SimpatičnoZabavna Lola

Gledanje u grah: Ako niste bili dobri iz matematike, bacite ga odmah u lonac!

Kad popijete kafu, ponekad ćete okrenuti šolju, da vidite šta će vam ona reći o vašim životnim mukama (jer su šolje za kafu, kao što svi znamo, odlični psiholozi). Ponekad ćete, opet, zgrabiti neki dlan pored svog i pokušati da…

Lola Magazin

Kad popijete kafu, ponekad ćete okrenuti šolju, da vidite šta će vam ona reći o vašim životnim mukama (jer su šolje za kafu, kao što svi znamo, odlični psiholozi). Ponekad ćete, opet, zgrabiti neki dlan pored svog i pokušati da pročitate nešto u linijama na njemu.

Ali nećete tako često, prebirajući grah za ručak, razbacati ga po stolu i pokušati da vidite šta vas čeka nakon što vam istekne posljednja rata kredita. Za vas smo pokušali da otkrijemo zašto je tako, i saznali da nećete jer je bacanje graha nauka komplikovanija od kvantne fizike.

Običaj gledanja u grah su u BiH donijeli Turci, a drugi naziv za to je falanje, što se povezuje sa izrazom fal ačmak (gatanje). Staro predanje kaže da je Fatima, kćerka proroka Muhameda, gledala u grah svojoj prijateljici, i upravo u tom trenutku je u sobu ušao njen otac. U stranu je uspjela sakriti samo polovinu graha, zbog čega je ostao izraz da je gatanje pola istina, a pola laž.

Proricanje budućnosti tehnikom „baci grah“ podrazumijeva korištenje 42 zrna ove magične biljke. Ona se pomiješaju i smjeste u vašu desnu šaku, pokriju lijevom šakom, a zatim prinesu ustima. Ključan dio ovog procesa jesu vaše misli, jer je potrebno da konstantno razmišljate o situaciji i pojavi koju želite da vam grah razjasni. Dakle, ne o ručku koji kasni, već o ozbiljnim problemima!

Nakon toga slijedi izdvajanje jednog zrna, koje se čuva za druge osobe, dok se ostala bacaju na ravnu površinu i raspoređuju na tri hrpe, iz kojih se onda izdvajaju po četiri zrna (zašto? zato!). E tada pravi problemi počinju, jer se preostali grah iz tri hrpe raspoređuje u devet hrpica, koje se slažu po vertikalama, horizontalama, dijagonalama, sinusima, kosinusima i vektorima.

Pa se onda dobije devet konfuznih hrpica, koje se dijele u redove nazvane „odžak“, „ognjište“ i „prag“. Pa se dijele i u kolone – žensku, mušku i kućnu. Pa se potom to povezuje sa vatrom, vodom, vazduhom, zemljom i jogurtom, pa se sabira, oduzima, izvlači treći korijen, pa se dodaju novčići, pa se tumači…

I onda se to sve ponavlja još dva puta, jer je prvo bacanje samo za prošlost, a naredna za sadašnjost i budućnost!

Srećom, postoje mnogo jednostavnije i daleko korisnije verzije ove zanimacije. Tako ćete, recimo, već od ovog vikenda pa do 25. maja u Tropic Centru Sarajevo i Tropic marketu Bijeljina moći da „bacite grah“ na mnogo jednostavniji i zabavniji način, i usput možda dobijete vrlo vrijedne poklone.

Ako vam grah tako padne, naravno. A vi svoj odmah ubacite u lonac, živci će vam biti zahvalni.

 

Ovaj tekst nastao je u saradnji sa Tropic trgovačkim lancem. 

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije