PorodicaPraktična Lola

Njega mliječnih zuba: Čistite redovno, naviknite dijete na zubara.

Nije ovo nikakva nauka. Svakodnevnu higijenu, nadam se, rijetki zaobilaze. Umivanje i pranje zuba… Jutarnji i večernji rituali koje ne bi trebalo da preskačemo. Priznaćete, osjećate se bolje.

Žana Gauk

 

Isto je i sa djecom.

Mnogi roditelji odustaju odmah na startu pa izostaje njega mliječnih zubića. Kažu, ionako kratko traju pa ćemo ih prati kada narastu stalni. Rezultat – crni ostaci i čekanje da sve to što prije „ispadne“.

A kad zaboli?

I gdje ostadoše higijenske navike?

Da ne bismo lutale, pitale smo stručnjaka. Zagrebački stomatolog Miroslav Piljagić s nama je prošao sve. Od značaja usne šupljine za bebe do njege prvog bisernog niza.

Mnogi roditelji odustaju odmah na startu pa izostaje njega mliječnih zubića. Kažu, ionako kratko traju pa ćemo ih prati kada narastu stalni. Rezultat – crni ostaci i čekanje da sve to što prije „ispadne“.

„Pomoću usne šupljine bebe upoznaju svijet i to je jedna jako bitna faza psihičkog razvoja djeteta. Beba stavlja u usta razne predmete tako ih upoznaje i postaje ’prijatelj’ s njima. Zbog toga je jako važno da se beba ’sprijatelji’ i sa njegom zuba ili, bolje rečeno, cjelokupne usne šupljine. Nauka je saglasna da briga o zubima bebe počinje još u maminom stomaku pa se trudnicama propisuju tablete u kojima ima sve potrebno za razvoj, kako zubića, tako i čitavog novog organizma“, objašnjava Miroslav.

Njega usne šupljine je, ističe, i kad beba grize razne gumene predmete kako bi sebi olakšala nicanje zubića. A vi čistom gazicom možete očistiti bebina usta.

„Mliječne zubiće počinjemo da čistimo odmah. Pedijatar je bio u pravu kada vam je savjetovao čišćenje gazicom. Takođe, postoje i četkice koje su kao naprstak. Mama ili tata ih stave na prst i time čiste zubiće. Potrebno je da se beba što prije navike i upozna sa higijenom. Sve ovo je, naravno, najlakše uvesti u praksu kroz zabavu jer se tako najlakše uči. Koliko često? Odraslima se kao minimum savjetuje dva puta na dan, ujutro i uveče. Tako nešto bismo mogli savjetovati i za djecu, naravno, u zavisnosti od prehrambenih navika“, savjetuje.

Nauka je saglasna da briga o zubima bebe počinje još u maminom stomaku pa se trudnicama propisuju tablete u kojima ima sve potrebno za razvoj, kako zubića, tako i čitavog novog organizma.

Poznato je da djeca koja konzumiraju mnogo slatkiša i sokova imaju i više karijesa. Takođe, poznat je i takozvani karijes bočice koji se javlja na prednjim zubima, u predjelu njihovog vrata. Promjene na zubima počinju promjenom boje. U početku zubić je matiran, kasnije žućkast pa braon i na kraju crn.

Foto juvental.com

„Za djecu se preporučuju zubne paste u kojima ima veći udio fluora, kao što je, na primjer, Elmex ili slične. Zubići se ispočetka mogu prati i samo četkicom bez paste, kako bi se dijete naviklo na nju. Naravno, izbor četkice veličinom treba da odgovara djetetu. Bitno je da roditelji svaki put, nakon pranja, prekontrolišu kako su zubi oprani. Starija djeca će često oprati samo prednje zubiće, a stražnje zanemariti. A prvi stalni zubić koji niče je sestica, prvi molar, u  vrijeme nicanja ‘najdalji’ zub“, pojašnjava Miroslav.

Mliječne zubiće počinjemo da čistimo odmah. Pedijatar je bio u pravu kada vam je savjetovao čišćenje gazicom. Takođe, postoje i četkice koje su kao naprstak. Mama ili tata ih stave na prst i time čiste zubiće. Potrebno je da se beba što prije navike i upozna sa higijenom, da se sprijatelji sa tim. Sve ovo je, naravno, najlakše uvesti u praksu kroz zabavu jer se tako najlakše uči.

A šta ćemo sa strahom?

Djeca se boje bijelog mantila jer ga vide samo kada boli. I prve posjete ljekaru vezane su za vakcinacije. Dakle, za neku vrstu bola. A poznato je i to da se kod ljekara ide samo kad se mora. Nažalost, naglašava  Miroslav, ista je situacija i sa stomatolozima.

„Kad dođe do većeg kvara ili abscesa, tad, nažalost, veliki broj dječice prvi put vidi stomatologa. U situaciji kad već imamo bol, stomatolog treba da interveniše u ustima, a već smo rekli koliko je to bitna regija za dijete. Naravno da neće voljeti stomatologa. Naravno da će imati traume. Zato je bitno da dijete što ranije posjeti stomatologa, još sa nicanjem prvih zubića kako bi se upoznao i sprijateljio sa svim tim. Najbolje bi bilo kad bi roditelji bili primjer, odnosno mama ili tata sjednu na stolicu i budu hrabri. Ne zaboravimo da se svi plašimo nepoznatog pa zato je neophodno sve to približiti djeci i svakako posjetiti stomatologa prije nego što dođe do bolova. Jer, tada je već kasno“, zaključuje.

Djeca se boje bijelog mantila jer ga vide samo kada boli. I prve posjete ljekaru vezane su za vakcinacije. Dakle, za neku vrstu bola. A poznato je i to da se kod ljekara ide samo kad se mora. Nažalost, ista je situacija i sa stomatolozima.

Osim higijene, roditelji bi svakako trebalo da povedu računa i o unosu slatkiša, ali i ishrani uopšte. Pogledajte se u ogledalo. Biserni niz vam lijepo pristaje. Neka tako bude i kod mališana. I, znajte, zubi nisu tek estetika.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije