AktivizamHrabra Lola

Majke djece sa invaliditetom osuđene na informisanje putem Facebooka

Roditelji djece sa invaliditetom se pored svakodnevnih, praktičnih problema susreću i sa problemom nedostupnosti informacija kada su u pitanju njihova i prava njihove djece. U većini slučajeva, roditelji nisu upućeni koja prava imaju niti kome bi trebalo da se obrate kada…

Jelena Računica Šatara

Roditelji djece sa invaliditetom se pored svakodnevnih, praktičnih problema susreću i sa problemom nedostupnosti informacija kada su u pitanju njihova i prava njihove djece. U većini slučajeva, roditelji nisu upućeni koja prava imaju niti kome bi trebalo da se obrate kada se ona naruše.

To nam je potvrdila i Hatidža Gušić, koja je u sklopu projekta u organizaciji Mediacentra iz Sarajeva razgovarala sa roditeljima djece sa invaliditetom, kao i organizacijama koje se bave njihovim pravima širom BiH. Došla je do zaključka kako se kod nas do informacija teško dolazi, te kako roditelji iz sopstvenog neznanja na neki način odustaju od svojih i prava svoje djece, mireći se sa situacijom.

“Roditelje najviše interesuje kako mogu doći do asistenata za svoju djecu jer iako bi škole trebalo da podnose zahtjeve ministarstvima, one to ne rade pa su oni uglavnom prepušteni sami sebi, često ne znajući ni kome da se obrate. Dešava se i to da u istoj opštini jedna škola obezbjeđuje asistenta za djecu sa poteškoćama u razvoju, a druga ne, pa je to takođe prilično zbunjujuće za roditelje”, govori nam ona.

S druge strane, postoje roditelji koji tačno znaju koja su njihova prava, ali ne znaju na koji način da ih ostvare jer se dešava da škole, a ni Ministarstvo ne znaju kako da se ponašaju u pojedinim situacijama.

“Većina roditelja ne zna da li troškovi asistenta padaju na njihova pleća ili je to zaduženje Ministarstva. Pored toga, u svim školama za djecu sa poteškoćama u razvoju trebalo bi da budu obezbijeđeni stručnjaci poput logopeda i defektologa, a to uglavnom nije slučaj”, objašnjava nam Gušić, te naglašava kako je jedan od najvećih problema izbacivanje djece sa invalididtetom iz obrazovnih ustanova.

Radi se o djeci koja bi uz asistenta mogla pohađati redovnu nastavu, ali zbog zlostavljanja koje doživljavaju čak i od strane nastavnog osoblja, kao i od druge djece, roditelji su često primorani da djecu ispišu iz škole, ne znajući da su time direktno ugrožena njihova prava.

Srećom ili ne, roditelji se oko prava svoje djece uglavnom informišu putem interneta i sajtova koji se bave njihovim pravima. Kad je u pitanju naše govorno područje, ima ih tek nekoliko koji pružaju relevantne informacije i koji se redovno ažuriraju.

in PORTAL

Prema riječima ljudi koji su pokrenuli ovaj sajt, on je nastao iz krajnje nužde jer su osobe sa invaliditeom u Hrvatskoj na takvoj margini da bi neko pomislio kako uopšte ne postoje. Sajt je napravljen 2013. godine, a osmišljen je kao informativni sajt, ali i ako platforma na kojoj bi organizacije i udruženja koja se bave pravima osoba sa invaliditetom mogle predstavljati svoje nove projekte.

Portal o invalidnosti

Portal koji je osmišljen tako da ljudima sa invaliditetom ne pruža samo korisne već i zabavne informacije, a u sklopu sajta postoji posebna rubrika za roditelje djece sa invaliditetom. Isto tako ovaj sajt je povezan sa sajtom organizacije …Iz kruga Vojvodina koja na prvom mjestu pruža podršku ženama sa invaliditetom, na kome takođe možete pronaći brojne korisne informacije.

I tu otprilike prestaje naša lista sajtova koji se bave pravima osoba sa invaliditetom, što je zaista alarmantno. Upravo zbog nedostatka adekvatnog izvora informacija roditelji su primorani da se informišu putem Facebook grupa, koje više služe za dijeljenje informacija, iskustava kao i za pružanje osjećaja zajednice, nego što služe za zagovaranje prava roditelja.

Neke od najaktivnijih Facebook grupa koje okupljaju mame djece sa invaliditetom su:

Posebna mama

Udruženje Down sy i mi

Djeca sa DOWNOVIM SINDROMOM su moji “PRIJATELJI” jesu i tvoji

Djeca sa poteškoćama u razvoju govora – Razvojna disfazija

Od svih ovih grupa ne možete očekivati neku stručnu pomoć, ali ćete dobiti realan prikaz svakodnevnice roditelja djece sa poteškoćama u razvoju, riječi utjehe kao i praktične savjete.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije