PorodicaPraktična Lola

Odvikavanje od pelena: Ne forsirajte, ne kažnjavajte, igrajte se

Ok, pregurali ste prvu dječju godinu i već sada počinjete da razmišljate kada bi bilo najbolje da bebu odviknete od pelena. Kada? Pedijatri ističu da je odvikavanje od pelena najčešće spontano, tu oko druge godine. Od kada se koriste jednokratne…

Žana Gauk

Ok, pregurali ste prvu dječju godinu i već sada počinjete da razmišljate kada bi bilo najbolje da bebu odviknete od pelena.

Kada?

Pedijatri ističu da je odvikavanje od pelena najčešće spontano, tu oko druge godine. Od kada se koriste jednokratne pelene ni djetetu nije neugodno pa je i vrijeme odvikavanja „pomaknuto“.

Najvažnije je, savjetuju, da ovo ne bude isforsirano i da roditelji sačekaju da dijete samo zatraži tutu. Ukratko, pratite dijete. Ipak, morate mu i pripomoći djetetu, pokušavati objasniti. Iskustva govore da je to najbolje činiti ljeti.

„Trajalo je desetak dana. Da budem iskrena, malo sam forsirala to odvikavanje. Jedva sam uspjela“, priča Slađana G.

Sa drugim djetetom, kaže, bilo je lakše.

Najvažnije je, savjetuju, da ovo ne bude isforsirano i da roditelji sačekaju da dijete samo zatraži tutu. Ukratko, pratite dijete.

„Nisam slušala savjete porodice, već svoje dijete. Kada sam vidjela da se stidi, sakriva i govori da je obavio nuždu, polako sam počela da mu objašnjavam da za te stvari postoji tuta i da bi on, kao dobar dječak, trebalo da je koristi. U početku smo bez pelena bili samo danju. To je trajalo mjesec dana, a onda su prestala i noćna mokrenja. Imao je dvije i po godine“, ističe.

Pravilo kaže da dijete prvo počinje kontrolisati nevoljno ispuštanje stolice i mokraće tokom dana. To znači da danju ne nosi pelene, a može se desiti da još dugo, u nekim slučajevima do školske dobi, ima problema s kontrolom mokrenja noću.

Pedijatar Vilijam Sirs i medicinska sestra i njegova supruga Marta u knjizi “Njega djeteta – od rođenja do druge godine“ kažu da je dijete spremno onda kada primijetite da mu ne nekoliko sedmica zaredom suva pelena. Tada pratite i „ulovićete“ momenat kada je vrijeme za tutu.

„Nezgoda“ se dešava kada se dijete zbuni, ali nemojte da vas to obeshrabri. Jer su to normalne reakcije prilikom učenja nove vještine. Na ovakve situacije budite spremni tokom intenzivne igre kada je djetetova pažnja zaokupljena drugim stvarima. Oni tada zaboravljaju na signale mjehura ili crijeva.

Pravilo kaže da dijete prvo počinje kontrolisati nevoljno ispuštanje stolice i mokraće tokom dana. To znači da danju ne nosi pelene, a može se desiti da još dugo, u nekim slučajevima do školske dobi, ima problema s kontrolom mokrenja noću.

Kada dijete već učite na tutu, onda ga odmah usmjeravajte kako da se obriše. Naravno, u početku ćete to raditi vi. Ne zaboravite pranje ruku i oblačenje. Djevojčice naučite da se brišu od naprijed prema pozadi, kako mikroorganizmi koji izazivaju upale ne bi dospjeli u mokraćnu cijev.

Kod privikavanja na tutu ili WC šolju nema mjesta kažnjavanju, kao što nećete kazniti dijete koje prohodava, ako se spotakne. Prekori i kazne kada dijete ima „nezgodu“ ili se opire obavljanju nužde mogu da uzrokuju ozbiljne i trajne emocionalne poteškoće. Cilj je da dijete, nakon odvikavanja od pelena, ima pozitivnu sliku o sebi.

„Kasnije privikavanje na tutu, poput kasnijeg prohodavanja, može biti normalan razvojni put vašeg djeteta, sličan onome mame ili tate kad su bili mali. Možda živci i mišići koji se koriste prilikom privikavanja još nisu dovoljno razvijeni. Na to posumnjajte ako je vaše dijete i ostale razvojne prekretnice dostizalo malo kasnije. Većina djece u dobi od tri godine već dobro kontroliše dnevno pražnjenje crijeva i mjehura“, savjetuje Sirs.

Evo njegove vikend-trening metode.

Usredsredite se na igu: Na ovaj vikend gledajte kao na intenzivno druženje s djetetom. To nije takmičenje, već igra. Kada je dijete budno, budite uz njega i pazite na svaki znak koji upućuje na pražnjenje crijeva ili mjehura. Ovo je posebno uvježbavanje, zatvoreno za javnost.

Odaberite pravo godišnje doba: Brzo privikavanje na WC ne planira se kada je dijete u negativnoj fazi, odnosno u fazi kada odbija da uči nove vještine.  To planirajte onda kada su vremenske prilike takve da je dijete dobro raspoloženo. Neka bude toplo, da se dijete nebi prehladilo zbog iznenadne nezgode.

Kod privikavanja na tutu ili WC šolju nema mjesta kažnjavanju, kao što nećete kazniti dijete koje prohodava, ako se spotakne. Prekori i kazne kada dijete ima „nezgodu“ ili se opire obavljanju nužde mogu da uzrokuju ozbiljne i trajne emocionalne poteškoće.

Planirajte unaprijed: Dan unaprijed djetetu najavite da je sutra poseban dan. „Igraćemo posebnu igu“. To ponovite više puta tog dana.

Pripremite veš: Neka bude šareno i posebno. Djeci se to dopada. Bez pelena, molimo.

Raspodijelite opremu: Iznesite tute i nagrade. Stavite lutku/medu da piški. Dijete koje je obavilo nuždu gdje treba nagradite. Nagrade imponuju i tjeraju da budemo bolji.

Neka odvikavanje od pelena postane igra, a ne dodatni stres.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije