Hrabra LolaLoliteti

Lutke krojene po svojoj vlasnici

“Mula rukostvorci” naziv je pod kojim Maja Benčić posljednjih 18 mjeseci stvara lutke. I to ne bilo kakve!  Ručno pravljene mula dolls jako brzo su osvojile srca online zajednice, pa stižu mnogo dalje od rodne Rijeke. U razgovoru za magazin Lola,…

Vanja Stokic

“Mula rukostvorci” naziv je pod kojim Maja Benčić posljednjih 18 mjeseci stvara lutke. I to ne bilo kakve! 

Ručno pravljene mula dolls jako brzo su osvojile srca online zajednice, pa stižu mnogo dalje od rodne Rijeke. U razgovoru za magazin Lola, Maja govori da je sve počelo sa kursom šivenja.

“Odlučila sam naučiti šivati i otišla na tečaj u udrugu Artmašina. Nakon što sam ga završila, krenula sam na tečaj za izradu lutki i odmah sam se zaljubila u to”, kaže ona, te objašnjava zašto su njeni prvi radovi bili specifični.

“Moje dijete ima hemangiom na čelu, pa je jedna od prvih lutki bila lutka sa hemangiomom na čelu i jako mi se sviđala ta ideja da radim lutke koje imaju neke fizičke specifičnosti”, govori Maja, koja je po struci vaspitačica, ali se dizajnom bavi više od 10 godina.

Želeći da se odmori od rada na računaru i da pređe u ‘opipljivi’ svijet, odlučila je da stvara rukotvorine.

“Još od malena sam voljela plesti, kačkati, izrađivati narukvice i slično, pa sam nekako s lutkama spojila ljubav prema dizajnu i potrebu za stvaranjem. Lutke obično prvo skiciram, nacrtam kroj na kompjuteru pa printam, režem i šivam”, objašnjava nam ona proces stvaranja.
Kada su i ostale mame vidjele da njihove mezimice mogu imati igračke nalik na njih, narudžbine su polako počele pristizati. Do sada je prodala nekoliko lutki sa hemangiomom, rađenih po uzoru na nove vlasnice.

“Obično su rađene baš po narudžbi, tako da lutka liči na dijete kome je namijenjena. Najizazovniji posao do sada mi je bio kad sam radila lutku po uzoru na lika iz jedne igrice”, prisjeća se ona.

Cijena ovih zanimljivih lutkica je od 250 do 350 kuna, dok se cijena plišanaca kreće od 150 do 200 kuna. Možete ih kupiti putem sajta Etsy, te naručiti na Facebook ili Instagram profilu. I nemojte misliti da su ove lutkice rezervisane samo za djevojčice, jer ih Maja pravi i po uzoru na dječake. Jer svako dijete mora imati igračku nalik na sebe!

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije