Hrabra LolaPreduzetništvo

Nina Kremenović: Žene stvaraju dodatne vrijednosti u biznisu

Porodična preduzeća razvijaju ekonomiju Jedan od brojnih izazova sa kojima se susreću porodična preduzeća, jeste prepuštanje vođenja kompanije narednoj generaciji. Školovanje djece osnivača kompanije i njihovo postupno, plansko uvođenje u preduzeće je odličan primjer na koji način planirati sukcesiju, govori…

Vanja Stokic

Porodična preduzeća razvijaju ekonomiju

Jedan od brojnih izazova sa kojima se susreću porodična preduzeća, jeste prepuštanje vođenja kompanije narednoj generaciji. Školovanje djece osnivača kompanije i njihovo postupno, plansko uvođenje u preduzeće je odličan primjer na koji način planirati sukcesiju, govori nam profesor na Ekonomskom fakultetu u Banjaluci Saša Petković.

„U našoj zemlji ne postoji duga tradicija postojanja i funkcionisanja porodičnih preduzeća jer u prethodnom političko-ekonomskom uređenju biti preduzetnik nije bilo široko društveno prihvatljivo zanimanje. Svijetli primjeri su Lanaco i Podrumi Vukoje. Porodična preduzeća su veoma bitna za razvoj naše ekonomije, jer se radi o preduzećima u kojima se prožimaju porodični i ekonomski ciljevi i kao takva su stabilna, fokusirana na razvoj i rast, od čega korist ima cijelo društvo“, navodi Petković.

Kompanije za koje svi znamo

Većina porodičnih preduzeća su po veličini mala i srednja preduzeća, ali su neka od njih velika i nadaleko poznata.

„Recimo, to su Levi Straus, FIAT, Ford Motors, Johnson & Johnson, Heineken, BMW, Washington  Post, New York Times… Neka porodična preduzeća su veoma stara i imaju dugu tradiciju, kao grupa Kodornija, međunarodno priznatih proizvođača vina iz Španije, čiji se početak rada vezuje za 1551. godinu i koju danas vodi osamnaesta generacija iste porodice“, kaže Petković.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije