PorodicaPraktična Lola

Razvijte motoriku i kreativnost djeteta pomoću igračaka

Osim zabavnog karaktera, igračke za djecu imaju i edukativnu ulogu. One mu značajno pomažu da razvije svoju motoriku i čula, maštu i kreativnost, te da upozna svijet oko sebe. Odabirom pravih igračaka možete podstaći razvoj svoje bebe od najranijeg doba….

Vanja Stokic

Osim zabavnog karaktera, igračke za djecu imaju i edukativnu ulogu. One mu značajno pomažu da razvije svoju motoriku i čula, maštu i kreativnost, te da upozna svijet oko sebe. Odabirom pravih igračaka možete podstaći razvoj svoje bebe od najranijeg doba. Lole su istražile koje su igračke najpogodnije za djecu do godinu dana starosti.

Prvi mjeseci života rezervisani su za igračke koje mogu da se gledaju i slučaju, jer se tada razvijaju bebina čula i potrebni su im stimulansi. U ovom periodu vašem mališanu najviše će goditi muzičke igračke, kao i igračke jakih boja i kontrasta. Poželjno je da one budu različitih tekstura, kako bi beba razvijala i čulo dodira. Higijena i sigurnost takođe su stvari o kojima roditelji moraju voditi računa. Igračke ne smiju imati oštre rubove niti sitne dijelove koje beba može progutati ili udahnuti. Takođe, one ne smiju biti krhke, kako ih beba ne bi slomila, a trebalo bi voditi računa i o tome da se moraju lako prati.

Igračka za bebe, 23.40 KM, Bojprom

Vrtuljci za krevetac jako su dobar izbor za novorođenčad. Njihova čula će jako dobro biti stimulisana ovom igračkom koja je dinamična, reprodukuje muziku i na sebi objedinjuje mnoštvo boja i oblika. Pored njih, beba će se obradovati i igračkama za krevetac, koje možete pričvrstiti za ivice. Važno je da one budu mekane, bez oštrih i tvrdih dijelova, te je poželjno da reprodukuju zvuk. Tako će vaša beba moći da samostalno istražuje i otkriva nove stvari.

Igračke za krevetac i kolica, 8-26 KM, Bojprom

Igračke za krevetac i kolica, 8-26 KM, Bojprom

Kada ima između tri i šest mjeseci, beba najviše voli da boravi na prostirkama sa mnogo zanimljivih detalja i igračaka. Još ako neka od njih svira – sreći neće biti kraja. Dok leži na udobnoj prostirci, iznad bebe se nalaze igračkice koje ona pokušava uhvatiti, čime razvija svoje motoričke sposobnosti.

Prostirka za igru, 77.50 KM, Bojprom

Prostirka za igru, 77.50 KM, Bojprom

U dobu kada već počinje da puzi, bebi su potrebne igračke koje će dodatno razvijati njena čula. Između šestog i devetog mjeseca, vaš mališan već samostalni sjedi, te počinje da se pridiže na svoje noge. U tome će mu značajno pomoći i guralice, posebne igračke namijenjene djeci koja pokušavaju da naprave samostalne korake.

Guralice, 86.60 KM, Bojprom

Sa napunjenih devet mjeseci djeca počinju da se igraju autićima i vozićima, te da ispunjavaju nešto složenije zadatke nego u prethodnim mjesecima života. U tom periodu će im značajno pomoći igračke namijenjene djeci do godinu dana, a koje pred njih postavljaju izazove raspoznavanja i kombinovanja različitih oblika.

Igračke za djecu, 10.80 – 36.90 KM, Bojprom

Igračke za djecu, 10.80 – 36.90 KM, Bojprom

Ukoliko primijetite da se vaše dijete više ne igra sa nekim igračkama, pokušajte isprobati stari trik i učiniti ih ponovo zanimljivim. Naime, potrebno je samo da ih sakrijete na nekoliko dana, kako bi dijete zaboravilo na njih, a zatim iz izvucite iz ormara i predstavite kao potpuno nove.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije