu ćerku. Uspješno spajajući poslovne i privatne obaveze upustila se u ovu veliku životnu avanturu, a evo šta nam je o tome i rekla.

“Svaki početak je težak, ali ja se ne žalim. Jednostavno nisam od ljudi koji očekuju uspjeh preko noći. Na prvom mjestu je zadovoljan mušterija, to je moja najveća sastisfakcija u poslu.  Radim polako, pokušavam biti i jesam originalna. Kad kažem originalna to su povratne informacije od mušterija. Mušterije hvale ukus mojih proizvoda ali i originalost. Sve što pravim prilagođavam recepte, kako sebi tako i mušterijama. Uvijek stavljam kvalitet na prvo mjesto. Mene svi znaju po mojoj kuhinji, bilo da je riječ o slanom ili slatkom. Prvo sam pravila za prijatelje, mnogobrojnu rodbinu. Nije bilo dešavanja da se nije jelo nešto iz moje kuhinje. Uz nagovor muževih sestara krenula sam u ozbiljniji posao i danas sam tu gdje jesam. Njima dugujem možda i najveću zahvalnost”, priču počinje Tanja.

U vašoj ponudi nalaze se razne vrste kolača, ali i slane kiflice. U čemu je tajna uspjeha i kako izgleda vaš radni dan?

Moj radni dan traje i po 10 sati, sve zavisi od sezone. Dešava se da u vrijeme slava i praznika imam po desetine kilograma kolača za napraviti. Pošto sam majka četiri kćerke školskog uzrasta, trudim se da kombinujem poslovne i porodične obaveze. Pored slanih kiflica, tu je i kompletna ponuda za ketering (kanapei, pite, hladne plate). Najtraženije su male torte, slatki stolovi i sitni kolači. Tu su naravno i mafini i gole torte.

Ono na šta sam posebno ponosna kada je riječ o slanom programu to su kanapei i posne torte i rolati. Inače, slane kiflice su totalni hit. Tako sam u toku prošle godine napravila preko 50 kilograma slanih kiflica koje su se našle na mnogim trpezama širom banjalučke regije.

Kada bi me pitali koliko sam kolača i torti do sada napravila, ne bih vam znala odgovoriti. Najviše je narudžbi u vrijeme slava. Za takve prilike moje mušterije najviše traže sitne kolače, slane torte, kiflice, torte…

Posebno sam ponosna kada govorim o slatikišima na profiterole, gole torte i male torte. One su nekako moj zaštitni znak.

Nedavno ste imali narudžbu torte od 16 kilograma za 18. rođendan. Koliko vremena i strpljenja je potrebno za takvu tortu i šta koristite od sastojaka?

Da, na tu sam tortu jako ponosna. Za takvu tortu treba nekoliko sati da bi u finalu izgledala savršeno, ali ne žalim ni sekunde jer su svi bili oduševljeni.

Bio je to rođendan od sina moje jako bliske prijateljice. Momak je htio nešto jednostavno, bez puno detalja. Jednostavno, htio je skromnu tortu, ali da bude lijepa. To je torta sa ’Ferero Rošeom’’ i ”Rafaelo kuglicama”.

Ko su najveći fanovi slatke tajne i vaša podrška?

Najveća podrška u svemu su moje četiri kćerke, koje su i velika pomoć u ovom poslu. Naravno, volim reći da su moja podrška i zadovoljne mušterije. Jer komplimenti koje dobijam za svoj rad, znače veoma mnogo.

Specifični ste i po pravljenju „golih torti“ koje podrazumijevaju prikazivanje svih slojeva kolača bez dodatnog sloja fondana. Koliko su ovakve torte popularne i kako ste došli na ideju da ih pravite?

Ove torte su odavno trend u svijetu. Pošto se trudim da pratim svjetske blogove i  stranice posvećene hrani, zaključila sam da nešto ovako treba doći i u Banjaluku. Pored malih torti, slanih kiflica, gole torte su jako tražene. Traže ih za rođendane, ali i za svadbe. Nedavno sam pravila jednu golu tortu za rođendan svom velikom prijatelju. Bilo je to prije 20 dana, a gosti sa tog rođendana mi se i danas evo javljaju i svi su oduševljeni.

Koliko je zahtjevan ovaj posao i gdje pronalazite inspiraciju?

Ovaj posao traži posvećenost, vrijeme i ljubav. A što se tiče inspiracije, ona je oko nas. Uz dogovor sa mušterijama nastaju najbolje delicije. Ne kaže se uzalud ’’dogovor kuću gradi’’. Naravno pratim i dešavanja na tržištu, pratim specijalizovane sajtove i portale, ali i blogove koji se bave ovom temom.

Vaš savjet svima koji žele pokrenuti svoj biznis?

Kada krećete u svoj biznis, ne očekujte uspjeh preko noći. Ukoliko imate kvalitet, vi ćete opstati na tržištu. Odličan kvalitet, mnogo ljubavi i strpljenja i rezultati neće izostati. Nemojte pasti pod uticaja kvaniteta, jer što je lijepo na oko nije najčešće ukusno. Nemojte koristiti previše fabrikata. Lijepo na oko,loše na ukus. To vam je najgora reklama. Zato kvalitet iznad svega. I naravno originalnost.

Šta je glavni sastojak svih vaših slatkih tajni i kako to da svoje recepte ne krijete od javnosti, već naprotiv sve dijelite sa drugima?

Glavni sastojak mojih proizvoda je ljubav i provjereni sastojci. Uvijek govorim ljudima da ono što ja ne bih pojela i ono što ne bih dala da jedu moja djeca, nikada neću staviti u svoje proizvode.

Sve recepte prilagođavam svom ukusu i ukusu mušterija i sve moje torte su zapravo kombinacija više recepata.  Kada je riječ o sastojcima dosta toga sama radim, naravno jedan dio se i nabavlja. Uvijek nabavljam od provjerenih dobavljača, trudim se da poštujem i parolu ’’Kupujmo domaće’’.

Tanjine poslastice možete pronaći i na Instagramu.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije